Sköta och kontrollera eget avlopp
För att ditt avlopp ska fungera och uppfylla kraven på rening är det viktigt att kontrollera avloppsanläggningen regelbundet. Här har vi samlat information om skötsel och kontroll.
Avloppsvatten innehåller smittämnen som kan orsaka sjukdom hos människor och djur, samt näringsämnen som bidrar till övergödning i sjöar och vattendrag.
För att skydda människors hälsa och miljön är det viktigt att en avloppsanläggning uppnår tillräcklig rening. Regelbunden kontroll av anläggningen är mycket viktigt för att upptäcka eventuella brister.
Verksamhetsutövaren
Fastighetsägaren, eller den som annars ansvarar för en enskild avloppsanläggning, är enligt lagens mening en verksamhetsutövare. Detta medför vissa skyldigheter. Som verksamhetsutövare ansvarar du för att följa de villkor som finns i tillståndet/godkännandet för din avloppsanläggning. Om du bryter mot dessa villkor kan miljönämnden fatta beslut om föreläggande eller förbud mot utsläpp av avloppsvatten. Dessa beslut kan förenas med vite.
Verksamhetsutövaren är enligt lag skyldig att regelbundet kontrollera avloppsanläggningen för att förebygga och förhindra att olägenheter för människors hälsa eller miljön uppstår. För att du ska kunna ta hand om och kontrollera din avloppsanläggning på rätt sätt är det viktigt att du skaffar den kunskap som krävs. Om det uppstår brister i avloppsanläggningen är det verksamhetsutövarens ansvar att åtgärda dessa.
Om du har en större avloppsanläggning, som tar emot en föroreningsmängd som motsvarar mer än 25 personekvivalenter (pe), måste du även skicka in en egenkontrollrapport till miljökontoret minst en gång per år.
Tillsynsmyndigheten
Som tillsynsmyndighet ansvarar miljönämnden för att kontrollera att miljöbalkens regler efterlevs. Inspektörer på miljökontoret utför därför tillsyn på enskilda avloppsanläggningar för att kontrollera funktion och uppmärksamma eventuella brister som behöver åtgärdas.
Om avloppsanläggningen efter tillsyn konstateras ha brister kan miljönämnden förelägga att åtgärder ska vidtas, alternativt förbjuda utsläpp av avloppsvatten från fastigheten. Miljökontoret ger också rådgivning för att underlätta för verksamhetsutövaren att fullgöra sina skyldigheter.
För att minska risken för stopp i avloppet och andra funktionsproblem i anläggningen är det viktigt att tänka på vad man spolar ner. Snus, aska, lacknafta, färgrester, nagellack och läkemedel är exempel på sådant som inte ska ut i avloppet eftersom människors hälsa samt djur- och växtlivet i våra vattendrag påverkas negativt. Det kan också störa biologin i avloppsanläggningen och därmed bidra till försämrad rening. Anläggningens funktion kan också bli förstörd och behöva åtgärdas.
Vanliga bovar och enkla tips
- Undvik att spola ner matfett i avloppet. Det orsakar lätt stopp i avloppet när fettet stelnar i ledningarna. Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i tunnan för matavfall. Flytande fett kan exempelvis fyllas i en petflaska och sedan slängas i tunnan för restavfall (brännbart).
- Använd inte toaletten som sopkorg. Ställ in en papperskorg i badrummet för våtservetter, bindor, tamponger, tops, hår, tandtråd, bomullstussar och annat som inte ska hamna i toaletten.
- Har du katt? Släng inte kattsanden i toaletten. Lägg den i tunnan för restavfall (brännbart) istället.
- Spola aldrig ner snus eller fimpar i toaletten. De innehåller giftigt kadmium som sedan hamnar i våra vattendrag, och i det vatten som vi alla är beroende av. Släng fimparna och snuset i tunnan för restavfall (brännbart) – men se naturligtvis till att fimparna slocknat ordentligt först!
- Målarfärg, färgrester, lösningsmedel, nagellack, med mera, klassas som farligt avfall och ska lämnas till återvinningscentral.
- Överblivet läkemedel lämnas till valfritt apotek som ser till att det tas omhand på rätt sätt.
Du bör kontrollera din avloppsanläggning minst en till två gånger per år. Detta är viktigt för att upptäcka eventuella brister som behöver åtgärdas.
Idag finns många olika typer av avloppslösningar och tekniker på marknaden. Det innebär att det blir allt svårare att ge generella råd kring skötsel och kontroll av en avloppsanläggning. I de flesta fall tillhandahålls informationen av produktens leverantör. Det är då viktigt att du följer de instruktioner och skötselintervall som rekommenderas.
Det är viktigt att du för protokoll över den skötsel och kontroll du utför på avloppsanläggningen, inklusive påfyllning och utbyte av eventuella fällningskemikalier eller filter. Du bör notera när och hur du kontrollerat anläggningen, om du upptäckt några brister och hur du eventuellt åtgärdat dem. Miljökontoret kan nämligen vilja ta del av protokollet vid framtida tillsynsbesök.
Sköt om ditt avlopp, Avloppsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du har en större avloppsanläggning, som tar emot en föroreningsmängd som motsvarar 25-200 personekvivalenter, är du skyldig att årligen skicka in en egenkontrollrapport till miljökontoret. Egenkontrollrapporten för föregående verksamhetsår ska vara miljökontoret tillhanda senast 31 mars.
Egenkontroll för större avloppsanläggning, blankett Pdf, 577 kB.
Har du fått en notering om avvikelse på din slamtömningsfaktura från MittSverige Vatten & Avfall? Det betyder att slamtömmaren har noterat brister i avloppsanläggningen i samband med slamtömningen, en brist du som ägare måste åtgärda så snart som möjligt. I vissa fall kan du göra arbetet själv. I andra fall kanske du behöver kontakta miljökontoret och ta hjälp av en gräventreprenör eller en VVS-firma.
Vi rekommenderar att du börjar med att själv kontrollera din avloppsanläggning.
Sköt om ditt avlopp, Avloppsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Exempel på vanliga brister och hur du åtgärdar dem
Kontakta miljökontoret för råd eller om du är osäker på vad som gäller i ditt fall.
Infiltration bristfällig
Vid denna avvikelsenotering har slamtömmaren noterat att vattennivån i slamavskiljaren är för hög, eller att avloppsvatten rinner tillbaka till slamavskiljaren från utloppsledningen när slamavskiljaren tömts. Detta är en indikation på att det efterföljande reningssteget har satt igen och behöver åtgärdas. Det kan även indikera att bädden är felaktigt konstruerad eller att fel teknisk lösning har använts till de förutsättningar som finns på platsen.
Det är viktigt att det inte står grundvatten i det efterföljande reningssteget (exempelvis infiltration eller markbädd) för då fungerar inte den biologiska reningen av avloppsvattnet. Reningen i infiltrationer och markbäddar är beroende av syre för att fungera. Vid brister i reningen finns risk för spridning av smittämnen till intilliggande dricksvattenbrunnar och ytvatten, samt näringsämnen till mark och vattenmiljön.
OBS! Ändringar i efterföljande reningssteg, som infiltration eller markbädd, är tillstånds-/anmälningspliktiga. Det innebär att du måste skicka in en ansökan/anmälan till miljökontoret och invänta miljönämndens beslut innan du påbörjar några arbeten.
Anlägga och förbättra eget avlopp Länk till annan webbplats.
Kunde inte avvattnas på grund av bristfällig infiltration
Vid denna avvikelsenotering har slamtömmaren inte kunnat utföra slamtömningen, förmodligen för att vattennivån i slamavskiljaren är för hög. Detta är en indikation på att det efterföljande reningssteget har satt igen och behöver åtgärdas. Se punkten ovan! Kontakta också MittSverige Vatten & Avfall så snart som möjligt och beställ en heltömning.
Brunnsringar förskjutna (betongbrunn)
När brunnsringarna är förskjutna så fungerar inte slamavskiljningen på rätt sätt och kan i förlängningen innebära att infiltrations- eller markbädden sätter igen. Dessutom kan regn eller smältvatten tränga in och överbelasta slamavskiljaren. Även utläckage av orenat avloppsvatten kan ske. Felet kan ibland åtgärdas genom omgrävning och tätning mellan ringarna eller genom byte till ny slamavskiljare. Denna åtgärd behöver du inte kontakta miljökontoret för att utföra. Det anses vara underhåll av anläggningen.
Mellanvägg trasig/saknas
En fungerande slamavskiljare avskiljer flyt- och bottenslam, vanligtvis i två eller tre kamrar. Om någon mellanvägg är trasig eller saknas, alternativt om mellanväggar saknas helt så riskeras igensättning av infiltrations- eller markbädden. Det kan vara mycket besvärligt eller nästan omöjligt att åtgärda på befintlig slamavskiljare. Byte till ny slamavskiljare rekommenderas. Denna åtgärd behöver du inte kontakta miljökontoret för att utföra. Det anses vara underhåll av anläggningen.
Lock trasigt/tungt lock
En slamavskiljare måste ha ett tätt lock, annars kan regnvatten och smältvatten tränga in och överbelasta avloppsanläggningen. Med tiden kan detta leda till igensättning i infiltrations- eller markbädden. Byt till ett nytt, tätt lock. Denna åtgärd behöver du inte kontakta miljökontoret för att utföra.
Brunnslock som öppnas manuellt får inte väga mer än 15 kilo. Om locket öppnas genom att dra det åt sidan får det väga högst 35 kilo. Locket får inte heller vara låst, övertäckt eller fastfruset inför slamtömningen.
T-rör saknas
Ett fungerande T-rör sitter i utloppet från slamavskiljaren och ser oftast ut som ett liggande T med en del ner under vattenytan, cirka 30-45 centimeter (se skissen nedan). T-rörets funktion är att förhindra att ytslam åker ut till det efterföljande reningssteget och sätter igen infiltrations- eller markbädden.
I en slamavskiljare av betong är detta rör ganska enkelt att ersätta. Observera att det kan vara livsfarligt att gå ner i en slamavskiljare eller liknande som tagits i bruk, då gaserna kan orsaka medvetslöshet. Kontakta därför en VVS-handlare för tips och råd. I slamavskiljare av plast/glasfiber är konstruktionen ofta svåråtkomlig och besvärlig att ersätta, ta därför hjälp av en VVS-handlare för råd. Denna åtgärd behöver du inte kontakta miljökontoret för att utföra. Det anses vara underhåll av anläggningen.
Teknikintensiva avloppsanläggningar, såsom minireningsverk, kräver regelbunden service och underhåll. Detsamma gäller system för kompletterande fosforrening, såsom kemdoseringspump för fällningskemikalier och fosforfilter. Annars finns risk för att avloppsanläggningen inte uppnår tillräcklig rening. Om du har ett minireningsverk eller fosforfilter bör du teckna ett skötselavtal. Kontakta din återförsäljare eller fabrikant.
Minireningsverk, Avloppsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kompletterade fosforrening, Avloppsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Även om du tar väl hand om din avloppsanläggning håller den inte för evigt. Reningsförmågan hos de flesta avloppsanläggningar avtar med tiden. För att avloppsanläggningen ska uppnå gällande reningskrav kan åtgärder krävas på avloppsanläggningen.
Du bör överväga att åtgärda din avloppsanläggning när
- Någon del av anläggningen är trasig eller fungerar dåligt.
- Du vill sätta in en vattentoalett men bara har ett avlopp för bad-, disk- och tvättvatten.
- Belastningen på ditt avlopp ändras, till exempel om du börjar bo året runt i sommarstugan.
- Avloppet börjar bli gammalt. Normal livslängd för ett avlopp är 10-30 år.
Kontakta miljökontoret om du är osäker på vad som gäller i ditt fall.
Observera att de flesta åtgärder kopplade till en avloppsanläggning är tillstånds- eller anmälningspliktiga. Det innebär att du måste skicka in en ansökan/anmälan till miljökontoret och invänta miljönämndens beslut innan du påbörjar några arbeten.
Även om du tar väl hand om din avloppsanläggning håller den inte för evigt.
Sluttömning av slamavskiljare eller sluten tank
Efter anslutning till kommunalt avloppsnät eller annan godkänd avloppsanläggning, som innebär att tidigare anläggning tas ur bruk, ska sluttömning ske. Sådan tömning ska göras på samtliga avloppsanläggningar som tas ut bruk (till exempel trekammarbrunn, tvåkammarbrunn, minireningsverk, sluten tank eller liknande).
Sluttömning ska beställas av fastighetshetsägaren och utföras av den kommunala renhållaren. Det är alltså inte tillåtet att tömma brunnen själv eller på annat sätt. För beställning av sluttömning kontakta MittSverige Vatten & Avfall, telefon: 020-120 25 00. Se gärna till att du har uppgift om ditt kundnummer när du ringer.
Slutförvaring av slamavskiljare eller sluten tank
När sluttömning är utförd bör slamavskiljaren/tanken och eventuell fördelningsbrunn fyllas med massor av sten och jord. Slamavskiljare/tankar i plast krossas med fördel ovanifrån för att på ett enkelt sätt kunna fyllas.
Är din slamavskiljare/tank ny eller i bra skick kan du, om du så önskar, gräva upp den försiktigt och sälja den. Återfyll gropen med massor.
Ett tredje alternativ är att gräva upp och borttransportera slamavskiljaren/tanken till avfallsanläggning som är godkänd av kommunen. Gropen bör därefter återfyllas.
Kontakta gärna miljökontoret om du har frågor.
Här är ett urval av lagar och regler som gäller för dig som har eget avlopp. Ytterligare lagstiftning kan också gälla.
Miljöbalken (1998:808)
2 kap. 2-5 §§ - allmänna hänsynsregler.
9 kap. 7 § - bestämmelser om hur avloppsvatten ska tas om hand.
26 kap. 19 § - bestämmelser om skyldighet att utföra regelbunden egenkontroll.
Förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd
12-16 och 18-19 §§ - särskilda bestämmelser om utsläpp av avloppsvatten och inrättande av avloppsanläggningar.
Lokala föreskrifter för avfallshantering i Sundsvalls kommun
Vi rekommenderar att de lokala föreskrifterna för avfallshantering läses i sin helhet då de omfattar ett flertal viktiga bestämmelser som du som inrättar eller ansvarar för en avloppsanläggning måste känna till och efterleva. Föreskrifterna inkluderar bland annat bestämmelser kring underhåll och skötsel av små avloppsanläggningar samt bestämmelser kring slamtömning.
Avloppsguiden samlar kunskap och information om enskilt avlopp. Syftet är att ge dig som husägare ett kunskapsstöd som är oberoende och så heltäckande som möjligt.
Utskrifter, länkar och rapporter, Avloppsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Bygga, bo och miljö
- Anmäl misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmäla bostäder för registrering eller beställa utdrag från lägenhetsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - Attefallsåtgärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - eldstad/rökkanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - installation eller ändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan av kontrollansvarig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan kyltorn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan om värmepump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan till QGIS-utbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om vägbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - förhandsbesked Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - strandskyddsdispens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om egensotning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om tillstånd för explosiv vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan/anmälan eget avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa kartutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa nybyggnadskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av gränsvisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av lantmäteriuppdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka tid med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygg- och exploateringskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - komplementbyggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ny byggnad eller anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - plank eller mur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - skylt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - tillbyggnad (bygga ut en byggnad) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - transformatorstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ändring av byggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglovguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Digitalt ritningsarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Flytta till Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kom i kontakt med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kommunal mark - använda, köpa eller sälja mark till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Komplettering av ärende hos bygglovavdelningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Livsmedelsverksamhet - lämna uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna svar på grannehörande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Marklov - markåtgärder inom detaljplanerat område Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mitt Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mobilitetsredogörelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Registrering av medelstor förbränningsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rivning - rivningslov eller rivningsanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Räddningstjänsten - Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Skicka delgivningskvitto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Var med och utforska hur framtidens resande kan se ut i Sundsvall - vi söker testfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster