Samlingar
Museets samlingar omfattar fynd från gravfältet i Högom, föremål från skogsindustrin och stadens historia samt svensk samtidskonst.
Föremål
Samlingen speglar regionens utveckling och industrihistoriska kulturarv från slutet av 1800-talet till 1960-talet. Sundsvall växte under denna tid från en liten trästad till en ståtlig stenstad och området blev ett av landets rikaste och tätaste sågverksdistrikt.
Föremålen beskriver vardag och fest med anknytning till personer som levt och verkat i staden. Från ett enkelt arbetarkök till den rika träpatronens matsal. Utställningarna I industrialismens spår och Staden som förvandlade sig visar en del av föremålen.
Högom
De arkeologiska fynden från utgrävningarna av gravfältet i Högom tillhör samlingens äldsta föremål, daterad till Mellannorrlands folkvandringstid 500 efter Kristus. Utställningen Hövdingen i Högom visar fynd från hövdingens grav med personliga tillhörigheter som svärd, pilspetsar, förgyllda knappar och guldringar.
Konst
Sedan museets start 1956 har konstsamlingen växt genom inköp och donationer. Samlingen innehåller svensk konst från slutet av 1800-talet fram till idag med inriktning mot norrländska konstnärer. Barbro Sprinchorn, Maja Braathen, Kalle Hedberg och Bengt Lindström är särskilt rikligt representerade.
Carl Frisendahl
1967 fick museet en omfattande donation med verk av skulptören Carl Frisendahl (1886-1948). Hans skisser, målningar och skulpturer utgör en stor del av museets samling. En av Frisendahls mest kända skulpturer, Det sittande vildsvinet, hittar du i Badhusparken vid Selångersån tillsammans med fyra andra av hans verk.
Carl Frisendahl, Digitaltmuseum.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du får gärna skänka föremål till våra samlingar. För att ett föremål ska vara intressant ska den lokala anknytningen och historien kring föremålet vara känd.
Ta del av våra riktlinjer om hur insamling av föremål, konst och fotografiskt material går till.
Riktlinjer
Sundsvalls museums insamling av föremål, konst och fotografiskt material.
Kriterier
- Förvärv av föremål, konstverk och fotografiskt material ska kännetecknas av representativitet och samlingarna ska ge en nyanserad bild av kultur- och konsthistorien där hela samhället speglas.
- Förvärv av kulturhistoriska föremål kopplat till Sundsvallsområdet ska prioriteras vid nyförvärv. Föremålen ska antingen ha ägts eller tillverkats av privatperson eller företag i Sundsvallsområdet.
- Förvärv av fotografiskt material ska utgöra en historisk källa över Medelpad med fokus på Sundsvallsområdet och dess invånares liv.
- Förvärv av konst sker av yrkesverksamma konstnärer och ska spegla olika konstnärliga uttryck inom den svenska samtidskonsten med tonvikt på norrländska konstnärskap.
- Förvärv av äldre konst är aktuellt om den kompletterar den existerande samlingen.
- Riktlinjerna revideras vid behov.
Förvärv
- Beslut om förvärv fattas av ansvarig intendent tillsammans med verksamhetens ledningsgrupp eller fotoarkivarie.
- Sundsvalls museum är restriktiv med att ta emot objekt som redan är välrepresenterade i samlingarna. Undantag kan göras om gåvan har en historik och dokumentation som kompletterar samlingen.
- Särskilda förbehåll, krav eller depositioner accepteras inte.
- Inköp av samtidskonst sker via årliga anslag. Beslut om inköp fattas av ansvarig intendent.
- Vid nyförvärv måste det säkerställas att objektet som tas in i samlingarna inte erhållits på olagligt sätt.
- Föremål kan i enstaka fall tas emot för andra ändamål än ur ett insamlingsperspektiv. De får då benämningen rekvisita. Rekvisita används i verksamheten som bruksföremål och registreras inte i samlingarna. Givaren måste göras införstådd med vad detta innebär.
Hantering
- Sundsvalls museum ska ha resurser till att långsiktigt förvalta, konservera och hantera samlingarna i ändamålsenliga magasin och arkiv.
- Alla objekt i samlingarna ska ha dokumentation om givare och historik knuten till sig och överlåtelseavtal ska finnas.
- Sundsvalls museum har rätt att såväl ställa ut som låna ut objekt samt på annat sätt använda sig av objekten i verksamheten och publicera information om det insamlade materialet.
Gallring/destruktion
- Gallring och destruktion av objekt innebär att det totalförstörs och avskrivs ur en samling.
- Destruktion av objekt kan ske om det utgör en fara för användaren eller om det är så skadat att det kulturhistoriska och pedagogiska värdet gått förlorat.
- Destruktion av objekt kan ske om det finns ett flertal likadana objekt och ett urval kan göras för att berätta en företeelse eller historia.
- Gallring av objekt och konstverk av ringa ekonomiskt och kulturhistoriskt värde tas upp som ärende i verksamhetens ledningsgrupp. Beslut tas av avdelningschef.
- Gallring av fotografiskt material fattas av fotoarkivarie i samråd med enhetschef.
Delar av museets samlingar hittar du via bilddatabasen:
Sundsvalls museum, DigitaltMuseum. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här kan du även ta del av våra digitala utställningar:
- Lagens långa arm, DigitaltMuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Maria Kihlbaum, DigitaltMuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Solfjädrar och pampuscher, DigitaltMuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Vykort – Sociala medier 100 år före Facebook, DigitaltMuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Pia Hoxell
Intendent, offentlig konst
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Sundsvalls museum, Kulturmagasinet, 851 96 Sundsvall