Praktikcentrum
Öppna upp din arbetsplats – ta emot en person med funktionsvariation
Förena affärsnytta med socialt ansvarstagande och ökad mångfald. Du får en medarbetare som sätter guldkant på tillvaron och är en tillgång på arbetsplatsen. Våra medarbetare får ett utvecklande arbete samtidigt som vi minskar utanförskapet på arbetsmarknaden och bidrar till ett hållbart samhälle.
Individuell matchning
- Vi matchar rätt person till rätt plats. Personens förutsättningar, önskemål och stödbehov matchas mot vad du som arbetsgivare kan erbjuda.
Meningsfulla arbetsuppgifter
- Arbetsplatsen bidrar med meningsfulla och anpassade uppgifter, som kan utföras så självständigt som möjligt.
- Personen får möjlighet till utveckling och ett socialt sammanhang.
Ömsesidiga mervärden
- En hållbar arbetsmiljö med mångfald och inkludering utvecklar verksamheten och skapar trivsel för medarbetarna.
På arbetsplatsen utses en eller flera handledare som också är länken mellan arbetsplatsen och Praktikcentrum. Arbetscoachen från Praktikcentrum gör kontinuerliga besök och finns med som ett stöd. Uppgifter och tider anpassas utifrån personen och platsen.
Arbetsgivaren erhåller eller betalar ingen ersättning. Personen är försäkrad via Sundsvalls kommuns olycksfallsförsäkring.
Praktikcentrum – en del av dagligverksamhet/dagverksamhet
För att komma till Praktikcentrum behöver deltagaren börja med att ansöka om daglig verksamhet eller dagverksamhet hos en biståndshandläggare vid Sundsvalls kommun.
Daglig verksamhet enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.
Dagverksamhet enligt SoL (Socialtjänstlagen) gäller de som har en långvarig psykisk funktionsnedsättning och handlar om vilken hjälp du kan få från din kommun i form av ekonomiskt bistånd eller annan vård och omsorg. Du som har svårt att få dina behov tillgodosedda i dagliga livet och inte kan få dem tillgodosedda på något annat sätt har rätt till stöd av samhället.
När deltagaren har fått ett beslut från en handläggare görs en kartläggning av vilket behov och intresse som finns innan man får en individuell placering via Praktikcentrum.
På Praktikcentrum får deltagarna en arbetscoach. Tillsammans med arbetscoachen kommer man fram till vilka områden som intresserar deltagaren. Det erbjuds studiebesök på olika arbetsplatser innan en plats hittas efter behov och intressen. Arbetsplatsen bistår med en handledare/kontaktperson och arbetscoachen finns med som stöd och besöker arbetsplatsen efter behov.
Deltagare som är ute på sysselsättning via Praktikcentrum står inte till arbetsmarknadens förfogande. Syftet med sysselsättning kan bland annat vara att skapa struktur, bryta isolering och att få ingå i ett sammanhang.
Mer om LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade)
Mer om SoL (Socialtjänstlagen)
Socialtjänstlag (2001:453), Sveriges riksdag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Praktikcentrum
-
Telefon:
-
E-post:
Clara Hammarström
Arbetscoach
-
Telefon:
Ida Bäckström
Arbetscoach
-
Telefon:
Malin Viklund Larsson
Arbetscoach
-
Telefon:
Rasmus Paulsson
Arbetscoach
-
Telefon:
Therese Forsberg
Arbetscoach
-
Telefon: