Dagvatten
I samband med kraftig nederbörd och höga flöden är det många som funderar över hur man ska hantera stora vattenmängder på sin fastighet.
Dagvatten är det vatten som rinner på marken och det har troligen fått sitt namn från det att det syns – ”syns i dagen”, ett äldre begrepp. Dagvatten är nederbörd i form av regn och snö, regnvatten och smältvatten, ett samlingsnamn för ytligt avrinnande vatten.
I naturen rinner vatten ner genom diken, bäckar, åar, sjöar och älvar ut till havet. På sin väg mot havet tränger en viss del av vattnet ner i marken och bildar grundvatten, vilket i vissa fall kan användas som dricksvatten. En annan del avdunstar eller tas upp av växter. Ungefär hälften av nederbörden rinner av på ytan ner till en sjö eller ett vattendrag. Skog och ängar bromsar vattnet på sin väg, vilket minskar risken för att marken ska spolas bort. De naturliga bäckarna och ravinerna har anpassat sig genom åren, vilket innebär att skador sällan syns i naturen efter kraftiga regn.
Svårare för vatten att gå ner i marken i tätbebyggt område
Inom tätbebyggda områden är många av de ytor som nederbörden faller på täta och hårda. Exempel på sådana ytor är tak, gator, torg och gångvägar av asfalt, betong eller sten. Där kan vattnet inte tränga ner i marken lika bra. Ytorna är mindre skrovliga än skog och äng vilket innebär att vattnet rinner av fortare och kan orsaka skador. I tätbebyggda områden behöver vattnet hjälp med att tränga ner i marken och bromsas. Det kan ske genom olika åtgärder som till exempel underjordiska magasin eller anläggningar. Vattnet bromsas även i exempelvis parker, trädgårdar och genom planteringar längs gator och torg. Du kan hjälpa till genom att leda regnvatten från stuprör ut på gräsmattan eller samla vatten i tunna och använda detta när du vattnar gräs och rabatter.
De vanligaste förekommande regnen kan tas om hand via det nät av ledningar som finns nedgrävda i marken och renas vid behov innan det släpps ut i vattendrag. Kraftiga regn och skyfall rinner av på marken utan rening. Det är de kraftiga regnen som är svåra att magasinera och därför orsakar översvämningar på sin väg mot havet. I äldre stadsdelar leds både regnvatten, dagvatten, och avloppsvatten, spillvatten, från toaletter i samma ledning, vilket innebär att allt detta vatten behöver hanteras i särskilda reningsverk.
Varje fastighetsägare har ett ansvar för sitt dagvatten. Är du fastighetsägare är du skyldig att hantera dagvatten så att dina grannar inte drabbas av olägenheter. Har du vidtagit någon åtgärd, byggt eller på annat sätt ändrat den ursprungliga marken, behöver du se till att grannar eller det allmänna inte får olägenheter. Du är också skyldig att skydda din fastighet från dagvatten som kommer från annans fastighet. Ibland kan det vara klokt att lösa ett problem tillsammans med grannen. Du har alltid ett eget ansvar. Bor du i ett flerfamiljshus, kan fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen ha ett ansvar.
Det allmänna, det vill säga kommunen och staten, har ansvar för ledningar och trummor där dagvatten avleds från allmänna ytor, vägar och järnvägar. Har kommunen upprättat ett så kallat verksamhetsområde för dagvatten, kan du ha såväl rätt som skyldighet att ansluta ditt dagvatten till ledningsnätet. Du bör vara uppmärksam på att ledningsnätet inte är dimensionerat för att klara kraftiga regn eller skyfall. Kommunen eller dess bolag ersätter inte skador som uppkommer under sådana tillfällen.
Vid mycket kraftiga regn eller andra katastrofliknande händelser kan försäkringsbolag hänvisa till så kallat Force majeur, en juridisk term för oväntade eller oförutsägbara händelser och effekter som inte kan hanteras på vanligt sätt. Det kan innebära att du inte har rätt till ersättning för skador. Det kan därför vara viktigt att du ser över hur du är skyddad genom dina försäkringar och om hur du kan skydda dig själv och andras egendom om olyckan skulle vara framme.
- Det blir svårare att rena vattnet vid snabb avrinning
- Mängden kväve och fosfor i vattendrag och sjöar ökar och därmed algblomning, syrebrist och igenväxning
- Ökad risk för förgiftning av vattenlevande djur och växter
- Ökad risk för otjänligt badvatten i sjöarna
- Ökad risk för överbelastning av befintliga dagvattensystem och därmed ökad risk för översvämningar på den egna fastigheten och andras fastigheter
- När exempelvis en bäck eller annan vattendrag svämmat över och sedan sjunker undan finns risk för ras och skred i slänterna vilket kan få konsekvenser för marken på din eller annans fastighet
- För att inte ytterligare öka risken för ras och skred, se till att inte tippa trädgårdsavfall eller placera tunga föremål på eller nära släntkrön!
- Risk för sättningar i mark och hus när grundvattennivån sjunker.
SMHI utfärdar olika typer av vädervarningar. Dessa varningar är klassade graderade efter allvarlighetsgrad. Graderingen är; gul, orange och röd. Du hittar mer information om SMHI:s varningar på deras webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Risk utfärdas när prognosen är något osäker. När det gäller dagvatten finns det särskilt några varningar du behöver känna till:
Höga flöden
Gul, orange och röd varning
Varningarna för höga flöden i vattendrag kan utfärdas på gul, orange eller röd nivå beroende på hur högt flödet väntas bli. Som tröskelvärden för att utfärda varningar används återkomsttider, som beskriver hur pass vanlig eller ovanlig en händelse är.
- Gul varningsnivå motsvarar flöden med 5-25 års återkomsttid
- Orange varningsnivå motsvarar flöden med 25-50 års återkomsttid
- Röd varningsnivå motsvarar flöden med mer än 50 års återkomsttid.
Stora regnmängder
Gul och orange varningsnivå
Varning för skyfallsliknande regn kan utfärdas på gul och orange varningsnivå beroende på vilka konsekvenser regnet kan medföra. Varning för regn utfärdas bara på gul nivå, men kan ge upphov till varningar för höga flöden eller översvämning på gul, orange eller röd nivå.
Skillnad på regn och skyfallsliknande regn
Vid varning för regn handlar det om kraftigt ihållande regn vilket innebär att regnet faller under en tidsperiod som är ungefär ett dygn. När varningen gäller skyfallsliknande regn handlar det om mycket kraftigt regn som faller under en tidsperiod av några timmar. Detta kan på kort tid ställa till med stora konsekvenser i samhället.
Mittsverigevatten och avfall arbetar kontinuerligt för att bygga och förbättra gemensamma ledningssystem för att möta kraven från dels klimatförändringar, dels en växande befolkning. Både kommun, räddningstjänst med flera arbetar med riskbedömningar utifrån förändringar kopplat till klimatförändringar.
Du är skyldig att informera om föroreningar om du upptäcker eller förorsakar en förorening. Kontakta i så fall miljökontoret på 060-19 11 90 eller miljonamnden@sundsvall.se.
Äger du mark vid vattendrag?
Information om vad du ska tänka på finns i foldern Till dig som äger mark vid vattendrag Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster..
Har du frågor om dagvatten kan du kontakta MittSverige Vatten och Avfall, MSVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Skyfallskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Förorenat vatten till dagvattennät och vattendrag – riktlinjer för utsläpp
Blankett
Anmälan om dagvattenanläggning, pdf Pdf, 129 kB, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
MittSverige Vatten och Avfall
Kundservice
Telefon: 020-120 25 00
E-post: kundservice@msva.se
Adress: 851 85 Sundsvall, Besök: Stuvarvägen 17
Stadsbyggnadsnämnden
Myndighetspostlåda
E-post: stadsbyggnadsnamnden@sundsvall.se
Adress: Stadsbyggnadskontoret, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Bygga, bo och miljö
- Anmäl misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmäla bostäder för registrering eller beställa utdrag från lägenhetsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - Attefallsåtgärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - eldstad/rökkanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - installation eller ändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan kyltorn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan om värmepump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om vägbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - förhandsbesked Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - strandskyddsdispens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om egensotning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om tillstånd för explosiv vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan/anmälan eget avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa kartutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa nybyggnadskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av gränsvisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av lantmäteriuppdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka tid med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygg- och exploateringskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - komplementbyggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ny byggnad eller anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - plank eller mur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - skylt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - tillbyggnad (bygga ut en byggnad) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - transformatorstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ändring av byggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglovguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Digitalt ritningsarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Flytta till Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kom i kontakt med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kommunal mark - använda, köpa eller sälja mark till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Livsmedelsverksamhet - lämna uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna svar på grannehörande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Marklov - markåtgärder inom detaljplanerat område Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mitt Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mobilitetsredogörelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Registrering av medelstor förbränningsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rivning - ansökan om lov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Räddningstjänsten - Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Skicka delgivningskvitto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Var med och utforska hur framtidens resande kan se ut i Sundsvall - vi söker testfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster