Granskning av insatser för att minska behov av försörjningsstöd
KPMG har av Sundsvalls kommuns revisorer fått i uppdrag att granska kommunens arbete med insatser för att minska behov av försörjningsstöd. Uppdraget ingår i revisionsplanen för 2023.
Syfte och granskningsfrågor
Syftet med granskningen är att översiktligt bedöma om kommunens riktlinjer, uppföljning och insatser för att förhindra människor från beroende av försörjningsstöd är ändamålsenliga.
Granskningen ska besvara följande revisionsfrågor:
- Har nämnden antagit tydliga mål, uppdrag och direktiv avseende förebyggande arbete för att förhindra beroende av försörjningsstöd?
- Finns en strategi för utformning av kommunens arbetsmarknadsinsatser?
- Finns det processer, riktlinjer eller rutiner för arbetet med arbetsmarknadsinsatser?
- Finns en tydlig ansvarsfördelning gällande handläggning och utförande av arbetsmarknadsinsatser?
- Finns ett systematiskt arbetssätt med planering, målsättning och uppföljning av arbetsmarknadsinsatser på individnivå?
- Finns ett systematiskt arbetssätt för uppföljning och utvärdering av arbetet med att minska beroendet av försörjningsstöd?
- Finns etablerad och fungerande samverkan med externa aktörer så som privata företag och Arbetsförmedling?
- Följer nämnden upp och analyserar kostnadsutvecklingen för försörjningsstödet och arbetsmarknadsinsatserna?
- Följer nämnden upp resultat av insatserna för att förebygga försörjningsstöd nedbrutet på faktorer som till exempel kön, ålder, tid som arbetslös i syfte att kartlägga målgrupper?
Granskningen avser individ- och arbetsmarknadsnämnden och omfattar kommunala insatser för att minska beroende av försörjningsstöd.
Bedömning
Vår samlade bedömning utifrån granskningens syfte är att kommunens riktlinjer, uppföljning och insatser för att förhindra människor från beroende av försörjningsstöd delvis är ändamålsenlig.
Nämnden har antagit tydliga mål med mätbara indikatorer, plan för uppföljning samt uppdrag och satsningar på området. Nämndens verksamhetsplan tydliggör omfattning och inriktning i arbetet med självförsörjning, dock saknas en fastställd strategi som tydliggör målgrupper och prioriteringar.
Det finns politiskt antagna riktlinjer för arbetet med arbetsmarknadsinsatser. Verksamheten har även utarbetade rutiner som behandlar hela processen från aktualisering till avslut. Dock är det inte tydligt reglerat vem som är behörig att fatta beslut om kompetenshöjande insats.
Nämnden har ett arbete med egenkontroller i verksamheten men resultatet av kontrollerna sammanställs inte och integreras inte tydligt i verksamhetsutvecklingen.
Nämnden följer upp såväl kostnader som måluppfyllelse på aggregerad nivå samt resultat och progression på individnivå. Dock saknar nämnden tydliga arbetssätt för uppföljning och utvärdering av arbetsmarknadsinsatserna per åtgärd och insats.
Rekommendationer
Utifrån resultatet av vår granskning rekommenderar vi individ- och arbetsmarknadsnämnden att:
- Tillse att det finns en strategi för arbetet med arbetsmarknadsinsatser där målgrupp och prioriteringar är tydliggjorda.
- Se över delegationsordningen gällande beslut om kompetenshöjande insats.
- Utvärdera och tydliggör arbetet med generalister.
- Säkerställa att insatser är av god kvalitet genom att följa upp och utvärderas dessa på insatsnivå.
- Säkerställa att den egenkontroll som genomförs dokumenteras och används i utvecklingsarbetet.
- Stärka uppföljningen av resultatet av deltagande i den kommunala arbetsmarknadsverksamheten med fokus på målgruppens sammansättning.
Texten här ovanför är en sammanfattning
Om du vill kan du beställa hela dokumentet här: Beställ dokument (länk till annan webbsida öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Då måste du ange diarienummer: IAN-2024-00100.
Ange hur du vill ha dokumentet:
- som pdf via e-post. Det är kostnadsfritt men tyvärr kan vi inte skicka den som tillgänglighetsanpassad pdf.
- utskriven och skickad med vanlig post. Om det är fler än 50 sidor tillkommer en avgift på minst 100 kronor, enligt beslut i kommunfullmäktige 2016.