Plattsättare – Astar

Ett yrke för dig som tycker om att arbeta med händerna och vill jobba inom byggbranschen.

Närbild på en man som lägger en golvplatta. en

Foto: Pixabay

Plattsättare arbetar främst inomhus och klär väggar och golv med till exempel kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. Ofta utförs även det underarbete som måste göras före själva plattsättningen, det vill säga slipning och spackling. Arbetet bedrivs både på nybyggen, ombyggnader och i samband med renoveringar. Arbetsplatsen kan utgöras av allt från ett litet badrum till en stor simhall. Före monteringen av plattor gör plattsättaren ett omfattande och noggrant underarbete som innehåller många moment inom rivning och uppbyggnad. En viktig del av arbetet är att lägga tätskikt (fuktisolering) på väggar och golv enligt särskilda föreskrifter.

Efter yrkesutbildningen söker du anställning som lärling. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis.

Noggrannhet är mycket viktigt eftersom plattsättaren arbetar med millimeterprecision. Underarbetet är särskilt viktigt för slutresultatet och plattorna ska monteras enligt ett givet mönster. God grundfysik underlättar arbetet i vissa situationer, men det finns många hjälpmedel att använda. En plattsättare jobbar ofta efter ritning. Sinne för form och färg är en fördel. Resor till arbete utanför hemorten är vanliga.

Om utbildningen

Studieort: Sundsvall
Anordnare: Astar, i Vuxenutbildningens regi.
Utbildningstid: 51 veckor.
Utbildningstakt: Heltid
Förkunskapskrav: Godkänt betyg i Svenska grund del 4/Svenska som andraspråk grund del 4, eller motsvarande kunskaper. Kontakta studievägledare för kunskapstest om du anser dig ha motsvarande kunskaper. Du kan inte göra kunskapstest i en kurs som du är antagen till.
Utbildningsstart: 2022-01-10 till 2022-12-30
Sista ansökningsdag: 2021-12-06
Antalet platser på utbildningen: 5
Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri för dig som studerar. Kostnader för exempelvis litteratur, resor, skyddsutrustning m.m får du betala.
Rätt att ansöka om studiemedel: Ja. Studiemedel söker du på csn.se.
Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbets­lösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd.

I utbildningen ingår en orienteringskurs på 100 poäng. Du ansöker hela utbildningen på 51 veckor men blir i första läget antagen till en 3 veckors orienteringskurs. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen. Mer information i Antagningsbesked och vid kursstart.

15 procent av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Där får du träna på de praktiska momenten och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Ansökan

Just nu kan du inte söka denna utbildning.

Kontakt

Frågor om yrkesutbildning

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.