Starta och driva skola och förskola
Här finns information om vilka krav som ställs enligt miljöbalken när du ska starta eller om du redan bedriver en förskole- eller skolverksamhet.
Din skyldighet att anmäla
Enligt miljöbalken har du som skyldighet att skicka in en anmälan till miljönämnden, minst sex veckor innan din förskole- eller skolverksamheten startar. Det gäller vid start av ny verksamhet, flytt av befintlig verksamhet till nya lokaler och vid utökning av befintlig verksamhet med nya lokaler. Detta gäller för förskola, öppen förskola, grundskola, fritidsverksamhet och gymnasium. Se ansökningsblankett längst ner på sidan. Syftet är att förebygga ohälsa hos barnen. Om du inte skickar in en anmälan, riskerar du en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor.
Hantering av livsmedel inom skola eller förskola
Enligt livsmedelslagen måste du också anmäla livmedelshanteringen.
Starta och driva livsmedelsföretag
Miljöbalkens krav
Det sätt som en skola eller förskola är placerad, utformad och hur den används har betydelse för barnens hälsa och för miljön. Skolgården eller förskolegården ska ge viktigt pausutrymme för alla. Den bör vara tilltalande, inbjudande, stimulerande och ha tillräcklig yta. För förskolor gäller att gården ska vara inhägnad. Mer information hittar du i broschyrerna längre ner på sidan.
Skolor och förskolor bör inte placeras i anslutning till gator med mycket trafik eller industriområden med tanke på buller och luftföroreningar. Det är också olämpligt med närhet till kraftledningar, transformatorstationer eller andra anläggningar som ger upphov till elektromagnetiska fält.
Sundsvall har en lång industrihistoria och det finns många områden som kan vara förorenade. Innan en skola startas behöver det säkerställas att det inte finns föroreningshalter i marken som överskrider Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning. Fyllnadsmassor kan innehålla föroreningar, och det finns en problematik med förhöjda halter av PAH i vissa delar av Sundsvall. Kontakta Miljökontoret för mer information kring detta.
Det bör finnas minst en toalett per 15 barn eller elever och det ska dessutom finnas en separat personaltoalett. Ytskikt och andra byggnadsmaterial ska väljas som ger minst risk för påverkan på elevernas hälsa.
För att få en bra ljudmiljö där barnen vistas behöver efterklangstiden regleras med ljudabsorbenter och inredning väljas som kan bidra till en bra ljudmiljö. När nya lokaler planeras bör det ingå att rördragningar och lampor i taket ska bygga in för att minska behovet av höghöjdsstädning.
Ventilationen bör vara utformad så att uteluftflödet är minst 7 liter per sekund och person samt ett tillägg på 0,35 liter per sekund, per kvadratmeter. Dålig ventilation kan ge upphov till trötthet, klåda och irritation i ögon och luftvägar. Eftersom det är viktigt att vädra bör det finnas öppningsbara fönster i alla rum.
Genom att ha genomtänkta rutiner och instruktioner för hygien och smittskydd kan man minska risken för smittspridning. Viss smitta sprids i luften mellan personer. Annan smitta sprids via föremål som tyghanddukar, gymnastikmattor, drickmuggar. Tyghanddukar som används av flera personer är därför olämpliga. Gymnastikmattor behöver rengöras regelbundet. Förebyggande smittskyddsarbete handlar också om att informera barn, föräldrar och personal om vikten av handtvätt, att hosta i armvecket, att stanna hemma tillräckligt länge efter magsjuka och liknande.
En välstädad och ren miljö är viktig för att alla ska må bra. Hur omfattande städningen ska vara behöver anpassas efter belastningen i lokalerna. Hygienutrymmen och andra lokaler där eleverna vistas bör städas dagligen. Städrutiner ska upprättas där det framgår vem som städar, var städning ska ske och hur ofta, städmetoder och kemikalieval. Högt belägna horisontella ytor, ventilationsdon, lampor och liknande ska städas i den omfattning som behövs för att undvika att damm samlas. Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet bör följas för att förebygga att elever mår dåligt av inomhusmiljön.
Egenkontroll är ett sätt att motverka och förebygga olägenhet för människors hälsa eller påverkan på miljön. Med en väl fungerande egenkontroll kan man upptäcka brister innan de orsakar hälsoproblem eller miljöpåverkan. Du som driver en skola eller förskola är skyldig att ha ett fungerande system för egenkontroll.
Avgifter
Miljökontoret tar ut avgifter för anmälan och för återkommande tillsyn.
Avgifter och taxor - miljökontoret
Behöver du söka bygglov?
Kom ihåg att undersöka om du behöver söka bygglov om du ändrar användningsområde för dina lokaler eller om du bygger nytt.
När du ska starta förskola eller skola
Utöver att anmäla enligt miljöbalken och livsmedelslagen, behöver du även ansöka om godkännande för din verksamhet.
Anmälningsblankett
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|---|---|---|
Anmälan 38 § förskolor och skolor.pdf Pdf, 692 kB, öppnas i nytt fönster. | 692 kB | 2023-06-08 13.29 |
Andra webbplatser
- Vägledning om ventilation, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Allmänna råd om fukt och mikroorganismer, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Vägledning om temperatur inomhus, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Buller på skolgårdar, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Radon, Strålsäkerhetsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Näringsliv och arbete
- Anmälan om försäljning och servering av folköl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om medfinansiering av evenemang och möten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av uppdrag till Inköpsenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning tjänstgöringsintyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ett Sundsvall för alla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare - anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Intresseanmälan räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rapportera brister i tillgänglighet på sundsvallenergi.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Registrering av livsmedelsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Servering av alkoholdrycker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Tillstånd för försäljning av tobaksvaror - ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Tipsa om brister i handeln med tobak, e-cigg och folköl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ändring eller avslut av tillståndspliktig försäljning av tobaksvaror - anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster