Granskning av förebyggande drogarbetet
KPMG har av Sundsvalls kommuns revisorer fått i uppdrag att granska kommunens drogförebyggande arbete. Uppdraget ingår i revisionsplanen för år 2023.
Syfte och granskningsfrågor
Granskningen har syftat till att bedöma om kommunens samlade drogförebyggande insatser är kartlagda, om det sker någon uppföljning och analys av det resultat som insatserna leder till samt om det sker någon systematisk omprövning av insatser utifrån förekommande uppföljning och analys.
Granskningen har besvarat följande revisionsfrågor:
- På vilket sätt säkerställer ansvariga nämnder att arbetet är organiserat på ett tydligt sätt vad gäller ansvar och roller?
- På vilket sätt säkerställer ansvariga nämnder en helhetssyn och ett samarbete internt för att uppnå målen?
- Har ansvariga nämnder säkerställt att de resurser som tilldelats arbetet är tillräckliga för att uppnå målen?
- På vilket sätt har ansvariga nämnder säkerställt en tillräcklig samverkan med externa parter för att uppnå målen?
- Sker en löpande uppföljning och analys av insatser och resultat samt återkommande omprövning av insatser utifrån uppföljning och analys?
Bedömning
Vår sammanfattande bedömning utifrån granskningens syfte är att kommunens samlade drogförebyggande insatser i huvudsak är kartlagda. Vidare bedömer vi att det delvis sker en omprövning och uppföljning samt analys av det resultat som insatserna leder till.
Av reglemente ansvarar kommunstyrelsen i Sundsvalls kommun för det drogförebyggande arbetet. Under kommunstyrelsen finns Sociala hållbarhetsrådet, vilket ansvarar för att löpande följa och samordna det drogförebyggande arbetet. Kommunen har kartlagt narkotikasituationen i Sundsvalls kommun senast 2020. Kommunstyrelsen har därefter utsett en operativ narkotikaförebyggare som ska samordna det drogförebyggande arbetet i kommunen. Kommunen har antagit mål som styr det drogförebyggande arbetet i såväl mål- och resursplan 2023 som i strategi för social hållbarhet. Målen saknar dock indikatorer som gör dem mätbara och är därför inte möjliga att följa upp. Vidare finns det ett handlingsprogram från 2006 mot narkotika som innehåller ett flertal mål avseende minskad narkotikaanvändning.
Vi ser att en kartläggning av narkotikasituationen i Sundsvalls kommun inte har gjorts sedan 2020. Det framgår av intervjuade att det handlingsprogram som togs fram 2006 är i behov av revidering.
Vidare framgår att det finns ett behov av att tydliggöra roller och ansvar i det drogförebyggande arbetet. Vi noterar även att det inte har genomförts någon systematisk och heltäckande analys av huruvida nämndernas resurser är tillräckliga för att nå uppställda mål.
Rekommendationer
Mot bakgrund av vår granskning rekommenderar vi kommunstyrelsen att:
- Se över styrdokument som finns på området däribland Handlingsprogram mot alkohol, narkotika, tobak och andra droger för att säkerställa att styrelsen och berörda nämnder arbetar i samma riktning.
- Säkerställ att uppdragsbeskrivning för nyckelfunktioner avseende det drogförebyggande arbetet motsvarar deras organisatoriska placering.
- Tillse att det finns en heltäckande analys av huruvida nämndernas resurser är tillräckliga.
Säkerställ en extern samverkan med bland annat näringsliv och region. - Säkerställa att uppföljning av det drogförebyggande arbetet genomförs med stöd av indikatorer som kan skapa jämförbarhet över tid och med andra kommuner.
Vi rekommenderar även kommunstyrelsen, individ- och arbetsmarknadsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden att:
- Förtydliga ansvar och roller i det drogförebyggande arbetet såväl på nämndnivå som i förvaltningen.
Texten här ovanför är en sammanfattning
Om du vill kan du beställa hela dokumentet via vår e-tjänst. Länk till annan webbplats.
Då måste du ange diarienummer: KS-2023-00920.
Ange hur du vill ha dokumentet:
- som pdf via e-post. Det är kostnadsfritt men tyvärr kan vi inte skicka den som tillgänglighetsanpassad pdf.
- utskriven och skickad med vanlig post. Om det är fler än 50 sidor tillkommer en avgift på minst 100 kronor, enligt beslut i kommunfullmäktige 2016.