Google Drive

Drive är navet i Google Workspace. Där lagras dina dokument, kalkyler, formulär, presentationer, webbplatser med mera. Enkel och säker åtkomst till ditt innehåll
Lagra, dela och samarbeta i filer och mappar från din mobila enhet, surfplatta eller dator
Du ansvarar för de filer, dokument samt övrigt som du lagrar i din drive. Du ansvarar för de grupper som du skapar samt de dokument som du förvarar i delade driver.
När du slutar din anställning behöver du innan du slutar se till att de du har på din drive tas bort eller flyttas över till annan ägare.
Om du är ansvarig för en gemensam drive behöver du flytta över ägarskapet till någon samt om du är med i eller har skapat någon grupp behöver du se till att någon annan får ägarskap.
Drive Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Drive integreras med molnbaserade samarbetsappar som gör att teamet kan skapa innehåll och samarbeta effektivare i realtid.
Instruktionsfilmer
Grunderna i drive Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Om utseendet, innehåll, sortering och delade filer och mappar.
Skapa mappar och dokument Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hur du skapar mappar och dokument, hur du för över en fil från datorn och gör om den till ett Google-dokument.
Dela dokumment och filer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa en genväg till dokument, filer, mappar och lägg i en Delad enhet eller i Min enhet.
Lägg till genväg på drive Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa en genväg till dokument, filer, mappar och lägg till i exempelvis en Delad enhet.
Delade enheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ska du dela material med exempelvis ett arbetslag är det bästa att använda en Delad Enhet istället för att dela mappar.
Prioritet - Arbetsyta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Se det du senast arbetat med och det du använder ofta.
Kommentera i pdf-filer i Drive Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan lägga till kommentarer i uppladdade pdf-filer och word-dokument som du har i din Google Drive
Dölj delad enhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du har många Delade enheter, och vissa av dem inte används för tillfället. Då kan du välja att dölja den. Du kan sen välja att visa den igen om det behövs.
Google Docs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa och samarbeta i dokument online i realtid och från alla enheter.
Instruktionsfilmer
Grunderna i dokument Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I den här filmen lär du dig grunderna i Dokument
Infoga kommentar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Visar hur du kan arbeta med kommentarer i ett dokument.
Dokumentdisposition - Innehållsförteckning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Använd ett enda dokument för att samla till exempel mötesanteckningar och planeringar.
Röstinmatning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hur du använder verktyget Röstinmatning för att göra tal till text.
Konvertera från Word till Google Docs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan enkelt göra en inställning i din Drive så att alla wordokument automatiskt konverteras om till Google Docs
Epost till Redigeringsbehöriga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan skicka e-post till alla som har redigeringsbehörighet för ett dokument, direkt från dokumentet.
Tabeller, bakgrundsfärg och marginaler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Jobba i tabeller för att styra upp text och bilder så att du får dem där du vill.
Kolumner och inställningar för sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det är väldigt enkelt att skapa kolumner i Google Docs, något som ibland kan vara bra för att skapa mer lättlästa dokument.
Söka ord i text Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Leta ord i en text genom att använda kortkommandot CTRL+F. Det fungerar även på en webbsida.
Google Keep i Docs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Arbeta i ett dokument och få snabb tillgång till dina egna stödanteckningar som du har i Google Keep
Infoga symboler, ikoner och emojis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lätta upp ett dokument genom att använda emojis. Eller använde dem, symboler eller ikoner för att förstärka och förtydliga en text.
Skriv på linjer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Att skriva på rader i Google Docs är inget som fungerar. Men om man infogar en tabell, kan man efter en del inställningar göra just det.
Teckensnitt för förbättrad läshastighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan lägga till fler teckensnitt i Google Dokument.
Räkna ord och tecken i dokument Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I ett dokument kan du välja att se antalet ord och tecken under tiden som du skriver en text.
Sidnummer och innehållsförteckning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du har ett dokument med många sidor, då kan det vara bra att lägga till sidnummer. Det kan även vara bra att ha en innehållsförteckning
Redigera tabeller Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ändra bakgrundsfärg i ett dokument. Lägg till tabelleroch färgsätt celler.
Google Sheets Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa och samarbeta i kalkylark online i realtid och från alla enheter.
Instruktionsfilmer
Grunderna i Kalkyl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En film om de vanligaste funktionerna i Kalkylark Tips för Google Kalkyl
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kryssrutor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Möjligheten att lägga till kryssrutor.
Autofyll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Använda autofyll i kalkylark
Automatisk sortering av formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ett enkelt sätt göra så att det sorteras automatiskt i ditt kalkylark när det kommer ny data via formuläret
Infoga en bild Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Infoga en bild i en cell i ett kalkylark.
Lexikon i Google Kalkyl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan skapa ett eget lexikon i Google Kalkyl, med hjälp av Google Translate.
Google Slides Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa, presentera och samarbeta i presentationer online i realtid och från alla enheter.
Instruktionsfilmer
Presentation del 1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Grunderna i en presentation, välj ett tema, infoga text, bild med mera
Presentation del 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa animeringar för bild och för olika objekt. Ändra ordning på dina bilder/slides
Starta video med klick Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Standardinställningen för uppspelning av video i Presentationer är Spela upp vid klick
Infoga filmer från Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Infoga en video från YouTube och undvik att få förslag på fler videos när filmen är slut.
Infoga ljud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan enkelt infoga ljud i din presentation. För att kunna göra det måste ljudfilen i MP3-format ligga i Driven
Dela presentation via länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det är enkelt att dela en Google Presentation med en länk. Det gör att den som har länken snabbt kan titta på den i presentationsläget
Använd den grafiska profilen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. När du ska skapa en Google Presentation som är officiell, finns det mallar med den grafiska profilen för Sundsvalls kommun i mallgalleriet.
Publicera presentation på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Med några enkla knapptryck kan du få en länk eller en inbäddningskod till din Google Presentation.
Ställ frågor i presentationen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Med hjälp av Målgruppsverktyg i Google Presentation kan du låta din åhörare ställa frågor under pågående föreläsning.
Tips och tricks i Google Presentation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Använd laserpekare, skriv och spara som pdf, något av det du kan göra i Google Presentation.
Skapa e-bok av en presentation i Google Slides Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Snabbt och enkelt går det att skapa en e-bok av en presentation i Google Slides. När presentationen är klar, sparas den ner som en pdf-fil
Lägg till ikoneri Google Presentationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Med hjälp av tillägget Insert icons for Slides kan du göra dina Google presentationer mer dynamiska och visuella. Använd ikonerna för att förtydliga diagram, betydelsen av ord och annat som kan göras mer lättförståeligt med en bild.
Pedagogisk nytta med Google Presentationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det finns en del pedagogiska vinster med att ibland använda Google Presentationer istället för Docs.
Tidsinställningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan ställa in den tid som en bild ska visas i en presentation. Det går även att lägga till slinga, så att presentationen rullar på och börjar om från början.
Byt till tom skärm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. När du kör en presentation kan du göra skärmen helt svart eller vit. Detta är bra när du vill ta bort fokus från presentationen, till exempel om åhörarna ska föra samtal om en frågeställning.
Adventskalender i Presentation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa en kalender och dela länken till dina elever.
Google Formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ett enkelt sätt att skapa enkäter och formulär som alla kan använda.
Instruktionsfilmer
Grunderna i Google Formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här ser du hur du gör en kort utvärdering med Google Formulär.
Skapa Quiz i Google Formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Använd quiz i din undervisning. Du kan skapa olika frågetyper.
Låst läge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- E-postadresser samlas in.
- Eleverna kan inte öppna vissa appar.
- Vissa tillägg och kortkommandon är inaktiverade.
- Om en elev lämnar quizet eller öppnar en annan flik aviseras läraren via e-post.
FormLimiter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. FormLimiter är ett tillägg som du kan använda om du vill begränsa svarsmöjligheterna i ditt formulär.
Inställningar i Google Formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Kort om några inställningar som går att göra i Google Formulär
Meddelande om ifyllt Formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan välja att få ett mail när någon har skickat in ett svar
Återanvänd Google Formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du har ett formulär som du vill använda igen, behöver du inte skapa en kopia utan du kan istället använda samma formulär om och om igen
Inställningar i Google Formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vill du att dina frågor är obligatoriska att svara på och att du istället får bocka bort när det inte behöver vara det, då kan du göra det via inställningar.
Formulär för bedömning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Använd Google Formulär vid bedömning av exempelvis muntliga presentationer.
Lägg till beskriving av frågor i Google Formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kunna lägga till en beskrivning till en eller flera frågor som du har i ett Google Formulär
Importera frågor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Använd frågor från gamla formulär, genom att enkelt importera dem till ett nytt.
Jamboard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Få eleverna att lära, samarbeta och engagera sig aktivt på nya sätt med hjälp av Jamboard-appen eller den molnbaserade whiteboardtavlan på 55 tum.
Instruktionsfilm
Jamboard, en interaktiv tavla online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.