Rehabilitering
Om du någon gång råkar ut för sjukdom eller olycka som begränsar dig i vardagen kan du behöva rehabilitering för att återfå dina förmågor och ibland behövs kompenserande åtgärder.
När behov av rehabilitering uppstår ska du i första hand vända dig till din hälsocentral eller vårdcentral. Du hittar kontaktuppgifter på Hitta vård, 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du på grund av fysisk begränsning inte kan ta dig till din hälsocentral eller vårdcentral för rehabilitering ska du kontakta Sundsvalls kommunrehab.
Om du har behov av hjälpmedel vänder du dig till din din hälsocentral eller vårdcentral. Om du på grund av fysisk begränsning inte kan ta dig till din hälsocentral eller vårdcentral för rehabilitering ska du kontakta Sundsvalls kommunrehab.
Förskrivning och utprovning av hjälpmedel medför en engångsavgift som inte räknas in i maxtaxan.
Hjälpmedlet är ett lån. När du inte har behovet längre vill vi att det rengjorda hjälpmedlet lämnas tillbaka.
Den som förskriver hjälpmedlet har rätt att göra en förnyad bedömning av dina hjälpmedelsbehov, till exempel om din sjukdomsbild eller dina bostadsförhållanden förändras. En förnyad bedömning kan leda till att förskrivaren tar tillbaka eller byter ut hjälpmedel.
Återlämning av hjälpmedel
Det finns möjlighet att återlämna hjälpmedel direkt till
Hjälpmedel Västernorrland
Fillanvägen 8 ingång B, i Ljustadalen.
Telefon: 060-14 96 10.
Trasigt hjälpmedel
Kontakta Hjälpmedel Västernorrland.
Hjälpmedel för syn och hörsel
Du som har problem att klara vardagen på grund av syn- eller hörselnedsättning ska kontakta Synrehabilitering eller Hörcentralen Region Västernorrland.
Telefon: 0611-80000, Region Västernorrlands växel.
På Sundsvalls kommunrehab arbetar arbetsterapeuter, fysioterapeuter och rehabiliteringsassistenter.
Sundsvalls kommunrehab ansvarar för rehabilitering för dig som:
- bor hemma och fysiskt inte kan ta dig till din hälsocentral eller vårdcentral, så kallad hemsjukvård
- bor på äldreboende
- vistas på korttidsboende.
Arbetsterapeut
Arbetsterapeuten bedömer, ger tips och råd och vidtar åtgärder när det gäller förmågan att klara vardagliga aktiviteter. Det kan handla om att klä sig, klara toalettbesök eller annat du tidigare klarat av. Arbetsterapeuten utfärdar intyg för ansökan om bostadsanpassningsbidrag. Intyget medför en engångsavgift.
Fysioterapeut
Fysioterapeuten bedömer, ger tips och råd och vidtar åtgärder när det gäller fysiska funktioner och förmågor. Det kan handla om balans, gång och förflyttningar.
Arbetsterapeut och fysioterapeut provar vid behov ut hjälpmedel. Utprovningen av hjälpmedel i hemsjukvård medför en engångsavgift.
Ibland kan en rehabiliteringsperiod i hemmet vara aktuell med rehabiliteringsassistent eller med stöd av hemtjänsten. Rehabilitering i hemmet medför en avgift. Kommunens avgiftshandläggare räknar ut vad avgiften blir för dig.
Kontakt
Sundsvalls kommunrehab
Ange alltid namn, telefonnummer, adress och kort ärendebeskrivning.
-
Telefon:
-
E-post:
Malin Sundström
Enhetschef Arbetsterapienheten
-
Telefon:
-
E-post:
Camilla Winkler
Enhetschef Fysioterapienheten
-
Telefon:
-
E-post:
Katarina Funseth
Medicinskt ansvarig rehabiliterare (MAR)
-
Telefon:
-
E-post: