Störningar från djur
Här hittar du information om hur du går tillväga om du blir störd av djur, som påverkar din hälsa och/eller miljö.
Störningar från tamdjur
Om tamdjur i din närhet påverkar din hälsa eller miljön, ska du i första hand vända dig till djurägaren och uppmärksamma problemet. Om det inte hjälper kan du kontakta oss på miljökontoret, kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan.
Störningar från fåglar
Om du har frågor eller vill klaga på störande fåglar hänvisar vi dig i första hand till den som äger fastigheten. Det är dennes ansvar att minska risken för störande djur och försvåra häckningar på fastigheten. Fåglarna är fredade under häckningssäsong, ofta mellan 1 april – 31 juli. Det är därför svårt att ta bort ett bo. Fastighetsägare kan vända sig till företag som arbetar med skadedjursbekämpning för att få hjälp att ta bort fågelbon.
För att vi på miljökontoret ska kunna kräva åtgärder måste det finnas stöd i de lokala föreskrifterna enligt miljöbalken, att störningen negativt påverkar din hälsa eller miljö negativt och att störningen inte är tillfällig.
Tamdjur som stör
När vi får in en anmälan om tamdjur som stör, skickar vi en skrivelse till djurägaren. Om inte djurägaren åtgärdar problemet åker vi dit och kontrollerar.
Regler för tamdjur
För tamdjur som vistas på offentliga platser gäller lokala ordningsregler.
Det finns ingen lag som förbjuder kattägare att släppa ut sin katt. Katter ska hållas under sådan tillsyn att de inte förorenar eller vållar skada. När en katt vistas utomhus ska den antingen hållas kopplad eller ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer alternativt vara id-märkt med en synlig tatuering.
Problem med lösa katter på tomten
Enligt miljöbalken är en olägenhet för människors hälsa "en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig". Katter betraktas sällan som en olägenhet och skador på planteringar, bilar och andra egendomsskador räknas aldrig som en olägenhet.
Flera rättsfall visar att katter får röra sig fritt utomhus även på andra fastigheter än ägarens. Den som känner sig störd måste därför ofta själv förhindra att katter tar sig in i hus eller passerar ens tomt.
Om du vill försöka att bidra till att minska problemen så kan du täcka över sandlådor när de inte används, schasa bort och spruta vatten på katterna.
Det bästa är ändå prata med kattägaren! Ofta tror ägarna att just deras katt håller sig på tomten eller alldeles i närheten, och vet inte om att den besvärar någon.
Råd för en mer konfliktfri katthållning
- Prata med dina grannar och fråga om de upplever störningar från din katt.
- Håll katten som innekatt eller håll uppsikt över den när den är ute.
- Lär katten att gå på låda inomhus även om det är en utekatt.
- Kastrera/sterilisera katten om du inte ska ha den till avel.
I våra lokala ordningsföreskrifter 20–22 §§ ser du vilka regler som gäller för dig som har katt.
Hundar ska skötas så att det inte blir olägenheter för människors hälsa. Det innebär bland annat att hundägaren ska plocka upp bajs från gångbanor, gräsmattor inom parkmark och andra ställen där människor promenerar. Hundar får inte vistas på allmänna badplatser.
Hundar ska hållas kopplade där de kan upplevas störande för omgivningen, som exempelvis i tätorter, badstränder och begravningsplatser. När hunden inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer eller vara id-märkt med synlig tatuering.
Mer information hittar du i de lokala föreskrifterna enligt miljöbalken, som ligger under "Vill du veta mer?"
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall