Granskning av kommunens aktivitetsansvar för ungdomar
KPMG har av Sundsvalls kommuns revisorer fått i uppdrag att granska hur kommunen tar sitt aktivitetsansvar för ungdomar. Uppdraget ingår i revisionsplanen för år 2022.
Syfte och granskningsfrågor
Det övergripande syftet med granskningen är att bedöma hur barn- och utbildningsnämnden genom sin styrning och uppföljning säkerställer att aktivitetsansvaret fullföljs enligt gällande lagstiftning. Utifrån syftet skall följande revisionsfrågor besvaras:
- Hur ser organisationen för fullföljandet av aktivitetsansvaret ut?
- Har nämnden fastställt riktlinjer och rutiner för aktivitetsansvaret?
- Vilka resurser är avsatta för aktivitetsansvaret?
- Följer nämnden upp orsakerna till att eleverna inte kommer till skolan?
- Hur sker samverkan med andra aktörer, till exempel inom ramen för delegationen för unga och nyanlända till arbete (DUA)?
- Hur följer nämnden upp måluppfyllelsen?
Granskningen omfattar ungdomar i gymnasieåldern.
Bedömning
Vår sammanfattande bedömning utifrån granskningens syfte är att barn- och utbildningsnämnden genom sin styrning och uppföljning i huvudsak säkerställer att aktivitetsansvaret fullföljs i enlighet med lag.
Vi grundar vår bedömning på att organisationens struktur för arbetet är ändamålsenligt med styrande flödesschema, metodhandbok, digitalt register- och uppföljningssystem.
I staben finns också tre tjänstepersoner som kontinuerligt arbetar med ungdomarna. Merparten av insatserna görs i samverkan med individ- och arbetsmarknadsnämnden, men också med arbetsförmedling och försäkringskassa. Samverkan är i huvudsak god.
Slutligen bedömer vi att nämnden följer upp det kommunala aktivitetsansvaret vad gäller dess verksamhet och måluppfyllelse.
Även om vår bedömning av verksamheten utifrån granskningens syfte i huvudsak är positiv, har vi identifierat aspekter som är oroväckande.
Vi ser brister i nämndens uppföljning och analys av orsakerna till avhopp från gymnasieskolan. Därmed finns risk för att nödvändiga åtgärder att inte blir vidtagna eller att åtgärder vidtas som försvårar skolenheternas förutsättningar att möta elevernas behov och motverka avhopp.
I takt med att antalet ungdomar inom det kommunala kvalitetsansvarets ansvar ökar behöver också resurserna till verksamheten öka.
Vi bedömer vidare att insatser för ungdomar som står långt ifrån utbildning och arbetsmarknad behöver anpassas och samverkan med regionen stärkas.
Rekommendationer
Utifrån vår bedömning och slutsats rekommenderar vi barn- och utbildningsnämnden
- att stärka uppföljningen av orsakerna till avbrott från gymnasieskolan.
- att utifrån fördjupad analys av orsaker till avbrott vidta kraftfulla och riktade åtgärder i grund- och gymnasieskolan på organisations-, grupp- och individnivå.
- att säkerställa att lämpliga individuella åtgärder kan vidtas för de ungdomar inom det kommunala aktivitetsansvaret som står längst från utbildning eller arbetsmarknad.
Texten här ovanför är en sammanfattning
Om du vill kan du beställa hela dokumentet här: Beställ dokument Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Då måste du ange diarienummer: KS-2022-00768.
Ange hur du vill ha dokumentet:
- som pdf via e-post. Det är kostnadsfritt men tyvärr kan vi inte skicka den som tillgänglighetsanpassad pdf.
- utskriven och skickad med vanlig post. Om det är fler än 50 sidor tillkommer en avgift på minst 100 kronor, enligt beslut i kommunfullmäktige 2016.