Uteserveringar
Här kan du läsa om hur du gör för att söka tillstånd om uteservering kopplat till din restaurang eller ditt kafé.
Tack för att du bidrar till att göra Sundsvall till en ännu mer levande och attraktiv stad för både boende och besökare. Uteserveringar skapar trivsel och stadspuls, och vi vill ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas. Samtidigt är det viktigt att stadsmiljön fungerar för alla. Det innebär att vi ställer vissa krav på utformningen av din uteservering.
För att få ha uteservering måste du söka tillstånd hos polisen varje år. Polisen gör en bedömning och rådfrågar kommunen om det är möjligt att ha uteserveringen på den plats som du önskat. Där hittar du också ansökningsblankett för upplåtelse av offentlig plats.
Du måste alltid betala en avgift för att få tillstånd att få använda offentlig plats för uteservering. Ansökningsavgift ska betalas till polisen när ansökan lämnas in.
- Måttsatt ritning som visar yttermått och placering av uteserveringen
- Ritningen ska beskriva hur mycket plats det finns för gång- och cykeltrafik utanför serveringen
- Fasadritning som visar serveringens utformning och anslutning till fasad
- Beskrivning av möbler, hägnader/staket, parasoller, markiser med mera
- F-skattsedel, du kan läsa mer om F-skattsedel på Skatteverkets hemsida: Skatteverket, Svar på vanliga frågor: F-skatt, öppnas i nytt fönster
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Du som har fått tillstånd för uteservering har vissa skyldigheter. Vi beskriver dessa nedan.
Var uppmärksam på eventuella markarbeten som genomförs i Sundsvall
Olika typer av markarbeten genomförs i kommunen, det kan vara byggprojekt, ledningsarbeten eller likanande. Besök gärna sundsvallvaxer.se Länk till annan webbplats. för uppdaterad information om tillfälliga störningar.
Utformning av uteserveringar
Tänk på att det ställs olika krav beroende på hur din uteservering är utformad, storlek, placering och likanande. Uteserveringen ska vara fackmannamässigt uppsatt för att den ska vara säker för besökare och personer som passerar platsen.
- Tänk på att det är mycket viktigt att ledningsägare kommer åt brunnar, ventiler, lyktstolpar med mera som ligger i anslutning till eller under gatan vid uteserveringen. Du måste se till att dessa är åtkomliga vid behov.
- Om du har byggt upp din uteservering får du inte lämna kvar byggrester, de ska städas bort.
- Det är inte heller tillåtet att lägga byggrester under uteserveringen.
- Krögare och personal behöver ha kontroll så att uteserveringens läge och storlek inte ändras av besökarna. Gör en regelbunden översyn av uteserveringen.
- Uteserveringen ska vara tillgänglig för personer med rörelsehinder.
- Parasoller som sätts upp ska vara enfärgade och utan reklamtryck.
- För att förhindra olyckor får parasollerna inte sticka ut i gång- eller körbana.
- Eventuella blomlådor ska även dem placeras på sådant sätt att de inte hindrar framkomligheten på gång- eller körbana.
- Möbler ska anpassas till inhägnaden och stadsmiljö. Möbler av plast tillåts inte.
- Håll området rent genom att städa ofta och inte lämna matrester ute. Lätta saker som servetter blåser lätt bort och gör att det ser skräpigt ut. Fåglar samlas också kring matrester. Använd täckta sopkärl för att minska nedskräpningen.
- Vägmärken och trafikanordningar får inte flyttas, tas ner, eller skymmas. Om vägmärken måste flyttas ska det utföras av gatuavdelningen, tillståndshavaren står för kostnaden för arbetet.
- Du som fått tillstånd för att använda offentlig plats för uteservering måste återställa området i sitt ursprungliga skick inom två veckor efter att tidsperioden för uteserveringstillståndet upphört.
- Om du vill göra avsteg från den tidsperiod som du sökt tillstånd för behöver du meddela stadsbyggnadskontoret.
- Efter att uteserveringen har satts upp, kan vi genomföra besök för besiktigning och dokumentation. Om vi påpekat att något behöver åtgärdas och du inte genomför åtgärden kan det påverka tillståndet inför kommande säsong.
Var rädd om våra träd och andra växter
Träd är viktiga i stadsmiljön, de bidrar bland annat om att ta hand om dagvatten, bättre luftkvalité och är naturliga koldioxidhjältar och det tar lång tid för ett träd att växa sig stort. Därför behöver du ta hänsyn till vissa saker när du har en uteservering.
- Du får inte beskära eller såga av grenar eller göra annan åverkan på träd. Ersättning för en skada på träd är minst 5000 kronor.
- Markiser eller annan anordning får inte sättas upp så att de når upp i trädkronorna.
- Trädkronor eller stammar får inte användas för förankring eller som upphängningsanordning för exempelvis elkablar, ljusdekorationer eller liknande. Markiserna får heller inte skugga grenar eller del av trädkronor.
- Träd som finns intill eller på uteserveringen kan orsaka problem med till exempel honungsdagg. Du får inte såga av grenar för att skydda mot detta eller andra problem som kan orsakas av naturliga skäl. Eventuella kostnader som orsakas av detta bekostas av dig som har uteserveringen.
- Undvik att belasta området under träden. Var särskilt försiktig vid byggnation och vid lossning eller lastning av material så att träden inte skadas.
- Du som söker tillstånd måste betala ersättning för eventuella skador som uppkommit på träd eller område som du fått rätt att använda. Detta ansvar gäller även om du påvärkar området som ligger i anslutning till din uteservering. Skador på träd bedöms enligt Alnarpsmodellen, ett nationellt trädvärderingsverktyg.
- Vi rekommenderar att du dokumenterar, fotograferar och beskriver, de ytor du planerar att använda med före- och efterbilder. Det kan hjälpa dig att undvika oväntade kostnader.
Övriga saker att tänka på vid din uteservering
- Ha tillståndet från Polismyndigheten tillgängligt vid efterfrågan.
- Du ansvarar själv för att städa området där uteserveringen finns.
- Följ de riktlinjer och rekomendationer du får från kommunen.
Lycka till med sommarsäsongen.
För vissa uteserveringar krävs det att du utöver tillstånd för markupplåtelse till uteservering även söker bygglov. Bygglov söker du hos stadsbyggnadskontoret: Exempel på byggprojekt.
Exempel då det kan krävas bygglov
- tak
- täta avgränsningar, exempelvis att utrymmet är slutet, oavsett höjd
- fast skyltning, exempelvis en skylt på fasaden.