Det stora måleriet
Utställningen visar måleri av Rolf Hansson, Karin Granqvist, Max Book, Jarl Ingvarsson och Dick Bengtsson med flera.
Konst ur museets samlingar
Tonvikten ligger på det stora formatet men också på det stora anslaget. Med måleriet som sådant i fokus, dess egenvärde, särart och till synes outtömliga förmåga till förnyelse.
Rolf Hansson
I Rolf Hanssons produktion syns detta tydligt. Färgerna, formspråket och tekniken skvallrar om en genuin och innerlig passion till måleriet. Ett i grunden romantiskt förhållningssätt men med något distinkt och kraftfullt, ofta i träffsäker symbios med det flyktiga.
Inför en abstrakt målning frågar man sig inte nödvändigtvis ’varför’ eller ’vad?’ Man låter det bara hända och känner omedelbart vad som kommer ut av det.
Karin Granqvist
Karin Granqvist målar snabba, skenbart improviserade former. Ofta lämnade på en bildyta där dukens vithet fortfarande dominerar.
Vid första anblicken kan målningarna verka mer spontana än genomtänkta. Vid närmare anblick framträder dock en färghantering, penselföring och komposition som vittnar om eftertänksamhet och träffsäkerhet.
Max Book
Max Books måleri pendlar mellan abstraktionen och det föreställande. Det grova och den faktiska, måleriska strukturen i hans målningar kan ses som en del i ett försök att greppa en verklighet i upplösning. Som han själv uttryckt det: ”En känsla som kan liknas vid en tappad känsla”.
Jarl Ingvarsson
Jarl Ingvarssons måleri är ett vilt och fritt måleri. Det är fritt från konvention, fyllt av provocerande och oväntade färgkombinationer. Han verkar ständigt söka nya kompositionella utmaningar där bildytans begränsningar hanteras som en parentes. Objekt, miljöer och fragment frusna, på väg in eller ut ur verken.
Dick Bengtsson
Dick Bengtssons måleri utgår från det vardagliga och banala, en verklighet som är igenkännande men där han sedan låter det krackelera genom att tillföra störande och hotfulla element.
I denna intellektuella process kan man klart urskilja ett starkt intresse för själva måleriska processen. Dick experimenterade friskt med olika lacker och medier för att sedan använda sig av exempelvis ett strykjärn för att uppnå vissa resultat.
Utställningen visar även verk av:
- John Thorgren
- Sune Blomqvist
- Jerzy Kolacz
- Batte Sahlin
- Lennart Rodhe
- Johan Scott.
Utställningsperiod: 24 juni – 20 oktober 2024. Utställningen är en del av Sundsvalls 400-årsjubileum.
Kontakt
Kulturmagasinet
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Kulturmagasinet, 851 96 Sundsvall
Olof Ahlström
Intendent, konstnärliga gestaltningsprojekt
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Sundsvalls museum, Kulturmagasinet, 851 96 Sundsvall