Alliero - frågor och svar
En detaljplan finns framtagen för området. Detaljplanen skapar förutsättningar för att utveckla stadsdelen i Alliero på Norrmalm med bostadskvarter liknande stenstadens med möjlighet till handel och verksamheter i bottenvåning samt parkering under mark och, i vissa delar, souterrängvåning.
Vi har samlat några frågor och svar om området här på sidan. Informationen uppdateras kontinuerligt.
Detaljplaner
Området Alliero innefattar 2 detaljplaner:
Detaljplan (DP1) - Vann laga kraft 2021-03-25.
Detaljplan (DP2) - Arbetet med att fortsätta att utveckla Alliero DP2 ligger just nu vilande.
En detaljplan innehåller bestämmelser om hur mark och vattenområden får bebyggas och vad området ska användas till. Detaljplanen är en juridiskt bindande handling och styrs av plan- och bygglagen(PBL). Allmänna intressen vägs mot enskilda för att nå en god helhetslösning. Planen ligger sedan till grund för beslut om till exempel bygglov och fastighetsreglering.
Till varje detaljplan beställer Sundsvalls kommun en fastighetsförteckning av Lantmäteriet för att ta reda på vilka som är sakägare, det vill säga de som äger mark, har annan fast egendom eller övriga rättigheter i eller omkring ett planområde.
Sakägare är även de som bor i fastigheter direkt gränsande till den aktuella fastigheten, exempelvis bostadsrättshavare, hyresgäster och boende samt vissa organisationer eller föreningar som berörs. Dessa sakägare kommer att få ett informationsblad hemskickat i samband med att detaljplanen ställs ut på samråd eller granskning.
För att ha rätt att överklaga en detaljplan måste sakägaren, enligt plan- och bygglagen, senast under granskningen ha framfört skriftliga synpunkter som inte har tillgodosetts. Om synpunkterna inte blivit tillgodosedda under planprocessens gång finns möjlighet att överklaga detaljplanen.
Enligt plan- och bygglagen, som styr processen att ta fram en detaljplan, finns två tillfällen där berörda såsom närboende, myndigheter och övriga förvaltningar kan tycka till.
Det går däremot inte att tycka till om områdets avgränsning. Alliero finns utpekat i kommunens översiktsplan som ett utvecklingsområde för bostäder.
Tillfällen att tycka till är:
- samråd för detaljplan (Tillfälle 1 att yttra sig).
De synpunkter som kommer till kommunen efter samrådet sammanfattas och redovisas i en så kallad samrådsredogörelse.
Efter att detaljplanen varit på samråd, bearbetar vi den och skickar ut till berörda igen (granskning). Det innebär att berörda får ytterligare en möjlighet att yttra sig.
- granskning för detaljplan (Tillfälle 2 att yttra sig).
De synpunkter som kommer till kommunen efter granskning sammanfattas och redovisas i ett så kallat granskningsyttrande.
Om inte detaljplanen överklagas blir den gällande och juridiskt bindande för vad som får eller inte får byggas inom området.
Förtätning
Sundsvall växer och fler bostäder behöver byggas.
Utifrån Sundsvalls kommuns översiktsplan 2040 ska vi planera för bostäder i områden där infrastrukturen redan är utbyggd i form av vatten och avlopp, gator, kollektivtrafik och övrig kommunal och privat service. Området har pekats ut i kommunens översiktsplan som mark som går att förtäta.
Stadsbyggnadsnämnden har beslutat om att området ska planläggas och planprocessen syftar till att skapa förutsättningar för bostäder och verksamheter.
Planområdet ligger i en miljö med blandad befintlig bebyggelse. Kvartersstorleken i planförslaget härstammar ifrån tidigare stadsplanemönster och planförslaget syftar till att kommande bebyggelse ska inordnas i områdets befintliga gatustruktur.
Detaljplanen syftar till att göra det möjligt att uppföra bostadskvarter liknande stenstadens med möjlighet till handel och verksamheter i bottenvåning samt parkering under mark och, i vissa delar, souterrängvåning.
På båda sidor om Universitetsallén, intill förlängningen av Västra allén, skapas förutsättningar att uppföra två högre byggnader som ska samspela i volym och utformning. Dessa två byggnadsvolymer syftar till att förstärka en viktig nod i staden, i korsningspunkten Universitetsallén/förlängningen av Västra Allén.
Det möjliggörs även för en byggrätt intill Ludvigsbergsvägen.
Planen gör det också möjligt att i framtiden ge plats till en förskola och en mindre park i bostadsområdet.
Planen syftar till att skapa stadsdelskopplingar mellan Ludvigsbergsvägen och Alliero, dels genom ett parkstråk mellan Repslagarevägen och Ludvigsbergsvägen, dels genom en förlängning av Västra allén (Stenbacksallén) norrut som kopplas ihop med ett större parkstråk upp till Ludvigsbergsvägen.
Förlängningen av Västra allén (Stenbacksallén) bidrar även till en starkare koppling till Storgatan som i dag är ett viktigt stråk in till centrum.
Byggandet i området
För detaljplan 1:
Infrastrukturen i form av gator och ledningar är färdigbyggda (2024) för att möjliggöra för kommande bostäder.
Återstående arbeten och planteringar kring bostadskvarteren kommer att färdigställas i takt med att bostäderna byggs och färdigställs.
Park och parkstråk är färdigbyggda och skapar gröna ytor och kopplingar inom detaljplanen och vidare mot intilliggande delar.
Nästa steg är byggnation av bostäder som sker genom privata aktörer.
Byggandet kan finansieras av olika aktörer som exempelvis exploatörer, fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, kommunala förvaltningar med mera.
Kommunen finansierar byggandet av parker, förskola, infrastruktur.
Inom planområdet Detaljplan 1 ägs marken delvis av kommunen och delvis av privata aktörer. För kommunens del så kommer marken att säljas till exploatörer som i sin tur kommer att bygga bostäder. Det kommer att byggas flerbostadshus där det kan bli aktuellt med olika typer av upplåtelseformer såsom hyresrätt och bostadsrätt.
Då vi har höga ambitioner vad gäller arkitektonisk utformning och strävar efter alternativa och kreativa lösningar, så har kommunen tagit fram kvalitetskriterier för området. Dessa kvalitetskriterier syftar till att skapa mervärden för både de boende i Alliero och för staden. Kommunen har haft en anbudsprocess för att tilldela marken inom Alliero. Anbudsprocessen utfördes under 2021 och är nu avslutad. Grunden för tilldelning var kvalitetskriterierna och den eller de exploatörer som uppfyllde kvalitetskriterier och fick mest poäng blev tilldelad den kommunala marken.
Alliero, kan när det är fullt utbyggt inrymma cirka 700 bostäder vilket ger ungefär 1600 invånare. Uppgifterna är uppskattade och beror på antalet lägenheter och storlek på dessa, det är inget som vi i dag har exakta uppgifter kring. Allt eftersom byggherrarna för bostäderna kan presentera färdiga ritningar blir siffrorna mer exakta.
Att förtäta en stadsdel intill befintlig bebyggelse innebär konsekvenser för boende i området och för de som rör sig i området i form av bland annat:
- Befintliga parkeringsytor kommer att omvandlas till ytor för bostäder och gator med parkeringar och kommer i takt med byggnation av området att successivt förändras
- En närpark tillskapas i området
- Parkstråket från Västra allén (Stanbacksallén) förlängs och förbinder Storgatan med naturreservatet på Norra berget
- Fler människor skapar ett större underlag för förbättrad kollektivtrafik, handel, service och förskola
- Buller under byggtiden
- Byggdamm och vibrationer under byggtiden
- Avstängningar, viss omledning med mera under byggtiden
- Skuggning av befintlig bebyggelse under en del av året
- Ökat antal trafikrörelser på Universitetsallén.
Området kommer att byggas ut i etapper och kommunen jobbar för att minimera störningarna i så stor utsträckning som möjligt men viss störning i trafiken kommer att ske.
Förskola, kollektivtrafik och annan service
Om fler människor bor och rör sig i ett område skapas bättre förutsättningar för de som driver handel och annan service. Det ger i sin tur en mer levande stadsdel med liv och rörelse under fler av dygnets timmar. Detaljlanen möjliggör för en förskola inom området samt möjlighet till lokaler i bottenvåningarna på bostadskvarteren. Exakt vilken typ av övrig service som kan inrymmas i bottenvåningarna är i dag svårt att svara på.
Detaljplanen möjliggör för en förskola inom området. I detaljplanen föreslås byggnaden bevaras utifrån ett kulturmiljöintresse och det finns möjligheter för en tillbyggnad inom fastigheten. Hur förskolan ska se ut och när den kan börja byggas är i dagsläget inte bestämt.
Trafik och parkering
Detaljplanen delar in området i olika typer av gator.
Universitetsallén utgörs av huvudgatan genom området där detaljplanen inte påverkar dagens utformning i så stor utsträckning, förändringen innebär att ytan för gående och cyklister kommer att breddas på den norra sidan Universitetsallén. En ny större korsningspunkt kommer att skapas i korsningen Universitetsallén/Västra allén (Stenbacksallén).
Villagatan utgör lokalgata med en bredare utformning, Målaregatan och Smedsgatan utgörs också av lokalgator men med en smalare utformning och en ny koppling mellan Universitstallén och Villagatan upprättas (Manifakturgatan).
Västra allén(Stenbacksallén) breddas upp för att förstärka det gröna stråket mellan Selångersån och stadsdelsparken/kopplingen upp mot Ludvigsbergsvägen.
Området ligger inte med i Detalplan 1 för Alliero. I vidare utformning av Detaljplan 2 kan denna fråga bli aktuell.
En detaljplan finns antagen för området Folketspark och redovisar där viss förändring av området intill Tonhallen.
Befintliga parkeringsytor kommer att påverkas i och med ny detaljplan (DP 1) för området. Stora delar av de befintliga markparkeringarna kommer att försvinna och befintliga gatumarksparkeringar ersätts med nya gatumarksparkeringar i och med ny utformning av gatorna inom området.
De bostäder som byggs i området ska tillgodose sin boendeparkering inom sin egen fastighet vilket ska lösas genom garage under mark.
Nya parkeringar längs gatorna inom området byggs i samband med arbetena för gator och ledningar.
Nya parkeringar för de nya bostäderna byggs i samband med byggnation av bostäderna.
Park och grönstråk
Vi blev färdiga med Park och parkstråk under 2024.
Övrig information om projektet
Information om projektet finns på Sundsvall växer.
Hittar ni inte svar på er fråga där så är ni välkommen att återkomma till nedanstående kontakt:
Projektgruppen för Alliero: