I industrialismens spår

Fotograf: Norrlandsbild. © Sundsvalls museum.
Visning beskriver det industridrama som ägt rum i Sundsvall och hur det satt spår i landskapet och påverkat människors liv.
Följ Sundsvalls industridistrikt under perioden 1880-1960 med sina tidstypiska föremål, målningar, fotografier, filmer, berättelser och arbetarköket från Nacka sågverk.
Boka skolprogrammet
Bokning
Rekommenderad årskurs
Grundskola årkurs 4–9, anpassad grundskola, gymnasium, SFI och komvux.
Max antal
25 elever.
Tidsåtgång
60 – 90 minuter.
Period att boka
1 mars 2024 – 13 juni 2025
Mötesplats
Kulturmagasinets reception.
Förskoleklass, grundskolans årkurs 1 – 3 och anpassad grundskola
Med estetiska lärprocesser, från drama till bildskapande undersöker vi föremålen som berättar om Sundsvalls historia. Om stadens utveckling och om livet för människorna som bott i den.
Vi leker oss genom tiden och möter fru Ingrid från 1600-talet som anklagas för att vara häxa, strider i 1700-talets rysshärjningar, blir sågverksarbetare under 1800-talet och tar del av 1900-talets krigstider. Vi ser hur fiskarbyn Sundsvall växer genom handel och vetenskap och förvandlas från trästad till stenstad.
Vi arbetar med vad källor berättar om hemortens historia. Om migration, levnadsvillkor och moraliska frågor förr, idag och i framtiden.
Fördjupning
Du kan önska särskild fördjupning inom ett århundrade. Valbara teman är:
- liv och överlevnad under 1600-talet
- frihet och upplysning under 1700-talet
- industrialismens spår under 1800-talet
- krig, depression och förändring under 1900-talet.
Grundskola årkurs 4–6, anpassad grundskola och SFI
Visningen passar för arbete kring folkökningens orsaker och konsekvenser, jordbrukets omvandling och vad historiska källor berättar om barn, kvinnors och mäns levnadsvillkor.
Industrisamhället i Sundsvall blomstrar under 1800-talet och stadens invånarantal växer. En av alla som flyttar hit är författaren Karl Östman. I dåtidens Sundsvall är barnarbete en del av vardagen. Karl tar arbete vid sågverken redan som 11-åring.
Arbetarbostäderna var trånga och lönerna låga. Varför flyttade människor från jordbrukssamhällena in till staden?
Vi besöker arbetarköket från Nacka sågverk och lär oss om sågverksarbetarnas familjeliv. Hur såg levnadsvillkoren, arbetslivet och skolgången ut? Hur bodde människorna? Vad åt de och vad lekte barnen med?
Grundskola årkurs 7–9, gymnasiet och Komvux
Visningen passar bra för arbete kring industrialismen, världshandel, fackföreningar, rättighetskamper och historiska berättelser om strävan att förbättra levnadsvillkor.
Sundsvalls spännande industridrama mellan åren 1880 och 1960. Vi lär oss om industriproduktionen med naturresurser så som skog, snö, och älvar via hamnar och med vattenkraft. Hur har industrins förutsättningar förändrats genom tiderna?
Många var de arbetssökande människor som flyttade in till sågverksmetropolen Sundsvall. Vi berättar om deras sammanhållning och kamper för bättre livsförhållanden. Varför bildades fackföreningar och varför utbröt Sundsvallsstrejken?
Hur var livet för en sågverksarbetare? Hur var livet för en träpatron? Och hur såg barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor ut?
Grundskolan
Läroplan (Lgr22). Ur det centrala innehållet.
Årskurs 4–6
Historia:
- Likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män under tidsperioden.
- Jordbrukets omvandling och den stora folkökningen samt översiktligt om den tidiga industrialiseringen i Sverige. Olika konsekvenser av detta för barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor.
Årskurs 7–9
Historia:
- Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika orsaker till industrialiseringen och konsekvenser av denna för människor och miljö.
- Demokratiseringen i Sverige och framväxten av välfärdssamhället. Bildandet av politiska partier, nya folkrörelser, till exempel kvinnorörelsen, och kampen för allmän rösträtt för kvinnor och män. Kontinuitet och förändring i synen på kön, jämställdhet och sexualitet.
- Kontinuitet och förändring med utgångspunkt i långa historiska linjer kring levnadsvillkor, migration och makt.