Nu trappas kampen upp mot invasiva arter
Var noga med att ta vara på växtavfallet så att det inte sprids vidare. Packa i dubbla plastsäckar som lämnas till återvinningscentralen. Det sa biologen Stina Welander när hon undervisade kommunens parkarbetare i hur man bekämpar invasiva främmande arter på Norra Berget.
Invasiva främmande arter sprider sig lätt och hotar den biologiska mångfalden. Därför är det bra att så snabbt som möjligt ta bort dem. Men, när man gräver upp och transporterar bort dem är risken stor att de sprids. Därför är det viktigt att det görs på rätt sätt.
– Det är vanligt att trädgårdsavfall slängs i närmaste skogsdunge i stället för på återvinningscentralen. Sådana olagliga komposter är tyvärr en stor källa till spridning till naturen, säger Stina Welander, biolog på Länsstyrelsen Västernorrland.
Tillsammans med kollegan Tove Lönneberg har hon under försommaren undervisat kommunens parkarbetare i hur man bekämpar invasiva främmande arter.
– Bara under de senaste åren har vi sett en ökad spridning av exempelvis kanadensiskt gullris, vresros och jättebalsamin i vår del av landet. För att kunna hejda utvecklingen är det viktigt att alla – både vi på kommunen och allmänheten bidrar, säger Jessica Peters, biolog på miljökontoret.
Vid Bureplatsen på Norra Berget fick eleverna tampas med bland annat blomsterlupin och vresros.
– Läs på om de olika arterna innan ni sätter i gång. Packa växtavfallet i dubbla plastsäckar och kör det till energiåtervinning på återvinningscentralen, tipsade Stina Welander.
Hur ska de oönskade arterna bekämpas?
För exempelvis blomsterlupin räcker det långt att slå av blommorna innan de sätter frö medan arter som vresros och jätteloka behöver grävas upp med rötterna.
Parkslide som riskeras att triggas i gång när man bekämpar den ska man helst låta vara, om man inte absolut måste göra något åt den.
Läs mer om hur du kan bekämpa invasiva främmande arter på sundsvall.se.
Stina Welander ger sina tre bästa tips
Senast ändrad: , klockan