Bussförare - kombo
Kombinationsutbildningar (kombo) vänder sig till dig som kombinerar din yrkesutbildning med studier i svenska som andraspråk eller Sfi.
.jpg)
Bussföraren transporterar personer olika sträckor i expressbuss, flygbuss, färdtjänst eller linjetrafik. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare.
Bussförare är ett ansvarsfullt yrke och att arbeta som bussförare ställer stora krav på kunskap och skicklighet hos dig som chaufför. Du som arbetar som bussförare bör ha egenskaper så som noggrannhet och social kompetens, det är viktigt att vara tydlig när du pratar och kommunicerar. Det kan också vara bra att kunna hantera stressfulla situationer.
Utbildningen ger kompetens för:
- Buss-körkort samt YKB (Yrkeskompetensbevis)
- HLR (Hjärt- och lungräddning)
Utbildningsstart | Sista ansökningsdag |
---|---|
2024-03-11 | 2024-02-04 |
Studieort: Sundsvall
Anordnare: Yrkesakademin i Vuxenutbildningens regi
Utbildningstid: 44 veckor
Utbildningstakt: Heltid
Antalet platser på utbildningen: 10
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Ansök på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du tidigare har läst kurser inom transport och har ett yrkeskompetens bevis (YKB) så kommer du inte att kunna läsa mot ett körkort hos oss. Du kan läsa kurserna för att få betyg, men övningsköra och köra upp behöver du göra privat via en trafikskola. Kontakta oss via e-post: yrkesutbildning@sundsvall.se
Förutsättningar
Du behöver ha förutsättningar att läsa en gymnasial yrkesutbildning. Bedöms du inte ha förutsättningar är du inte behörig att läsa den utbildning du har ansökt till.
Du ansvarar själv för att ladda upp dokument vi frågar efter. Vi kan efter sista ansökningsdag be dig ladda upp fler dokument som intygar det du skrivit i din ansökan.
Vi gör en kartläggning för att bedöma om du har förutsättningar att studera. Vi kartlägger dina språkkunskaper, utbildningsbakgrund, yrkeserfarenhet, motivation och studievana. Det är viktigt att du beskriver dina tidigare studier och arbeten i din ansökan. Om vi behöver ytterligare information blir du kallad till ett obligatoriskt kunskapstest och/eller ett kartläggande samtal.
Behörighetskrav
Svenskt B-körkort i minst 1 år.
Fyllda 24 år vid utbildningens start.
Godkänt betyg i Sfi C eller motsvarande kunskaper.
Under utbildningen ingår arbetsförlagt lärande (APL). Det ger dig möjligheter att öva på det du studerar inom utbildningen, samt möjligheten att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
-
E-post: