Anlägga och förbättra eget avlopp
Om du inte kan ansluta din fastighet till det kommunala avloppsnätet behöver avloppet lösas på annat sätt. Eget avlopp kan anläggas enskilt för en fastighet eller gemensamt för flera. Här finns viktig information som hjälper dig att ansöka/anmäla. Använd i första hand vår e-tjänst.
Avloppsvatten innehåller smittämnen som kan orsaka sjukdom hos människor och djur, samt näringsämnen som bidrar till övergödning i sjöar och vattendrag. För att skydda människors hälsa och miljön är det viktigt att en avloppsanläggning uppnår gällande reningskrav och att extra skyddsåtgärder vidtas när så krävs.
Om du vill inrätta en ny avloppsanläggning eller göra ändringar i en befintlig anläggning är du skyldig att skaffa den kunskap som krävs för att åtgärden inte ska orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Det är också viktigt att du skaffar kunskap om de lagar, regler och krav som gäller när du ska anlägga eller förbättra eget avlopp.
De flesta åtgärder kopplade till en avloppsanläggning är tillstånds- eller anmälningspliktiga. Det innebär att du måste skicka in en ansökan/anmälan till miljökontoret innan du påbörjar några arbeten.
Anmälningspliktiga åtgärder får påbörjas efter godkännande av miljönämnden eller tidigast sex veckor efter att anmälan har gjorts. För tillståndspliktiga åtgärder måste du invänta miljönämndens beslut. Se därför till att komma in med din ansökan/anmälan i god tid.
Tillståndspliktiga åtgärder
- Inrättande av avloppsanläggning med utsläpp till mark eller vatten med ansluten vattentoalett.
- Inrättande av sluten tank med ansluten vattentoalett.
- Anslutning av vattentoalett till en befintlig avloppsanläggning (som inte tidigare haft vattentoalett ansluten).
Anmälningspliktiga åtgärder
- Inrättande av avloppsanläggning utan ansluten vattentoalett.
- Ändring av en befintlig, tillståndsgiven avloppsanläggning (där ändringen inte innebär byte av reningsteknik och placering).
Observera att även mindre ändringar och kompletteringar av reningssteg (till exempel kompletterande fosforrening så som kemdoseringspump eller fosforfälla) omfattas av anmälningsplikt. Undantag från tillstånds- och anmälningsplikt gäller för byte av slamavskiljare och fördelningsbrunn (ny likvärdig), reparation av slamavskiljarens delar – såsom nytt T-rör på avskiljarens utloppsledning eller reparation av skiljeväggar i slamavskiljaren – samt tätning av rörledningar.
Om du är osäker på vad som gäller i just ditt fall kan du kontakta miljökontoret för rådgivning. Inrättande av en avloppsanläggning utan tillstånd, alternativt ändring av en befintlig anläggning utan föregående anmälan, kan förenas med miljösanktionsavgift.
Sökande/verksamhetsutövare
Fastighetsägaren, eller den som annars ansvarar för en enskild avloppsanläggning, är enligt lagens mening en verksamhetsutövare. Detta medför vissa skyldigheter.
Du är skyldig att skaffa den kunskap som krävs för att avloppsanläggningen inte ska orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. För att förebygga och motverka att skada eller olägenhet uppstår behöver du undersöka platsens förutsättningar samt vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder.
Om du själv saknar nödvändig kunskap inom området råder vi dig att anlita en sakkunnig konsult eller entreprenör som kan hjälpa dig genom ansökningsprocessen (genomföra nödvändiga utredningar, föreslå lämplig reningsteknik och placering, med mera) och sedan eventuellt installera avloppsanläggningen.
Det är du som sökande och verksamhetsutövare som har ansvar för att ta fram de uppgifter som behövs för att ansökan/anmälan ska vara komplett. Du ansvarar även för att avloppsanläggningen byggs enligt beslut och sköts enligt de villkor som anges i beslutet.
När anläggningen är färdigbyggd ska slutredovisning och fotodokumentation skickas till miljökontoret för godkännande. När avloppsanläggningen är i drift krävs regelbunden egenkontroll och skötsel.
Sköta och kontrollera eget avlopp
Prövningsmyndigheten
Miljönämnden ansvarar för prövning av tillstånd och anmälningsärenden gällande enskilda avloppsanläggningar. Miljönämnden är skyldig att se till att ärendet blir utrett i den omfattning som krävs. Din ansökan/anmälan granskas av handläggare på miljökontoret. Om obligatoriska handlingar och uppgifter saknas kommer miljökontoret be dig att komplettera med dessa. Handläggaren genomför vanligtvis också ett platsbesök under ärendets gång.
Miljökontoret rekommenderar inte vilken typ av avloppsanläggning du ska välja eller föreslår var och hur den ska placeras. Däremot kan vi berätta vilken skyddsnivå som gäller på platsen och vilka avloppstekniker som har möjlighet att uppfylla skyddsnivån. Vi kan även ge dig råd och vägledning kring ansöknings-/anmälningsprocessen, lagstiftning och tekniska funderingar.
När ansökan/anmälan är komplett görs en samlad bedömning som resulterar i ett beslut. Bedömningen görs i varje enskilt fall. När avloppsanläggningen är färdigbyggd granskas slutredovisning och fotodokumentation av handläggare på miljökontoret. Om anläggningen är utförd enligt tillståndet/anmälan godkänns anläggningen. Miljökontoret underrättar MittSverige Vatten & Avfall om den nya avloppsanläggningen som då läggs in i slamtömningsregistret.
En noggrann planering underlättar ansökan/anmälan av din nya eller förbättrade avloppsanläggning och ger bra förutsättningar för en anläggning med lång livslängd och god funktion. Handläggningen av ditt ärende går dessutom snabbare om ansökan/anmälan är komplett. Om det behövs många kompletteringar kan handläggningen ibland dra ut på tiden.
Undersök detta inför din ansökan eller anmälan
- Befintliga vattentäkter/dricksvattenbrunnar inom 200-300 meter från planerad avloppsanläggning (inklusive dricksvattenbrunnar som ej används i dagsläget)
- Platsspecifika förutsättningar - undersökning av mark och vatten
- Skyddsnivå och reningskrav avseende miljö- och hälsoskydd
Områden med hög skyddsnivå
Hög skyddsnivå avseende miljöskydd innebär att det ställs högre krav på reduktion av fosfor (90 % reduktion istället för 70 %).
Skyddsnivå avseende hälsoskydd påverkas av avloppsanläggningens placering förhållande till exempelvis dricksvattenbrunnar, vattentäkter och badplatser.
Miljökontoret gör en bedömning i det enskilda fallet om vilka reduktionskrav och skyddskrav som ska ställas på din avloppsanläggning. Kontakta gärna miljökontoret för att få ett första preliminärt besked om vilken skyddsnivå som är aktuell på platsen.
Högskyddsområden avseende miljöskydd, karta Länk till annan webbplats. (OBS! Ha tålamod, det tar en stund att öppna kartan).
Efter att du genomfört nödvändiga utredningar och undersökningar, samt tagit fram ett förslag på lämplig reningsteknik, är det dags att skicka in en ansökan/anmälan till miljökontoret. Använd i försra hand e-tjänsten nedan.
Handläggningen av ditt ärende går snabbare om ansökan/anmälan är komplett. Om obligatoriska handlingar/uppgifter saknas kan miljökontoret begära in kompletteringar alternativt avslå ansökan/anmälan. Lämna in din ansökan/anmälan i god tid och invänta miljönämndens beslut innan du påbörjar några arbeten med avloppsanläggningen.
Obligatoriska handlingar som ska bifogas
Redovisning av vattentäkter/dricksvattenbrunnar inklusive yttrande från grannar
Ifylld blankett 02. Vattentäktsredovisning och hörande av grannar för eventuella synpunkter ska lämnas till miljökontoret. Instruktioner finns på blanketten. I samband med att grannar informeras om planerad avloppsanläggning lämnas ifylld blankett 03. Möjlighet att lämna synpunkter till respektive granne.
Vattentäktskarta
Karta där dricksvattenbrunnar märks ut (både sådana brukas och som inte brukas i dagsläget). Samtliga brunnar inom 200 meter från det planerade avloppet ska markeras ut på kartan, samt brunnar inom 300 meter om de ligger nedströms det planerade avloppet. Markera om det är en grävd eller borrad brunn.
Situationsplan
Karta där det tydligt framgår var alla anläggningens delar ska placeras i förhållande till omgivningen. Skalan bör vara mellan 1:400-1:1000. Följande bör framgå ur situationsplanen:
Fastighetsgränser
Avstånd till och placering av:
- Byggnader och fastighetsgränser
- Eventuella badplatser
- Dricksvattentäkter/dricksvattenbrunnar
- Energibrunnar
- Diken
Placering av komponenter i avloppsanläggningen, till exempel slamavskiljare, ledningsdragningar och eventuellt grundvattenrör
Placering av eventuella provgropar
Utsläppspunkt för behandlat avloppsvatten (där avloppsanläggningen slutar), inklusive transportvägar (till exempel dike, kulvert, dräneringsrör) till den slutliga recipienten
Eventuell tillfartsväg och vändplats för slamtömningsfordon
Profilritning
Profilritningar med längd- och tvärsektion över avloppsanläggningen. Ritningarna ska stämma överens med övriga tekniska uppgifter om avloppsanläggningen som lämnas in i ärendet.
Produktblad och skötselinstruktioner
Leverantörens produktblad, installationsanvisningar, drifts- och underhållsinstruktioner samt anvisningar för hur anläggningen ska skötas och kontrolleras i drift.
Använd i första hand e-tjänsten nedan. Om du inte kan eller vill skicka in din ansökan/anmälan via e-tjänsten, skicka in blankett 01 Ansökan/anmälan samt de obligatoriska handlingar som listas ovan. Välj också en eller flera av blanketterna för teknisk beskrivning, blankett 04, 05, 08a, 08b, 09, 10 nedan, för att redovisa vilken typ av reningsteknik som planeras.
Kommunfullmäktige har beslutat att miljökontoret ska ta ut avgifter för handläggning av ärenden. Avgifterna anges i en taxa som förnyas för varje kalenderår.
Här finns ett urval av centrala lagar och regler som gäller för dig som ska anlägga eller förbättra ditt avlopp. Ytterligare lagstiftning kan också gälla, till exempel plan- och bygglagen, anläggningslagen (för gemensamhetsanläggningar), kommunala översiktsplaner och detaljplaner, lokala vattenskyddsföreskrifter med mera.
Miljöbalken (1998:808)
2 kap. 2-5 §§ - allmänna hänsynsregler.
2 kap. 6 § - lokaliseringsprincipen.
9 kap. 7 § - bestämmelser om hur avloppsvatten ska tas om hand.
Förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd
12-16 och 18-19 §§ - särskilda bestämmelser om inrättande av avloppsanläggningar.
Förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter
3 kap. 1 § - bestämmelser om miljösanktionsavgift vid inrättande av avloppsanläggning utan tillstånd eller anmälan.
Lokala föreskrifter för avfallshantering
Vår rekommendation är att läsa hela de lokala föreskrifterna för avfallshantering i Sundsvalls kommun. Där finns flera viktiga bestämmelser som du som inrättar eller ansvarar för en avloppsanläggning måste känna till och efterleva. Föreskrifterna inkluderar bland annat bestämmelser kring anläggande, underhåll och skötsel av små avloppsanläggningar samt bestämmelser kring slamtömning.
Läs mer
- Avloppsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samlar kunskap och information om enskilt avlopp. Syftet är att ge dig som husägare ett kunskapsstöd som är oberoende och heltäckande som möjligt.
- Sköta och kontrollera eget avlopp
- Slamtömning
- Eget omhändertagande av latrin och slam
- Havs- och Vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Miljökontoret
- Telefon:
- 060-19 11 90
- E-post:
- miljonamnden@sundsvall.se
- Adress:
-
Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Bygga, bo och miljö
- Anmäl misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmäla bostäder för registrering eller beställa utdrag från lägenhetsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - Attefallsåtgärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - eldstad/rökkanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - installation eller ändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan kyltorn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan om värmepump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om vägbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - förhandsbesked Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - strandskyddsdispens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om egensotning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om tillstånd för explosiv vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan/anmälan eget avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa kartutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa nybyggnadskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av gränsvisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av lantmäteriuppdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka tid med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygg- och exploateringskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - komplementbyggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ny byggnad eller anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - plank eller mur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - skylt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - tillbyggnad (bygga ut en byggnad) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - transformatorstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ändring av byggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglovguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Digitalt ritningsarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Flytta till Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kom i kontakt med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kommunal mark - använda, köpa eller sälja mark till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Livsmedelsverksamhet - lämna uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna svar på grannehörande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Marklov - markåtgärder inom detaljplanerat område Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mitt Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mobilitetsredogörelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Registrering av medelstor förbränningsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rivning - ansökan om lov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Räddningstjänsten - Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Skicka delgivningskvitto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Var med och utforska hur framtidens resande kan se ut i Sundsvall - vi söker testfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster