Påbyggnadsutbildning mot plattsättare
För dig som redan har en grundutbildning inom bygg och vill bli behörig plattsättare.
Plattsättare arbetar främst inomhus och klär väggar och golv med till exempel kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. Ofta utförs även det underarbete som måste göras före själva plattsättningen, det vill säga slipning och spackling. Arbetet bedrivs både på nybyggen, ombyggnader och i samband med renoveringar. Arbetsplatsen kan utgöras av allt från ett litet badrum till en stor simhall. Före monteringen av plattor gör plattsättaren ett omfattande och noggrant underarbete som innehåller många moment inom rivning och uppbyggnad. En viktig del av arbetet är att lägga tätskikt (fuktisolering) på väggar och golv enligt särskilda föreskrifter.
Noggrannhet är mycket viktigt eftersom plattsättaren arbetar med millimeterprecision. Underarbetet är särskilt viktigt för slutresultatet och plattorna ska monteras enligt ett givet mönster. God grundfysik underlättar arbetet i vissa situationer, men det finns många hjälpmedel att använda. En plattsättare jobbar ofta efter ritning. Sinne för form och färg är en fördel. Resor till arbete utanför hemorten är vanliga.
Efter yrkesutbildningen söker du anställning som lärling. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis.
Infon om planerade starter under 2024 kommer snart!
Utbildningsstart | Sista ansökninsdag |
---|---|
23-11-27 | 23-10-29 |
Sen ansökan
Om det finns platser kvar på en yrkesutbildning efter sista ansökningsdag öppnar vi för sen ansökan. Klicka på ansökan för mer information.
Att yrkesutbildningen tar emot sena ansökningar betyder inte att det finns någon garanti för att du får börja yrkesutbildningen eller att din ansökan behandlas. Du kan bara få en plats om det fortfarande finns plats och om du har de förutsättningar som krävs.
Studieort: Sundsvall
Anordnare: Astar på uppdrag av Vuxenutbildningen
Utbildningstid: 12 veckor
Utbildningstakt: Heltid
Antalet platser på utbildningen: 5
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning med mera får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Ansök på csn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Godkända betyg i kurserna:
Husbyggnad 1,2 och 3
Husbyggnadsprocessen
Bygg och anläggning 1 och 2
Du ansvarar själv för att ladda upp dokument vi frågar efter. Vi kan efter sista ansökningsdag be dig ladda upp fler dokument som intygar det du skrivit i din ansökan.
Under utbildningen ingår arbetsförlagt lärande (APL). Det ger dig möjligheter att öva på det du studerar inom utbildningen, samt möjligheten att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb.
Körkort rekommenderas för att underlätta möjligheten till APL-plats samt anställning efter utbildningen.
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
-
E-post: