Parker och grönområden
Sundsvall har många fina parker och grönområden som du kan besöka. Det finns klassiska parker, esplanader, moderna parker och naturlika landskapsparker.
Det finns även många fina naturreservat i kommunen som är väl värda ett besök. Läs mer om våra naturreservat på vår webbplats. Öppnas i nytt fönster.
Parker i centrala Sundsvall
Badhusparken är en långsträckt park längs Selångersåns norra strand med många stora pilar som ger parken dess lummiga känsla. Parken anlades 1853 i samband med att en vattenkur-inrättning byggdes här. Under 2023 och 2024 har parken rustats upp och erbjuder nu fler sittplatser, vackra planteringar och konst.
Bünsowska tjärnen är en lugn oas med en damm i mitten. Under början 2000-talet renoverades parken grundligt och möjligheten att komma nära vattnet är nu större än tidigare. Dammen skapades 1885 av Västra tjärn som låg här innan genom att man ledde friskt vatten från Sidsjön till den gamla tjärnen. Bakom vattenledningen stod träpatronen Fredrik Bünsow
Bäckparken är ett omväxlande öppet och lummigt parkområde i Skönsmon. Parken omgärdar Stavsättsbäcken vid Södra bergets fot och i mitten av parken finns en lekplats.
Esplanaden är en promenadpark som ligger mitt i Esplanaden i centrala Stenstaden. Parken anlades 1888 som en brandgata och den sträcker sig genom hela Stenstaden, från Bergsgatan i söder till Sjögatan i norr. Här finns många sittplatser och blomsterplanteringar. Hela parkområdet har renoverats under de senaste tio åren med bland annat nya träd, planteringar och gångvägar. I den norra delen, kvarteret Oasen, har den nya Hållplats Stenstan tagits palts. Den tidigare platsen för stadsbusstrafiken, Navet, har nu blivit en förlängning av Esplanaden med vackra planteringar och träd.
Fagerdalsparken ligger utmed Sidsjöbäcken och är ett populärt promenadstråk. I parken finns ett karaktärsfullt vattenfall som är belyst, en lekpark och stora gräsytor som kan användas för bollspel och solbad. Parken rustades upp 2014.
Fridhemsparken är ett en kilometer långt grönområde längs Grevebäcken på Södra Bergets sluttning. Parken kallas av många även Grevebäcksparken. Längs bäckravinen finns många spännande växter som exempelvis katsura, ett träd som doftar om hösten. I den nedre delen av parken blommar rhododendron vackert om våren.
Hamnträdgården anlades 2004-2005 i Inre Hamnen. Träd omgärdar den öppna parken som innehåller en lekplats, perennrabatter, planteringar och stora gräsytor. Parken ansluter till hamnområdets kajer där det går att komma nära vattnet och ta del av båtlivet. Parken rustades upp 2018. Bredvid Hamnträdgården finns en mycket populär lekplats som nyligen rustats upp.
Hantverksparken vid Södra Allén har renoverats och färdigställdes under 2016. Här finns dels en lekplats, dels ett utegym som blivit mycket populärt. Här finns även en mindre grusplan för aktiviteter, inbjudande sittplatser och nyplanterade träd.
Hedbergska parken är en central park i västra Stenstaden. Parken anlades på mark som J A Hedberg skänkte till staden år 1899 och rustades upp 2015. Parkstrukturen är till stor del densamma som tidigare och körsbärsträden runt mitten av parken finns kvar. Parken har öppnats upp ut mot gräsytorna. Lekredskapen stimulerar både hörsel och syn. Det finns hoppkuddar, dansrutor, talrör och pelare med vattenvirvel. Konstverket Vägval, i folkmun även kallad ja och nej-statyn, av Jack Grafström har flyttats och blivit en del av aktiviteterna i de centrala delarna av parken.
Utanför Kulturmagasinet finns denna mycket populära och välbesökta park. Här finns en kreativ lekplats med plats för aktiviteter för barn i alla åldrar. Här finns sköna sittplatser och vackra planteringar.
Vid den nya stadsdelen Norra kajen finns förutom den långa och havsnära kajpromenaden en park med lekmöjligheter, vackra planteringar och kontverk. Här finns även underbara sittytor för en medhavd brygglunch i solens sken nästan mitt i stan.
Norra Stadsberget är ett naturreserverat, i området ligger Norra Bergets friluftsmuseum. Från Norra Berget utgår många fina strövstigar. Utsikten över staden är fantastisk från Norra Berget. Det gäller oavsett om du väljer att gå upp i det 22 meter höga utsiktstornet som ligger 155 meter över havet eller väljer att blicka ut från bergets marknivå. Norra berget är ett av Sundsvalls mest besökta turistmål med välbesökta marknader och festligheter vid större firanden som midsommarafton och första maj med flera. Här finns även utegående djur om sommaren, vackra planteringar, grillmöjligheter och lekplats. Ett miniskansen som älskas av många.
Läs mer på Norra Bergets hemsida, Norra berget Länk till annan webbplats..
Norrmalmsparken har i samband med kajrenoveringar rustats upp och längs den trappade kajen och på gräsytorna går det bra att njuta av solen om sommaren. Här finns en fiskeplats och en aktivitetsyta där det går att spela basket bland annat. Under 2011 blev den Caféön färdig med bland annat en café/restaurangbyggnad. I början av 1900-talet var området delvis bebyggt med magasinsbyggnader och fiskebodar. Idag är parken en del i ett populärt parkstråk längs Selångersån. Här finns även en skatepark.
Ortviksparken är cirka fyra hektar stor och ligger granne med havet bara ett par kilometer från Sundsvalls centrum. Parken rustades upp under 2019 där vi tog fasta på synpunkter och önskemål från Sundsvallsborna.
Parken erbjuder många olika aktivitetsytor men också plats för den som vill sitta längs havet och njuta av lugnet. Här finns lekplats, utegym, cykelbana och grillplatser.
Ortviksparken är både en naturpark och en stadsnära idyll. Det finns en uppskattad strandpromenad med belysning längs havet.
Lekplatsen har bland annat linbanan, klätterställning och gungor.
Längs havet erbjuder den upprustade Rosenborgskajen numer vackra planteringar, ett litet utegym och sköna sittplatser. Det gamla industrispåret har tagits bort och Rosenborgskajen har påbörjat sin förvandling från industriområde till en attraktiv mötesplats vid Sundsvallsfjärden.
Ett av Sundsvalls mest populära friluftsområden är utan tvekan Sidsjön. Här finns det massor att göra året runt. Ett 3,2 km långt promenadstråk runt sjön, bryggor, fiskemöjligheter, badplatser, grillplatser, cykelspår, skidspår och slalombacke. En magisk oas bara några kilometer från stadskärnan. Läs mer om Sidsjö friluftsområde på vår webbplats.
Skolparken ligger vid GA-skolan där Skolhusallén möter E14. Parken anlades 1907. Parken har en central grusbelagd yta med vattenspel, buskplanteringar och perennrabatter. Parken är en del av ett sort parkområde vid institutionskvarteren där planen ”hus i park” genomfördes enligt 1878 års stadsplan.
Stadshusparken ligger bakom Stadshuset och söder om Stora torget. Parken har stora perennrabatter som ramar in de centrala delarna av parken med fontänen Dialog av Christian Partos som mittpunkt. Kvarteret Hedern bakom Stadshuset var bebyggt fram till 1933 då en park anlades här.
Södra stadsberget är en plats för hela familjen årt runt. Oavset om du vill cykla, åka skidor, dra på löparskorna, klättra bland trädtoppar, eller leka vid äventyrsstigar med barnen är det här platsen för dig. Från slalobackens topp får du milsvid utsikt över hela Sundsvall. Läs mer om Södra bergets friluftsområde på vår webbplats.
Tivoliparken är en tvådelad park som delas av Tivolivägen. Parken ligger i en brant sydsluttning med en härlig utsikt över staden och hamninloppet. Det gynnsamma läget gör att flera träd med relativt låg härdighet finns i parken. Här finns en skyltad trädvandring där det går att lära sig mer om Svenska lövträd. Tivoliparken har fått sitt namn av att det på 1870-talet låg ett tivoli här.
Vängåvan är en av de mest centralt belägna parkerna i Sundsvall. Som en oas mitt i stadsvimlet erbjuder denna park en avkopplande miljö där du kan njuta av blomsterprakt och vattenporl från fontänen. Fontänen sätts traditionsenligt igång till den 1:a maj, om vädret tillåter. Ett säkert vårtecken i Sundsvall. Mitt i parken står en stor och ståtlig fontän som är något av ett signum för parken.
Parken Vängåvans historia
Redan på 1600-talet fanns ett grönområde runt den Västra tjärnen den plats där Vängåvan ligger idag. Det kom sedan att bli privata trädgårdstomter fram tills att området skänktes till staden 1873 av N. Wikström och J. A. Hedberg. Förutsättningen var att en park skulle byggas och att den skulle vara tillgänglig för alla. Det fanns även tydliga krav om hur platsen skulle användas:
- Å dessa tomter får inga sorter husbyggander upppföras vare sig för kaféer, schweitzerier eller annan sorts rörelse af hvad namn och beskaffenhet den vara månde.
- Tomterna öfverlämnas till Sundsvalls stad för att efter godfinnande aptera desamma till en fridfull promenadplats, försedd med plateringar af träd, buskar och blommor.
År 1877 stod parken färdig efter att området fyllts ut och dränerats.
Fontänen i Vängåvan
Fontänen mitt i parken ritades av Sofia Gisberg avtäcktes 1886. Vid branden 1888 blev fontänbäckenets granitkant förstörd, men denna reparerades senare. Även planteringen brandskadades och gjordes om. År 1991 renoverades fontänen och sittytan mitt i parken fick en ny, rundare utformning.
Sofia Gisberg var född och uppvuxen i Sundsvall och var utbildad textillärare och mönsterritare vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm.
Trädkransen
I samband med att projektet Trädplanen inleddes 2002, startade även renoveringen av Vängåvan. Nya tapetgrupper anlades och exotiska buskar och träd planterades. De gamla pilarna, som på grund av hög ålder var tvungna att tas ned, användes sedan i en trädskulpurtävling där lokala konstnärer deltog. De träd som togs ner i början av 2000-talet ersattes av bohuslind - Tilia platifphyllos som idag ringar in tre sidor av parken.
Åparken ligger i förlängningen av Badhusparken invid Selångersån i anslutning till Mittuniversitet. Den anlades under 1990-talet och här finns stor variation bland växterna.
Östra parken ligger intill Höglundaskolan på Södermalm. Här finns ett fint barrträdsbestånd med bland annat stora Douglasgranar. Parken anlades 1918.
Parker och naturområden i Sundsvalls kommundelar
Parken rustades upp och invigdes hösten 2023. Boende bidrog med många spännande synpunkter och idéer. I parken finns utegym, grillplats och större lekplats. Många träd har också planterats i parken och många sköna sittplatser gör det till en populär och tillgänglig grön oas mitt i bostadsområdet.
Indalsparken är en fin samlingspunkt i samhället. Här finns hinderbana, studsmattor och gungor. Det finns även flera olika typer av sittplatser och träningsredskap för både gammal och ung.
Kungsholmen är ett vackert naturområde på östra sidan om Ljungan på höger sida efter Harabergsbron. Kungsholmen är en fin plats för utflykter som erbjuder strövstigar, grillplats och en vacker utsikt över Ljungan. Det finns en parkeringsplats i anslutning till området.
Parken är hela fem hektar och rymmer grönytor för lek och samvaro. Parken ligger i anslutning till bostadsområdet med stor lekplats, två utegym, grillplats och en boulebana. Här finns även många vackra körsbärsträd som bjuder på spektakulära färger under våren.
Från centrala Sundsvall längs Selångersån till Bergsåker och tillbaka sträcker sig ett strövområde med historiskt intressanta platser längs vägen. I området finns även olika typer av naturvärden såsom ett rikt fågelliv, skyddade djur och växtarter. I Bergsåker fortsätter även strövområdet där S:t Olav leden tar vid.
Runt Sticksjön i Granloholm finns en trevlig gångväg med soffor, pick-nickbord och grillplats. Vägen runt sjön är cirka 1,2 kilometer lång och bjuder på omväxlande natur. Sticksjön är även ett område med ett rikt fågelliv.
Under våren 2024 har parkområdet i Sundsbruk rustats upp och hundratusentals lökar har planterats i området. Här finns fina grönytor för lek och umgänge.
Längs strandpromenaden i Bredsand har bord, bänkar och grillplats placerats. En skön mötesplats längs havet. Dessutom har en vacker ram tagit plats, Boxen Bredsand, som blir som ett föränderligt fotografi beroende på var du tittar.
Parken Vången i Stöde rustades upp våren 2024 där boendes synpunkter tagits tillvara. Nu har den populära platsen fått:
- utegym
- större badplats
- flytbryggor
- omklädningshytt
- lekplats
- studsmatta
- linbana
- grillplatser.
Kontakt
Kontakt Sundsvall
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Bygga, bo och miljö
- Anmäl misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmäla bostäder för registrering eller beställa utdrag från lägenhetsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - Attefallsåtgärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - eldstad/rökkanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - installation eller ändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan kyltorn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan om värmepump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om vägbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - förhandsbesked Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - strandskyddsdispens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om egensotning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om tillstånd för explosiv vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan/anmälan eget avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa kartutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa nybyggnadskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av gränsvisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av lantmäteriuppdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka tid med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygg- och exploateringskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - komplementbyggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ny byggnad eller anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - plank eller mur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - skylt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - tillbyggnad (bygga ut en byggnad) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - transformatorstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ändring av byggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglovguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Digitalt ritningsarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Flytta till Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kom i kontakt med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kommunal mark - använda, köpa eller sälja mark till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Livsmedelsverksamhet - lämna uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna svar på grannehörande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Marklov - markåtgärder inom detaljplanerat område Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mitt Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mobilitetsredogörelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Registrering av medelstor förbränningsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rivning - ansökan om lov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Räddningstjänsten - Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Skicka delgivningskvitto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Var med och utforska hur framtidens resande kan se ut i Sundsvall - vi söker testfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster