Skogsarbetarliv i Timmerkojan
Upplev skogsarbete i storskogen under vintern. Tillsammans träffas vi runt elden i timmerkojan och upplever hur en arbetsdag kunde vara för dem som var skogsarbetare förr i tiden.
Skogen är och har under lång tid varit en viktig resurs för Norrland. Från slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet var Medelpads skogar en vanlig arbetsplats för både män och kvinnor, flickor och pojkar.
Träd skulle fällas och levereras till kustens alla sågverk, för att där sågas till brädor och plank och sedan levereras ut i världen.
Med utgångspunkt i historien jämför och funderar vi på hur vi använder och ser på skogen idag och vad den betyder för oss människor och vårt samhälle.
Boka Skolprogrammet
Bokning
Rekommenderad årskurs
Förskola, grundskola årkurs 1-9, anpassad grundskola, gymnasium, SFI och Komvux.
Max antal
20 elever.
Tidsåtgång
60 – 75 minuter.
Period att boka
September: tisdag – torsdag vecka 38–39.
Oktober: tisdag – torsdag vecka 40–42.
Mötesplats
Timmerkojan, Norra Berget.
Tillsammans med kockan Anna, reser vi tillbaka i tiden och upplever hur det var att bo och arbeta i skogen.
Vi funderar på vad träden användes till förr och hur vi använder dem idag. Hur var det att arbeta i skogen, vad åt de och hur klädde de sig?
Vi provar på några av de arbetsuppgifter som både små och stora skogsarbetare hade. Sedan äter vi kolbulle tillsammans och kurar runt elden i kojan.
Hur var det att bli vuxen och börja arbeta i det nya industrisamhället?
Att ta arbete som kocka eller skogshuggare när en var 14 år var hårt, smutsigt och dåligt betalt, men nödvändigt för många. Möjligheterna såg också olika ut beroende på om du var kvinna eller man, flicka eller pojke.
Tillsammans försöker vi leva oss in i skogslivet genom att prova på bostaden, maten och arbetet.
Du kan använda skolprogrammet Skogsarbetarliv som en del i undervisningen i ämnen som historia, biologi, teknik och hälsa.
Det är kopplat till läroplan för förskoleklass, årkurs 1 – 9, gymnasiet, SFI och Komvux.