Måltidsmiljö
Här finns svar på vanliga frågor om måltidsmiljö.
Vi är alla överens om att det är kostsamt för miljön, klimatet och plånboken att slänga mat. Att skapa trivsel och minska stressen i skolrestaurangerna samt främja samverkan mellan skola och kök ger goda förutsättningar för att minska matsvinnet. Detta visar den senaste kartläggning som Livsmedelsverket har gjort när de sammanställt och analyserat matsvinnsstatistik från förskolor och skolor i hela Sverige, https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/matsvinn-i-storkok/handbok-for-minskat-matsvinn/minska-matsvinnet--sahar-gor-du/tallrikssvinn/trivsam-maltidsmiljo.
Vi utformar våra serveringar så det ska vara smidigt och gå snabbt för matgästen att ta för sig av maten. Lunchen i skolan ska serveras mellan klockan 11.00 och 13.00. För att undvika köer och skapa en lugn miljö i skolrestaurangen arbetar vi tillsammans med skolans schemaläggare i syfte att skapa en spridning av klasserna under lunchserveringstiden.
Pedagogisk måltid innebär att personal inom skola och förskola och/eller måltidspersonal äter tillsammans med barn och elever för att förmedla en positiv syn på måltiden och vara en god förebild för barn och unga. De pedagogiska måltiderna ska bidra till ökad medvetenhet hos barn och elever till exempel när det gäller matsvinn och hälsosamma måltider.