Kommunranking
Sundsvalls kommuns svar på Aktuell Hållbarhets kommunranking 2023
Kommunrankningen genomförs årligen med syfte att få en bild över hur kommunerna i Sverige arbetar med klimat- och hållbarhet. Rankningen består av tre delar, en enkätdel, en genomgång av extern data samt en del kopplad till klimatdata.
Här kan du läsa svaren från Sundsvalls kommun i sin helhet
Inskikckade svar 2023 Pdf, 260 kB, öppnas i nytt fönster.
Resultat av 2023 års kommunranking
Resultatet av 2023 års kommunranking är publicerat på webbplatsen för Aktuell Hållbarhet: kommunrankning.miljobarometern.se/resultat/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I denna enkät besvarar: Sundsvalls kommun
Kontaktperson för att ta emot kontrolluppgifter av ingående data och parametrar i rankningen
Ali Qadiri, Processledare hållbarhet, Sundsvalls kommun ali.qadiri@sundsvall.se
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
I princip allt arbete kommunen gör handlar om arbete för att främja de globala målen. Sundsvalls kommun har valt att bryta ned Agenda 2030 i de tre hållbarhetsperspektiven och därför finns flera separata styrdokument och handlingsplaner för arbetet med Agenda 2030 och därmed blir svaret Ja. I kommunens reglemente finns följande uppdrag: “Kommunstyrelsen ska leda och samordna utvecklingen av det kommunövergripande arbetet med Agenda 2030.” Reglementet är beslutat av kommunfullmäktige i september 2022.
Sundsvalls kommuns Mål- och resursplan 2023–2026 (kommunens flerårsbudget), beslutad i december 2022, förtydligar arbetet genom följande tre inriktningsmål (jämför med de tre hållbarhetsperspektiven): “5000 nya jobb”, “Ett sundsvall som håller ihop” och “Klimatneutralt Sundsvall 2030”. De tre inriktningsmålen i Mål- och resursplanen följs av medel för kraftfulla investeringar (215 Mkr under 2023–2027) samt driftsmedel (75 Mkr under 2022–2024).
Uppföljning sker i det interna systemet Stratsys tre gånger per år och sammanfattas i årsbokslut. För Miljöstrategiskt program finns en separat uppföljningsrapport.
Länkar
Länk till kommunens reglemente Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Miljöstrategiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till uppföljning Miljöstrategiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Sundsvalls kommuns strategi för social hållbarhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till Sundsvalls kommuns Mål- och resursplan (flerårsbudget) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nej
Sundsvalls kommun samlar kunskap om Sundsvall idag, Sundsvall imorgon samt om trender och omvärld i en digital arena; Analysarenan. Analysarenan har både offentliga delar (se länk) och interna delar för kommuntjänstemän och är en viktig del av kommunens samlade kunskapsuppbyggnad och kunskapsförmedling inom bland annat Agenda 2030-området. För kommuntjänstemän finns möjlighet att delta på så kallade morgonspaningar för kunskapsutveckling kring alla Agenda 2030:s hållbarhetsperspektiv samt aktuella ämnen. Sundsvalls kommun planerar också att göra centrala utbildningsinsatser vad gäller de tre hållbarhetsperspektiven som omfattar Agenda 2030. Just nu sker arbetet i förvaltningar/bolag utifrån respektive verksamhetsuppdrag.
Länkar
Länk till Analysarenan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
Sundsvalls kommun har sedan 2017 haft en strategi för att fasa ut fossila bränslen i den kommunala verksamheten. Under 2022 införlivades det arbetet i en Klimat- och energiplan med den övergripande målsättningen är att kommunen som geografisk yta ska bli klimatneutral till 2030 och därmed omfattas mer än den kommunala verksamheten. Kommunfullmäktige har också avsatt medel för arbetet med inriktningsmålet “Klimatneutral 2030”. Arbetet kommer att följas upp samband med uppföljningen av Miljöstrategiskt program.
Länkar
Länk till Klimat- och energiplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Klimatplan 2022–2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till uppföljning Miljöstrategiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nej
Vi ställer miljökrav vid upphandlingar, men inte krav på demonterbarhet. Vi har påbörjat ett projekt kring Hållbart byggande där vi avser att hantera denna fråga.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
Sundsvalls kommun jobbar utifrån ett Kostpolitiskt program där målen är att måltidsverksamheten ska bidra till minskad klimat- och miljöpåverkan och att 50 % av tallriken ska vara ekologisk eller lokalt producerad. Se uppföljning av Miljöstrategiskt program för resultat.
För att minska koldioxidavtrycket har Sundsvalls kommun valt att minska serveringstillfällena av nötkött, samt att minska mängden nötkött i en portion till förmån för mera baljväxter och rotfrukter. Kommunen har också valt att minska serveringstillfällena av ris och för att i stället servera svenska gryner och/eller potatis i större utsträckning. Sundsvalls kommun arbetar också varje dag med att servera minst ett lakto-ovo-vegetariskt alternativ, på de enheter som serverar två eller fler rätter. I skolorna serveras helt vegetarisk mat en dag i veckan.
Därutöver jobbar kommunen med säsongsanpassning av grönsaker, dvs. att det färska frukterna och grönsakerna i våra salladsbufféer styrs av vilken säsong det är. Sundsvalls kommun har ett systematiskt arbete med matsvinn där alla enheter inom Sundsvalls Mat & Måltider ska mäta sitt matsvinn varje dag och ständigt arbeta för att minska matsvinnet. Resultatet av mätningarna sammanställs två gånger per år.
I uppföljning av Miljöstrategiskt program för 2022 så redovisas siffror för skolmaten i förskola, grundskola och gymnasiet men under de år vi har statistik för så är snittet detsamma under 2020–2022, troligen för att kommunen arbetat med frågorna längre än så och den största minskningen erhålls i början.
Länkar
Länk till Kostpolitiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till uppföljning Miljöstrategiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
Sundsvalls kommun har ett långvarigt samarbete via MittSverige Vatten & Avfall med Erikshjälpen där de tar emot saker för återbruk vid kommunen återvinningscentraler. Det går att lämna in alla typer saker, även elektronikprodukter.
Länkar
Länk till Avfallsplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till information för privatpersoner om att det är möjligt att lämna elektronikavfall till Erikshjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nej
Sundsvalls kommun har under 2022 antagit en Klimat- och energiplan där ett delmål är att Sundsvalls kommunkoncern “Sundsvall kommunkoncern försörjs av 100 % förnybar eller återvunnen energi år 2025”. Vid kommunfullmäktiges sammanträde 2023-03-27 beslutades att Sundsvalls kommunkoncern ska köpa in el som kommer från förnybara energikällor eller system som nyttar återvunnen energi från och med 2024.
Länkar
Länk till Klimat- och energiplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Klimatplan 2022–2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till uppföljning Miljöstrategiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ja,1–20 procent av den totala förbrukningen av kWh
Inom kommunkoncernen produceras förnybar el från solceller samt från en vattenturbin på en vattenledning.
Länkar
Länk till rapport “Förutsättningar för klimatneutral elproduktion i Sundsvalls Kommun” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till uppföljning Miljöstrategiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
Sundsvalls kommun arbetar strategiskt med att minska klimatpåverkan och däri ingår arbetet med energieffektiviseringar. Flera projekt i kommunens projektportfölj rör energieffektiviseringar främst för kommunkoncernen, men också sådant som berör medborgare, organisationer och företag.
Kommunen erbjuder också i sin verksamhet energirådgivning till privatpersoner, små- och medelstora företag, samt möjlighet att ansluta till fjärrvärme och fjärrkyla. Energifrågor och att bidra till en minskning av energianvändningen är också en del av miljökontorets tillsynsarbete.
Nej
Kommunen har inga placerade medel så frågan är inte aktuell för Sundsvalls kommun.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
I arbetet med översikts- och detaljplanering tas hänsyn till värdet av ekosystemtjänster. Vid markanvisningar har kommunen infört en modell där hållbarhetskriterier är en del av urvalskriterierna. I kommunens samtliga tjänsteskrivelser ska påverkan på de tre hållbarhetsperspektiven samt landsbygdssäkring beskrivas som en del av beslutsunderlaget. Se gärna filmen från Logistikparken som ett exempel på miljöarbete i ett stort projekt.
Länkar
Länk till ÖP 2040 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till ÖP-kartan med grönytestrategiskt underlag i kartform Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Strategi för ökat träbyggande i Sundsvalls kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till urvalskriterier för Alliero som exempel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Logistikparkens film Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
Arbetet utgår ifrån Sundsvalls Kemikalieplan som har som mål, att minska antalet kemiska produkter med särskilt farliga ämnen. Sundsvalls kommun har ett koncernövergripande kemikaliehanteringssystem. Fyra kommunala bolag arbetar aktivt med sitt kemikaliearbete och övriga bolag håller på att inventera sina kemiska produkter, för att senare lägga in dessa i det koncernövergripande systemet. Fem av kommunens förvaltningar har påbörjat inventering av sina kemiska produkter. Det finns ett aktivt Kemikalieråd som förvaltningar och bolag frivilligt kan ansluta sig till för att få råd och hjälp i sitt kemikaliearbete.
Informationsinsatser görs på förvaltningar och bolag, för att höja kemikaliekompetensen ute bland kommunens anställda, dels på arbetsplatsträffar, dels som rena föreläsningar. Även Sundsvalls alla fristående förskolor har fått en informationsinsats. Det är en organisation som sakta håller på att växa fram. Se vidare uppföljning av nuläge kemikaliearbete i uppföljning Miljöstrategiskt program.
Länkar
Länk Kemikalieplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till uppföljning Miljöstrategiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
Sundsvalls kommun arbetar strategiskt med att minska klimatpåverkan i enlighet med kommunens Klimat- och energiplan som beslutades 2022. I detta arbete ingår att minska förbränningen och öka återvinningen av plast i kommunen. Till exempel arbetar en trainee under 2023 med inköpsprocessen, samt hur kommunens plastanvändning kan minska. Arbetet med kommunens inriktningsmål om klimatneutralitet följs upp tre gånger per år. Från januari 2023 finns insamling av både hård och mjuk plast vid kommunens återvinningscentraler som skickas till återvinning. Mängderna följs upp varje månad.
Länkar
Länk till Klimat- och energiplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Klimatplan 2022–2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Avfallsplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till uppföljning Miljöstrategiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
Miljökontoret har återkommande uppsökande tillsyn och uppföljning av bland annat avfallshantering på våra industriområden och besöker många mindre verksamheter som normalt inte har återkommande tillsyn.
Nej
I samband med tillsyn mot befintliga objekt t.ex. deponier och brandövningsplatser beaktas frågan om PFAS och PFOS. I de fall det är relevant beaktas miljökvalitetsnormen avseende PFOS i ytvatten och PFAS i grundvattnet.
Samtliga handlingar och händelser i tillsynsärenden diarieförs och kan begäras ut av allmänheten.
Länkar
Länk till uppföljning Miljöstrategiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nej
Miljökontoret bedriver tillsyn på Räddningstjänsten avseende de historiska brandövningsplatserna för att kunna bedöma risker och behov av undersökningar och åtgärder.
Nej
I Sundsvalls kommun finns flera industriområden där både privata och kommunala bolag köper och säljer både tjänster och produkter av varandra, som till exempel restvärme eller en restström. Flera gånger är det kommunala energibolaget delaktigt som till exempel inköpare av värme till fjärrvärmenätet. Sundsvalls kommun är mitt uppe i en process att flytta ihop alla näringslivsfrågor till samma ställe för att möjliggöra ett effektivare arbete med bland annat dessa typer av frågor.
61–80 procent
Sundsvalls kommun har ett ständigt pågående arbete med att öka andelen miljömärkta inköp liksom att ställa krav som berör både ekologisk och social hållbarhet vid upphandling utifrån Sundsvalls kommuns inköpsstrategi. Denna strategi är nu under revidering.
Vi svarar 61–80% för Sundvalls kommun, vilket avser de produkter vi har avtalat på artikelnivå och en grov beräkning på de inköp vi har gjort.
Utan en mer specifik beskrivning av vad som omfattas av “produkter” i det här fallet är den här frågan svår att svara på. Det kan ju vara allt från de produkter som finns i e-handelssystemet till alla produkter som köps in via något projekt. Vi har också några avtal där vi har avtalat leverantören, men alla produkter i deras sortiment är tillåtna att köpa. Alla produkter finns inte heller att tillgå som miljömärkta, så 100% är ett omöjligt resultat, frågan är om ens 81% kan vara möjligt. Vi rekommenderar att formuleringen av den här frågan ses över inför nästa år.
Länkar
Länk till inköpsstrategin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nej
Sundsvalls kommun har ännu inte ett systematiskt arbete med detta men hoppas kunna gå vidare och bygga upp det på sikt.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
Sundsvalls kommun arbetar strategiskt med att minska klimatpåverkan via arbetet med kommunens Klimat-och energiplan. Översiktsplanen är granskad mot Klimatkommunernas checklista för översiktsplaner och Sundsvalls kommun har riktlinjer inom samtliga områden kopplat till minskad klimatpåverkan i översiktsplanen. Stadsbyggnadskontoret arbetar sedan länge med hållbart resande, bland annat i påverkansprojekt och ombyggnationer av gator och vägar mm. med Sundsvalls kommuns trafikstrategi som grund för arbetet. Kommunen jobbar också med att öka trähusbyggandet via Strategin för ökat träbyggande i Sundsvalls kommun.
Länkar
Länk till ÖP 2040 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk Trafikstrategin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Strategi för ökat träbyggande i Sundsvalls kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Klimat- och energiplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Klimatplan 2022–2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
Sundsvalls kommun har tagit fram riktlinjer för kajkanter samt riktlinjer för byggnationer i enlighet med kommunens skyfallskartering och Skyfallsplan. I arbetet med vår översiktsplan har också hänsyn till klimatförändringar tagits för att anpassa samhället, till exempel har vi lagt gröna eller blå ytor i översiktsplanens markanvändningskarta (mångfunktionella gröna/blå strukturer) där vi vet att det finns risk för översvämning. Planeringsunderlaget finns i den digitala översiktskartan, som lager att själv tända och släcka och göra egna analyser.
Länkar
Länk Skyfallsplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Dagvattenplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till ÖP 2040 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen
Sundsvalls kommun har tagit fram en koldioxidbudget för kommunkoncernen samt tittat på frågan om en koldioxidbudget är ett bra styrmedel för kommunen.
Länkar
A) Följdfråga: Om ja, på koldioxidbudget: Har kommunen sammanställt vad som behöver göras för att minska utsläppen i enlighet med kommunens utsläppsutrymme för att nå Parisavtalet mål?
Ja, härmed garanterar vi att kommunen uppfyller allt i kravställningen.
Sundsvalls kommun har utrett vilka utsläppskällor om finns i dag samt tittat på vilka åtgärder som krävs, både för kommunkoncernen och för Sundsvall som geografisk yta.
Länkar
Länk till rapport ”AP1 Koldioxidbudget Framtagning av koldioxidbudget för Sundsvall kommunkoncernen” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till underlagsrapporten “Vad krävs - klimatneutral kommunkoncern?” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till Bilaga 1 till underlagsrapporten “Vad krävs - klimatneutral kommunkoncern? Bilaga 1” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till underlagsrapporten “Vad krävs - klimatneutralt Sundsvall?” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Klimat- och energiplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Klimatplan 2022–2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
B) Följdfråga: Om ja, på koldioxidbudget:Har kommunen genomfört åtgärder för att minska utsläppen i enlighet med kommunens utsläppsutrymme för att nå Parisavtalets mål?
Nej
De flesta åtgärderna påbörjades under 2022 vilket gör att flera inte är slutförda och/eller att effekter inte kan ses i uppföljningen ännu. För uppföljning av utsläppen se länk till uppföljning av Miljöstrategiskt program.
Länkar
Länk till uppföljning Miljöstrategiskt program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
C) Följdfråga: Om ja, på koldioxidbudget: Har kommunen uppdaterat koldioxidbudgeten minst en gång sedan den genomfördes för att kunna utvärdera hur kommunen ligger till i enlighet med kommunens utsläppsutrymme för att nå Parisavtalets mål?
Nej
Sundsvalls kommun tog fram en koldioxidbudget under 2022 och har därför inte haft anledning att uppdatera den än.
Beskriv arbetet och ange kontaktuppgifter till den som är ansvarig för arbetet.
A) Sundsvalls kommun arbetar på ett innovativt sätt med handlingsplanen för att minska klimatpåverkan (Klimatplan 2022–2024) och de medel som tilldelats för detta arbete i form av investeringsmedel (215 Mkr under 2023–2027) samt driftsmedel (75 Mkr under 2022–2024). Inspirerat av andra innovationsprojekt samt kommunens framgångsrika arbete med digitalisering (där Sundsvalls kommun blivit Sveriges digitaliseringskommun) så arbetar kommunen även inom klimatområdet med portföljstyrning av projekt för att på ett mer flexibelt och snabbfotat sätt få i gång och styra innehållet i den samlade projektportföljen.
Kontaktperson: Lisa Westling, lisa.westling@sundsvall.se
B) Sundsvalls kommun har tillsammans med SLU tittat på alternativa skötselstrategier för tätortsnära skog, t.ex. med syfte att minska brandrisker och risk för stormfällning av träd nära bebyggelsen. Se rapport: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/andra-enh/s/forskning/rapportserie/rapport-skog-2022-1-lind-web.pdf Länk till annan webbplats.
Kontaktperson Hans Asplund, hans.asplund@sundsvall.se
C) Sundsvalls kommun var nominerad i två kategorier i White Guide junior 2022: årets skolrestaurang och hållbar skolmatskommun. Det blev hedrande platser 18 respektive 8 i tävlingen: https://sundsvall.se/nyheter/nyhetsarkiv/2022-09-21-sundsvalls-kommun-placerar-sig-i-white-guide-junior Länk till annan webbplats.
Kontaktperson: Sofia Karlsson Göransson, sofia.karlsson.goransson@sundsvall.se
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Bygga, bo och miljö
- Anmäl misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmäla bostäder för registrering eller beställa utdrag från lägenhetsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - Attefallsåtgärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - eldstad/rökkanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - installation eller ändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan kyltorn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan om värmepump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om vägbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - förhandsbesked Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - strandskyddsdispens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om egensotning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om tillstånd för explosiv vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan/anmälan eget avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa kartutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa nybyggnadskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av gränsvisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av lantmäteriuppdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka tid med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygg- och exploateringskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - komplementbyggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ny byggnad eller anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - plank eller mur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - skylt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - tillbyggnad (bygga ut en byggnad) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - transformatorstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ändring av byggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglovguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Digitalt ritningsarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Flytta till Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kom i kontakt med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kommunal mark - använda, köpa eller sälja mark till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Livsmedelsverksamhet - lämna uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna svar på grannehörande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Marklov - markåtgärder inom detaljplanerat område Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mitt Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mobilitetsredogörelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Registrering av medelstor förbränningsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rivning - ansökan om lov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Räddningstjänsten - Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Skicka delgivningskvitto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Var med och utforska hur framtidens resande kan se ut i Sundsvall - vi söker testfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster