Sundsvalls kommun placerar sig i White Guide junior
Sundsvalls kommun var nominerad i två kategorier i White Guide junior i år: årets skolrestaurang och hållbar skolmatskommun. Det blev hedrande platser 18 respektive 8 i tävlingen.
Ärofullt att nomineras som årets skolrestaurang
Skönsmons skolas restaurang, Skogsgläntan, nominerades som enda skolrestaurang norr om Uppsala och bland trettio skolrestauranger i Sverige till den prestigefyllda utmärkelsen årets skolrestaurang.
De tre kockarna Anna-Maria Lerstrand, Per Eklund och Zibar Moradi berättar att skolrestaurangens viktiga arbete med hållbara val, började redan för flera år sedan. Då började Maria Sundberg som är köksansvarig, arbeta mer klimatmedvetet.
– Det är roligt att få lite kredd för det arbete vi gör tillsammans, säger kocken Anna-Maria Lerstrand. Det är en bekräftelse på att vi är på rätt väg, fortsätter hon.
Köksansvarige Maria Sundberg berättar att hon är stolt och glad över att Skogsgläntan nominerats.
– Det är ett hårt jobb och man måste vara på tå hela tiden och vilja utveckla sin verksamhet, det tar mycket energi men det ger också mycket energi då man får positiv feedback, säger hon.
På Whiteguide juniors webbplats beskriver de vad som bedöms i kategorin årets skolrestaurang: ” Här bedömer vi helheten, inte bara maten på tallriken. Smak, näring, säkerhet, måltidsmiljö, kommunikation, hållbarhet, service och pedagogiskt samarbete är några av de saker vi tar hänsyn till vid våra besök”.
Och det man slås av vid besök i restaurangen är just helheten. Interiören går i en behaglig grön ton med bilder på en björkskog på väggarna och ljuddämpare med form av löv i taket.
– Just nu har vi en liten utställning över svampar i skogen här i restaurangen, men vi varierar oss och har olika utställningar med genomtänkt innehåll, säger kocken Per Eklund.Skolbarnen får ge betyg till maten efter varje måltid, och oftast får Skogsgläntans mat mycket goda omdömen.
Uppmärksammas nationellt på fler sätt
Skogsgläntan, Skönsmons skolas restaurang, uppmärksammas för sitt miljöengagemang även i andra sammanhang. I en riksomfattande klimatvecka i oktober i år har ett välkänt företag samlat in recept på goda och klimatsmarta rätter som Sveriges skolrestauranger kan laga. Två av de insamlade recepten har kommit till i Skogsgläntan.
Skogsgläntan har ett instagramkonto
Den som vill se mer av det som Skogsgläntan presenterar kan följa dem på instagram: @rest_skogsglantan.
Bland de tio bästa kommunerna i landet i kategorin årets hållbara skolmatskommun
Sundsvalls kommun är också nominerad som en bland tio kommuner i kategorin årets hållbara skolmatskommun.
Whiteguide junior beskriver på sin webbplats att kandidaterna: ” Har tagits fram i samarbete med Världsnaturfonden WWF. Här letar vi efter kommuner som är duktiga på hållbarhet över hela skolmatskedjan. Priset har utgångspunkt i fyra områden: Klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat.”.
Eva Nordberg som är chef för Sundsvalls mat och måltider, kommunens måltidsorganisation, beskriver arbetet som en helhet.
– Vi har såväl lokala som nationella riktlinjer som tex Agenda 2030 att förhålla oss till och utifrån dem skapar vi en meny som är god, hållbar och hälsosam, berättar Eva Nordberg.
Det handlar bland annat om att minska andelen rött kött och öka andelen vegetariska inslag.
– Det behöver vi göra utifrån hälsoperspektiv men också för att måltiderna vi serverar ska vara bra för vår planet, säger Eva Nordberg.
Enligt skollagen ska skolmaten vara näringsriktig och kostnadsfri.
Det offentliga måltiderna kan både locka och utmana matgästerna. Det gör det viktigt att ha en god dialog med elever och matgäster. Under pandemin var detta extra svårt vilket har skapat ett uppdämt behov av dialog som skolornas matråd välkomnar.
– Att våga prova nya rätter i skolan som elev är också en form av lärande. Vi förstår förstås att det vi serverar ibland skiljer sig från det många familjer äter hemma. Vi är nominerade bland annat för att vi vågat ta klivet att arbeta mer hållbart. Både när det kommer till säsongssanpassade salladsbufféer och vilka livsmedel vi köper in. Varje dag finns det två alternativa rätter för alla att välja mellan och en stor salladsbuffé, säger Eva Nordberg, chef för kommunens måltidsorganisation Sundsvalls mat och måltider.
Senast ändrad: , klockan