Delegering
Riktlinjer och rutiner kring delegering i hälso- och sjukvården samt hantering av egenvård
Riktlinje kring delegering gäller för hälso- och sjukvårdsverksamhet som utförs av både Vård- och omsorgsförvaltningen (VoF) och Individ och arbetsmarknadsförvaltningen (IAF) – det vill säga båda nämndernas verksamhetsområden från 1 januari 2020.
Med delegering menas att någon som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen och som är formellt kompetent för en medicinsk arbetsuppgift överlåter denna till en annan person som saknar formell kompetens för uppgiften. Uppgiftsmottagaren ska vara reellt kompetent för den aktuella uppgiften. Hen ska genom erfarenhet i sin praktiska yrkesverksamhet eller genom fortbildning ha visat sig ha blivit reellt kompetent för den uppgift som avses att delegeras, exempelvis hantering av läkemedel till patient.
Under respektive område nedan finns mer detaljer och verktyg som är till hjälp i samband med delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter i Sundsvalls kommun.
Här finns verktyg och riktlinjer kring delegering och hur delegeringsförfarandet går till. Målet är alltid att det ska vara tryggt för både den som tar emot hälso- och sjukvårdsåtgärden och den som utför åtgärden.
Riktlinjer
Verktyg
Inför delegering att överlämna läkemedel och insulingivning ska omvårdnadspersonal ta del av nedanstående utbildningsmaterial:
- Riktlinje delegering - se under Riktlinjer och verktyg delegering
- Flödesschema - se under Riktlinjer och verktyg delegering
- Lokal instruktion för läkemedelshantering - se sidan om läkemedel
- Basala hygienrutiner, se under webbutbildning
- Webbutbildning "Jobba säkert med läkemedel" och "Insulin" i förekommande fall, se under webbutbildning
- Uppföljning av delegering - se under Riktlinjer och verktyg delegering
- Hantering vid blodsmitta och stickskador. Se rutin på sidan Vårdhygien.
Webbutbildning läkemedel med kunskapstest samt insulingivning med kunskapstest som finns på Svenskt Demenscentrums hemsida. Webbutbildningen är uppdelad i två delar, läkemedel med kunskapstest samt insulingivning med kunskapstest. Du väljer det avsnitt där du har behov av delegering.
Kunskapstestet ska genomföras på arbetsplatsen. Kontakta din chef var detta kan genomföras. Vid godkänt kunskapstest kan ett diplom laddas ned.
Gå in på denna länk:
- Jobba säkert med läkemedel, Svenskt Demenscentrum
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Gå till utbildningsportalen
- Registrera dig/logga in.
Hygienutbildning via webben
- Basala hygienrutiner i vård och omsorg – webbutbildning, Socialstyrelsen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du behöver BankID för att registrera dig. - På Vårdhandbokens sida om Vårdhygien finns utbildningsmaterial och enklare självtester. Se även filmer om basal hygien i hemtjänst och för särskilda boenden som komplement tills nya webbutbildningen är igång.
- Vårdhandboken, Vårdhygien
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Katarina Funseth
Medicinskt ansvarig rehabiliterare (MAR)
-
Telefon:
-
E-post:
Maria Bäckman
Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)
-
Telefon:
-
E-post:
Ing-Britt Madsen
Verksamhetschef Hälso- och sjukvård
-
Telefon:
-
E-post: