Avslutade insatser
Projektägare
Sundsvalls kommun, Förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (Favi)
Samverkande parter
Är en del av arbetsmarknadstorget i Sundsvall
Kontakt
Anette Brodin, 072-147 15 50
Beskrivning
Arbetskonsulent till Arbetsmarknadstorget Unga som ska specialisera sig på att arbeta mot unga med funktionsnedsättning och som har aktivitetsersättning/sjukpenning, Försäkringskassans ärenden på Arbetsmarknadstorget. Försäkringskassans handläggare gör kontinuerligt översyn över sina ärenden och kallar individer ur målgruppen som har behov av eller av någon anledning inte har en pågående planering under tiden med aktivitetsersättningen. Syftet är att individen ska komma igång i någon form av aktivitet utifrån sina förutsättningar. Försäkringskassan kallar deltagaren till ett första informationsmöte om Arbetsmarknadstorget. Om deltagaren vill delta och godkänner förutsättningar för att delta så skrivs den in på Arbetsmarknadstorget och ger då samtycke till att häva sekretessen mellan myndigheterna samt att ingå och ta del av Arbetsmarknadstorgets drogpolicy.
Arbetet tillsammans med deltagaren sker utifrån arbetssättet Supported Employment och en arbetsmetod som heter IPS= Individ anpassat stöd till arbete. Det arbetssättet riktar sig främst till personer med psykiska funktionshinder. Arbetskonsulentens arbete tillsammans med deltagaren och fokuseras på att hitta och förstärka individens egna förmågor och motivation till arbete. Mindre fokus läggs på kartläggningsdel då dessa personer oftast är grundligt utredda för att bli beviljade aktivitetsersättning. Arbetskonsulenten kan därför få tillgång till tidigare utrednings material och få ta del av tidigare historik om deltagaren. Arbetskonsulenten kan även initiera personen för stöd hos andra resurser knutna till torget mm, t ex arbetsterapeut och psykolog, företagaskoordinator.
Många av deltagarna är motivationsstyrda och det är viktigt att det blir rätt matchning mot arbete/praktik. Målet är att finna, få och behålla ett arbete. Vi försöker jobba så snabbt som deltagaren tycker att det fungerar mot att komma ut i praktik som kan övergå till ett arbete. Under tid med praktik kommer arbetskonsulenten ut till deltagaren på praktikplatsen en gång i veckan för uppföljning. Syftet med täta uppföljningar är att snabbt kunna fånga upp om det finns problem och då sätta in rätt resurser och att det team som finns på Arbetsmarknadstorget går in med stöd där det behövs.
Projektägare
Sundsvalls kommun, Individ- och arbetsmarkandsförvaltningen
Samverkande parter
Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Västernorrland
Kontakt
Ulrika Larsson, 060 19 10 00
Beskrivning
Arbetsmarknadstorget i Sundsvall bildades för att man såg ett behov av att flera myndigheter som arbetar med arbetssökande som står långt ifrån arbetsmarknaden samverkar. Projektet startade för unga 2014 med en projekttid fram till 2016. Medverkande parter var Sundsvalls kommun; Favi (förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration) och Socialtjänsten, samt Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget Västernorrland och Samordningsförbundet. Politikerna i Sundsvall var så pass nöjda att de bestämde att ett arbetsmarknadstorg även för vuxna skulle startas redan 2016. För att inte påverka resultaten för Arbetsmarknadstorget valde man att under 2016 driva uppstarten av en liknande verksamhet för vuxna som ett eget projekt med mål att verksamheterna ska gå ihop 2017. I oktober 2016 beslutade styrgruppen att förlänga projekttiden för båda projekten till sista dec 2018 men att projekten skulle gå ihop till ett projekt. Under 2018 gick ytterligare en förvaltning inom Sundsvalls kommun in som samverkande part i projektet då Barn- och utbildningsförvaltningens verksamhet för KAA (kommunala aktivitetsansvaret) med dess målgrupp blev en del av Arbetsmarknadstorget. Under 2019 fortsatte samverkan fast i ordinarie verksamhet. Samordningsförbundet finansierar under 2020 följande tjänster på Arbetsmarkandstorget: 2 Arbetskonsulenter, 1 Psykolog, 1 Arbetsterapeut, 1 Handläggare från Försäkringskassan.
Projektägare
Sundsvalls kommun, Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen
Samverkande parter
Försäkringskassan, Region Västernorrland
Kontakt
Pia Söderlund, 073-275 48 00
Beskrivning
Syftet är att underlätta och effektivisera för nyanlända både under deras etableringstid och efter. Det skall bli lättare att få kontakt med berörda myndigheter samt att öka individens möjlighet till personlig utveckling, att individerna ska få en förståelse för hur samhället fungerar, samt få kunskap om och bli delaktiga i digitala samhällsfunktioner. Varje nyanländ ska utifrån sina egna förutsättningar få professionellt stöd för att så snabbt som möjligt lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning samt ta del av de rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige. Funktionen “Digital samhällsguide” är en förutsättning för stödjande insatser som verksamheten ansvarar för, vilka är riktade mot målgruppen nyanlända, där integration är huvudmålet. Klientens integritet och rättighet till rätt information är vårt fokus, då de inte ska behöva fråga någon främling om sitt ärende som kan innehålla känslig information i vissa fall. En stor majoritet av de som söker sig till kommunen är personer som har vana av att använda smarta telefoner, datorer och internet. Varför inte använda sig av detta i integrationsarbetet. Digitaliseringen ger i dag helt andra möjligheter än tidigare till en snabb och effektiv integrationsprocess.