Säker cykel och reflexer
En cykel måste vara utrustad med vissa saker för att vara laglig att cykla på i trafiken. Det är nu dags att gå igenom och kolla vad som gäller.
Finns möjligheten kan ni ha en riktig cykel framför er när ni gör genomgången. Det här är en övning som med fördel kan göras under till exempel en temadag för cykling. Då kan eleverna ta med sig sina egna cyklar för att kolla om de har allt som krävs för en cykel. Nedan hittar du övningar kopplade till reflexer samt ett experiment med hjälm. Här kan ni diskutera vikten av hjälm och reflexer i trafiken.
En cykel är utrustad med vissa saker för att få kallas cykel, exempelvis hjul, sadel, styre, kedja och trampor. Sen finns det andra saker den också måste ha för att man ska få cykla med den i trafiken. Det är nu dags att tillsammans titta på vad det är för saker.
Ta gärna fram en cykel för att kunna göra genomgången ännu mer tydlig. Finns möjligheten kan ni ha en riktig cykel framför er, annars finns det en bild med en cykel nedan.
Repetera och be eleverna tillsammans gå igenom alla delar en cykel måste vara utrustad med för att den ska vara laglig. Sätt gärna upp affischen Säker cykel synligt i klassrummet, eller i kapprummet.
>> Fråga eleverna om vad de tror cykeln behöver vara utrustad med enligt lag.
Enligt lag måste en cykel alltid ha ringklocka och broms. Belysning och reflexer krävs då det är mörkt.

Ringklocka ska finnas på cykeln för att få cykla med den i trafiken.Det finns ingen regel som säger hur den ska se ut eller låta, det viktiga är att du ska kunna göra dig hörd med den. Ringklockan bör sitta på styret.
Bromsar måste man ha på sin cykel. Detta för att man snabbt ska kunna stanna och få stopp på cykeln. Det finns både fot- och handbroms och det spelar ingen roll vilken typ man har, bara den fungerar.
Belysning måste man ha på cykeln när det är mörkt ute. Det ska vara vitt eller gult ljus fram och bak ska ljuset vara rött.
>> Fråga eleverna varför de tror att man har olika färger fram och bak på belysningen.
Anledningen till att man har olika färger på belysningen är för att man på avstånd i mörkret ska kunna se åt vilket håll cyklisten är på väg. Ser jag ett vitt eller gult ljus vet jag att cykeln är på väg åt mitt håll, ser jag istället ett rött ljus så vet jag att cykeln är på väg bort från mig.
Belysningen är densamma på en cykel som på en bil. Vitt eller gult ljus fram och rött bak.
Reflexer är det också lag på att ha på cykeln då det är mörkt ute. Även reflexerna har olika färger. Vit reflex fram, röd reflex bak och orange reflex åt sidorna.
Hjälm måste man ha när man cyklar och är under 15 år enligt lag.
>> Fråga eleverna varför de tror att man ska använda hjälm.
Huvudet är väldigt ömtåligt och det är därför väldigt viktigt att skydda det. Självklart är det lika viktigt att vara rädd om sitt huvud även när man är över 15 år.
>> Fråga eleverna om det finns andra tillfällen då man har hjälm.
När man utövar flera sporter och aktiviteter använder man hjälm, till exempel då man spelar ishockey, rider eller åker slalom. Yrken som kräver hjälm finns också, exempelvis vid byggarbetsplatser.
Tanken med denna övning är att få eleverna att reflektera kring cykelhjälmen och hur den fungerar. Prata gärna om trafiksäkerhet i god tid innan äggfallet med fokus på cykel och användandet av cykelhjälm.

Material: några koka ägg, tejp, pappkartonger och färgpennor.
Håll ett av de kokta äggen framför eleverna. Be dem tänka sig att ägget är ett huvud på en person som ska ut och cykla. Personen i fråga har ingen cykelhjälm på sig.
Cykelturen går bra till en början, men snart är olyckan framme. Personen på cykeln ramlar och far av cykeln. Be eleverna vara tysta och släpp sen ägget till marken.
Det som händer med ägget kan också hända med huvudet om man är ute och cyklar utan hjälm och olyckan är framme.
Skicka gärna runt ägget för att visa eleverna. Efteråt kan ni diskutera kring ägget och skadorna som uppstått.
Uppdrag: Nu får eleverna till uppgift att bygga en egen hjälmkonstruktion som ska skydda ägget.
Dela upp eleverna i grupper om tre och låt dem designa sina egna hjälmar.
Innan ni testar hur hjälmarna fungerar, låt eleverna få presentera sina egna konstruktioner och hur de tänkte när de byggde hjälmarna. Diskutera vad som gör en hjäm säker och testa sedan vilken hjälm som klarar ett fall bäst.
När det är mörkt ute behöver man ha reflexer för att synas i mörkret. Reflexerna gör att man som gående och cyklist syns bättre och man blir inte en svart skugga som rör sig ute i trafiken. Det är nu dags att titta närmare på reflexer och varför de är så bra att använda.
>> Fråga eleverna varför de tror man ska använda reflexer.
Reflexer ska användas i mörkret för att man ska göra sig synlig i trafiken. Oftast är man klädd i mörka kläder och det gör att man syns väldigt dåligt eller inte alls när man är ute under hösten eller vintern. Reflexer gör så att ljuset från bilarna reflekteras och lyser till, vilket gör att man blir synlig i trafiken och mörkret.
>> Fråga eleverna om vart på kroppen man ska bära reflexer (hägt, lågt eller på mitten) och på vilken sida av kroppen man ska ha dem. Fråga också varför de tror att de ska sitta där. Visa gärna på din kropp hur det skulle se ut utifrån de förslag eleverna ger.
Reflexer ska bäras lågt på kroppen för att ljuset från bilarna ska reflekteras. Reflexerna ska sitta på den sida av kroppen som man har ut mot vägen. Har man endast en reflex ska den sitta så att den är närmast bilarna.
Reflexer är en färskvara och behöver med hämna mellanrum bytas ut. Ett enkelt sätt att testa sina reflexer på är att ta dem in i ett mörkt rum, hänga upp dem och sen lysa med en ficklampa på dem. Reflekterar de tillbaka ljuset starkt och tydligt kan man fortsätta använda dem. Skulle de däremot inte ge något reflekterande ljus tillbaka är det dags att byta ut dem mot nya färska reflexer.
Material: reflexer i olika färger och former och ficklampor.
Häng upp reflexer i skogen eller i ett rum som går att mörklägga. Sätt dem som en bana eller huller om buller. Släck sedan ner rummet om ni är inne. Låt barnen sedan lysa med sina ficklampor längst den utstakade reflexbanan eller leta reflexerna i en viss ordning.