Psykiatrisamverkan
Projektägare
Försäkringskassan
Samverkande parter
Landstinget Västernorrland
Kontakt
Malin Törnkvist, Försäkringskassan, 010-111 86 01
Beskrivning
Projektet går ut på att samarbetet mellan Försäkringskassan i Sundsvall och Psykiatriska kliniken i Sundsvall genomlyses och förstärks och att insatser genomförs som förbättrar samarbetet och leder till en bättre samordning av insatser för de patienter som sjukskrivs från psykiatrin. Detta ska i sin tur leda till bättre förutsättningar för att sjukfall förkortas och att de sjukskrivna kommer närmare arbetsmarknaden.
Försäkringskassan organiserar om sitt arbete och styr kunder som är sjukskrivna av psykiatriska kliniken till ett mindre antal handläggare (3-4 st.).Projektet medför att en inventering först behöver göras hos Försäkringskassan i Sundsvall av pågående sjukfall som är sjukskrivna från psykiatriska kliniken. Det kräver en tidskrävande ma-nuell genomgång av de 3 800 ärenden som pågår i mars 2015. (Försök med registersök har inte visat sig tillförlitliga i detta avseende.) Antalet sjukskrivna från psykiatrin beräknas dock vara drygt 300 personer.
Psykiatriska kliniken: Via den s.k. Sjukvårdsmiljarden finansieras sedan några år tillbaka speciella tjänster i vården, s.k. Rehabiliteringskoordinatorer. De finns f.n. vid alla vårdcentraler i länet och vid några sjukhus-kliniker. Syfte är bl. a att stärka teamarbetet inom vårdenheterna och även vårdens samarbete externt framför allt med Försäkringskassan. (Yrkesrollen benämndes tidigare Sjukskrivningsko-ordinator.) Vid psykiatriska kliniken finns f.n. en heltidstjänst som rehabiliteringskoordinator. Pga. ekonomiska skäl minskades resursen Rehabiliteringskoordinator ner från två till en heltidstjänst för några år sedan. Detta är mycket kännbart bl. a pga. att psykiatriska kliniken är den enhet inom vården i Västernorrland som genererar flest sjukskrivningar. Pga. sjukskrivningsdiagnoserna i sig och knappheten i rehabiliteringsresurser är det också en resurskrävande grupp. Rehabiliteringskoordinatorn har mycket stor betydelse för att underlätta samarbetet mellan För-säkringskassan och psykiatrin dels internt på kliniken dels genom t ex medverkan i avstämningsmöten och planering och även vid enskilda möten mellan Försäkringskassan och patienter i särskilda fall.