Rökland frågor och svar
I Rökland, söder om Alnö kyrka, pågår ett detaljplanearbete för att skapa förutsättningar för bostadsbyggande i området. Här är några vanliga frågor och svar.
Allmänt
Rökland ligger cirka en kilometer norr om centrala delarna på Alnö.
Efterfrågan på villatomter är stor i Sundsvalls kommun och i enlighet med Sundsvalls handlingsplan för bostadsförsörjning ska kommunen verka för fler villatomter. Stadsbyggnadskontoret har identifierat Rökland som ett potentiellt område på Alnö. Området är även utpekat i Översiktsplanen 2040.
Syftet med planläggningen är att möjliggöra markanvändning för friliggande småhus. Det finns ett stort intresse för villatomter i centrala Sundsvall. Området på Alnö är utpekat i kommunens översiktsplan som en möjlig plats för bostäder. Planområdet används främst idag som närrekreation och genomkorsas av flera stigar.
Den nya villabebyggelsen är tänkt att fortfarande möjliggöra närboendes tillgång till rekreation genom gröna korridorer. Marken ägs idag av Sundsvalls kommun.
Närmaste offentliga service finns i Vi, cirka en kilometer söder om planområdet. Angränsande till planområdet i sydöst finns Rönnbackens förskola. Här finns även kyrka samt matvarubutik. Planområdet ligger även nära befintliga kollektivtrafiklösningar längst Alnövägen.
Intäkterna från försäljningen av villatomterna ska täcka kostnaderna för utbyggnaden av området.
Detaljplanen
En detaljplan innehåller bestämmelser om hur mark och vattenområden får bebyggas och vad området ska användas till. Detaljplanen är en juridiskt bindande handling och styrs av plan- och bygglagen (PBL). Allmänna intressen vägs mot enskilda för att nå en god helhetslösning. Planen ligger sedan till grund för beslut om till exempel bygglov och fastighetsreglering.
En granskningshandling håller just nu på att arbetas fram för området.
Sundsvalls kommun beställer en fastighetsförteckning av Lantmäteriet för att ta reda på vilka som är sakägare, det vill säga de som äger mark, har annan fast egendom eller övriga rättigheter i eller omkring ett planområde.
Sakägare kan vara de som bor i fastigheter direkt gränsande till den aktuella fastigheten, exempelvis bostadsrättshavare, hyresgäster och boende samt vissa organisationer eller föreningar som berörs. Alla sakägare kommer att få ett informationsblad hemskickat i samband med att detaljplanen ställs ut på samråd eller granskning. För att ha rätt att överklaga en detaljplan måste sakägaren, enligt plan- och bygglagen, senast under granskningen ha framfört skriftliga synpunkter som inte har tillgodosetts. Om synpunkterna inte blivit tillgodosedda under planprocessens gång finns möjlighet att överklaga detaljplanen.
Enligt plan- och bygglagen, som styr processen att ta fram en detaljplan, finns två tillfällen där berörda såsom närboende, myndigheter och övriga förvaltningar kan tycka till.
Det går däremot inte att tycka till om områdets avgränsning. Rökland finns utpekat i kommunens översiktsplan som ett utvecklingsområde för bostäder.
Tillfällen att tycka till är:
- samråd för detaljplan (tillfälle ett att yttra sig).
De synpunkter som kommer till kommunen efter samrådet sammanfattas och redovisas i en så kallad samrådsredogörelse.
Efter att detaljplanen varit på samråd, bearbetar vi den och skickar ut till berörda igen (granskning). Det innebär att berörda får ytterligare en möjlighet att yttra sig.
- granskning för detaljplan (tillfälle två att yttra sig).
De synpunkter som kommer till kommunen efter granskning sammanfattas och redovisas i ett så kallat granskningsyttrande. Om inte detaljplanen överklagas blir den gällande och juridiskt bindande för vad som får eller inte får byggas inom området.
Förtätning
Stadsbyggnadskontoret har identifierat Rökland som ett potentiellt område på Alnö. Det finns även utpekat i kommunens översiktsplan som ett utvecklingsområde för bostäder.
Området planeras att bebyggas av friliggande småhusbebyggelse med tomtstorlekar mellan 900 och 1600 kvadratmeter, där de flesta blir på cirka 1000 kvadratmeter.
Planen möjliggör idag enbart för bostäder.
Byggande i området
Under byggtiden kommer det att innebära vissa störningar, det kan handla om buller, damm, vibrationer, tillfälliga vägar mm. Inför byggstarten av arbetena kommer information att delges till berörda. Vi kommer att planera arbetena så att störningen för er som bor i och intill området blir så liten som möjligt och i enlighet med gällande lagstiftning.
Vid ombyggnation av området kommer befintliga infarter, vägar med mera att påverkas. Information kommer att delges löpande, arbetena kan komma att ske i etapper och tillfälliga lösningar kan komma att behövas under byggtiden. Vi planerar för att påverkan ska bli så liten som möjligt.
Avverkningen planeras att utföras under 2025 i anslutning till byggstarten av ledningar och gator.
Avverkningen är en del av förberedelserna för att kunna bygga den nya gatan och diken inom och runt den planerade villabebyggelsen.
I dagsläget är det inte bestämt om de planerade villatomterna kommer att avverkas innan försäljning.
Enligt tidplan kommer gator och ledningar att byggas under hösten 2025 till hösten 2026.
När området har förberetts och gator och ledningar har byggts blir det aktuellt för kommunen att sälja småhustomter i det aktuella området via lottning. Om allt följer vår tidplan så kommer tomterna att finnas tillgängliga till försäljning under slutet av 2026/ början av 2027.
Du kan läsa mer om vad som gäller på vår webbsida för småhustomter.
Ingen entreprenör är anlitad i nuläget. Sundsvalls kommun kommer att handla upp entreprenör inför byggstarten.
Ja, när vi bygger gator och drar ledningar uppstår buller, vibrationer och damning. Vi kommer att planera arbetena så att störningen på omgivningen blir så liten som möjligt och i enlighet med gällande lagstiftning.
Närboende, verksamheter och människor som nyttjar vägar, stigar och dess omgivning kommer att få mer information i god tid innan arbetena påbörjas.
Det kan bli aktuellt att spränga eller att schakta i block och stenar inom området då vägar och ledningar ska byggas. Kommunen kommer att planera arbetena så att störningen på omgivningen blir så liten som möjligt och i enlighet med gällande lagstiftning. Vissa besiktningar och mätningar kan komma att bli aktuella att göras innan, under och efter arbeten.
Närboende och människor som nyttjar stigarna i området och dess omgivning kommer att få mer information i god tid innan eventuella sprängarbetena påbörjas.
Ja, när vi bygger gator och drar ledningar kommer arbetsfordon och transporter att åka genom befintlig gata, Kompassvägen till arbetsområdet. Vi kommer att planera transporter och byggtrafik så att störningen på omgivningen blir så liten som möjligt.
Närboende, verksamheter och övriga som kan bli berörda av byggtrafiken kommer att få mer information i god tid innan arbetena påbörjas.
Befintliga vägar och stigar till och inom området kommer att påverkas under byggtiden. Vår målsättning är att så mycket av det befintliga vägarna och stigarna ska kunna användas under så lång tid som möjligt under byggtiden. Detaljerad planering kring detta kommer vi återkomma med närmare byggstart.
Befintliga verksamheter så som scouterna och förskolan kommer att påverkas under byggtiden. I och med byggnationerna inom området kommer delar av skogsytor som i dag används av verksamheterna att bli ändrade och möjligheten till nyttjandet kan bli begränsade under byggtiden. Vår målsättning är att så mycket av det befintliga ytorna ska kunna användas under så lång tid som möjligt under byggtiden. Detaljerad planering kring detta kommer vi att återkomma med närmare byggstart.
Trafik
2022 färdigställdes en ny trafikutredning för Alnön som visade att Alnön, med dagens trafiksystem, klarar en utökad folkmängd på upp till 1000 personer.
Trafikutredning Alnö (trafikverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Trafikmängderna i Rökland kommer att öka något till följd av den nya byggelsen. Trafikutredningen som har gjorts i samband med detaljplanearbetet visar dock att vägnätet klarar ökningen utan att trängsel uppstår.
Stigar, park och grönstråk
Nej, befintliga stigar inom planområdet kommer att försvinna. Anslutningar kommer att göras från planområdet till omgivande stigar och natur som kommer att finnas kvar.
Det kommer att bli ett större grönstråk som leder genom hela planområdet i öst-västlig riktning med en ny stig.
Ta del av karta över området på Röklands webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., under relaterade dokument.
Ja, vi kommer att avverka träd i området. Avverkningen är en del av förberedelserna för att kunna bygga den nya gatan och diken inom och runt den planerade villabebyggelsen.
I dagsläget har vi inte landat i om de planerade villatomterna kommer att avverkas innan försäljning.
Inom det planlagda området "Natur" har vi som ambition att spara så många träd som möjligt.
Planområdet ligger utanför riksintresset för naturvård.
En naturvärdesinventering utfördes 2014 för att säkerställa att mnemosynefjäril, smånunneört och laven scharlakansvårskål inte påverkas negativt.
Eftersom området idag består av skog kommer livsmiljöer att påverkas när skogen ersätts med bebyggelse.
En ny naturvärdesinventering har tagits fram.
Tomtköpare
Kommunen planeras det för 47 stycken villatomter i området. Tomtstorleken kommer att variera men blir minst 900 kvadratmeter.
Många är intresserade av nya tomter i Sundsvall. Försäljningsförfarandet presenteras senare.
Mer information finns på kommunens webbsida för småhustomter.
När området har förberetts och gator och ledningar har byggts blir det aktuellt för kommunen att sälja småhustomter i det aktuella området via lottning. Om allt följer vår tidplan så kommer tomterna att finnas tillgängliga till försäljning under slutet av 2026/början av 2027.
Du kan läsa mer om vad som gäller på vår webbsida för småhustomter.
Tomterna kommer att värderas av en oberoende värderare och säljas till marknadspris.
Det är ännu inte bestämt om tomterna kommer att säljas i orört skick (skog och skogsmark) eller om viss markberedning och avverkning kommer att göras innan försäljning.
Övriga markarbeten som kan krävas för att kunna bygga på tomten genomförs och bekostas av köparen. Vatten och avlopp kommer att vara framdraget till tomtgräns. Dessutom förbereds för dragning för fiber. Fiberanslutning samt dragning av vatten- och avlopp till byggnaden/byggnader bekostas av köparen.
Försäljningsförfarandet presentares senare.
Du kan läsa mer om lottningen på kommunens webbsida för småhustomter.
Byggnadernas placering och utformning regleras bland annat i detaljplanen för Rökland. Detaljplanen är under framtagande och förväntas få laga kraft under början av 2025.
Läs mer om detaljplanen: Detaljplan för småhustomter Rökland (sundsvallvaxer.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Samhällsplanering och trafik
- Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindradLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om transportdispensLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om vägvisningLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om återbetalning parkeringsavgiftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Delgivningskvitto gällande parkeringstillstånd för rörelsehindradeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Dispens från lokal trafikföreskriftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Handräckning av fordonsflyttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Planbesked - begäranLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkt och klagomål på färdtjänst, riksfärdtjänst och anropsstyrd kollektivtrafikLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster