Mobilitetsnorm för Sundsvalls kommun

Foto: Kristofer Lönnå
Vid nybyggnation eller större ombyggnation av bostadshus samt lokal för verksamheter behöver bil- och cykelparkering planeras enligt kommunens riktlinjer för hållbar mobilitet.
Hur kommunen planerar för parkering påverkar i stor utsträckning hur samhället kan skapa en hållbar och attraktiv stad fylld av folkliv. Genom denna mobilitetsnorm anger kommunen riktlinjer och arbetssätt som ska ligga till grund för bedömning av mobilitetsåtgärder och lämpligt utrymme för parkering av bil och cykel i plan- och bygglovsärenden. Normen gäller vid nybyggnation samt större ombyggnation av flerbostadshus och verksamhetslokaler.
Du som söker bygglov för verksamhets- eller flerbostadshus ska lämna en mobilitetsredogörelse. Redogörelsen ska lämnas in för att säkerställa att de krav som finns i Sundsvalls kommuns mobilitetsnorm uppfylls.
Du hittar E-tjänsten för mobilitetsredogörelse här:
Mobilitetsnorm för Sundsvall i sin helhet
Inledning
Sundsvalls kommun ska växa, på ett hållbart sätt. Kommunen har som mål att Sundsvall ska utvecklas till en hållbar, tillgänglig och attraktiv stad. Fler sundsvallsbor ska välja hållbara färdmedel och färre ska köra bil. Samtidigt behöver tillgängligheten till viktiga målpunkter vara god. Hur kommunen planerar för parkering har stor påverkan på hur samhället och staden utvecklas. Kommunen behöver anpassa parkeringsplaneringen och har tagit fram en mobilitetsnorm för att möta det ständigt föränderliga behovet av parkering. Mobilitetsnormen skapar förutsättningar för sundsvallsborna att förflytta sig genom en god mobilitet och ett hållbart resande i Sundsvalls kommun.
Mobilitetsnorm för Sundsvalls kommun
Genom denna mobilitetsnorm anger kommunen riktlinjer och arbetssätt som ska ligga till grund för bedömning av mobilitetsåtgärder och lämpligt utrymme för parkering av bil och cykel i plan- och bygglovsärenden. Parkeringsbehovet ska tillgodoses på ett hållbart och godtagbart sätt. Normen ska främja ett minskat bilanvändande och uppmuntra till lösningar som bidrar till ökat hållbart resande.
De kommunala mål och strategier som ligger till grund för mobilitetsnormen är översiktsplanen, kommunens miljöstrategiska program och trafikstrategin. Normen ska bidra till att Sundsvall utvecklas till en hållbar kommun där marken nyttjas effektivt och gång, cykel och kollektivtrafik prioriteras.
Parkeringsförsörjning – en balans mellan olika funktioner i staden
Att ha tillgång till parkering är en förutsättning för att kunna använda bil och cykel på ett fungerande sätt. Samtidigt tar framförallt bilparkering mycket mark i anspråk vilket i stor utsträckning påverkar vad som kan byggas i staden och hur stadsbilden ser ut. I Sundsvall har vi länge haft mycket bilparkering till låga priser och det motverkar målet om att fler sundsvallsbor ska gå, cykla eller åka kollektivt. Därför behöver parkeringsförsörjningen vara balanserad med hänsyn till tillgänglighet, stadsbild, markutnyttjande och ett hållbart transportsystem.
Vem är ansvarig?
Enligt plan- och bygglagen är det fastighetsägaren som bär ansvaret för att anordna parkering för sin fastighet. Kommunen har ett övergripande ansvar för parkeringsplaneringen för cykel och bil och ska ange vilket parkeringsbehov fastighetsägaren/byggherren ska tillgodose.
Mobilitetsnormen utgör riktlinjer för hur nya fastigheters och stadsdelars parkeringsbehov ska anpassas till morgondagens resvanor. Normen ska underlätta och säkerställa en likvärdig bedömning. Kommunen gör genom stadsbyggnadsnämnden/ stadsbyggnadskontoret en slutlig bedömning i varje enskilt fall.
Flexibelt och platsspecifikt
Sundsvalls kommuns parkeringstal för bilparkering är flexibla och platsspecifika avseende flerbostadshus och verksamheter. Det innebär att parkeringstalet är beroende av vilka andra mobilitetsåtgärder som genomförs. Kommunen vill skapa förutsättningar för en god mobilitet, vilket innebär ett brett utbud vid val av färdmedel. Därför uppmuntrar kommunen exploatörer till olika mobilitetslösningar för att minska behovet av bilparkering vid flerbostadshus och verksamheter. Men om exploatören anser att det finns ett behov, så finns möjlighet att utöka parkeringstalen. Dessa åtgärder är indelade i olika nivåer beroende på i vilka förutsättningar exploatören vill skapa. De aktuella mobilitetsåtgärderna beskrivs i tabell 5–10. Mobilitetsåtgärderna bekostas av exploatören. Om exploatören anser att det finns ett behov, finns möjlighet att utöka parkeringstalen.
Åtgärderna kan ersättas med andra likvärdiga åtgärder som av stadsbyggnadskontoret bedöms ha samma effekt. Det kan också vara möjligt att göra avsteg från modellen om det finns goda skäl, till exempel att utöka parkeringstalen. Avsteg ska motiveras och dokumenteras för transparens i processen.
Parkeringstalen för cykel är inte flexibla.
Mobilitetsutredning och redogörelse
Alla bygglovspliktiga flerbostadshus och verksamhetsprojekt ska genomföra en beskrivning av hur mobiliteten till, från och runt fastigheten ska fungera. Det gäller både nybyggnation samt om- och tillbyggnad och ändrad användning.
Mobilitetsbeskrivningen ska till exempel ta hänsyn till vilka olika funktioner fastigheten ska inrymma, var fastigheten är lokaliserad, tillgänglighet till service, kollektivtrafik och cykelstråk samt andra förutsättningar som kan påverka mobiliteten. Beskrivningen ska påbörjas i ett tidigt skede och ska sedan ligga till grund för ett lämpligt antal parkeringsplatser för bil och cykel. Exploatören ansvarar för att denna utredning tas fram men stöd finns att få från stadsbyggnadskontoret.
Beskrivningen ska därefter presenteras i en mobilitetsredogörelse som lämnas in tillsammans med bygglovet. Redogörelsen ska godkännas av sakkunnig handläggare på stadsbyggnadskontoret och antalet parkeringsplatser och övriga åtgärder fastställs vid godkännande av bygglovet.
I mobilitetsredogörelsen ska också vald nivå av mobilitetsåtgärder presenteras med en redogörelse på hur åtgärderna kommer att uppfyllas. Det kan till exempel vara ritningar som visar placering och utformning av cykelparkering och övriga cykelfaciliteter, avtal mellan exploatör och leverantör av bil- eller lådcykelpool samt en plan på hur exploatörer kommer att kommunicera de olika mobilitetslösningarna till framtida boende eller hyresgäster.
Antalet parkeringsplatser för fastigheten fastställs när mobilitetsredogörelsen godkänts.
Ändrad användning av befintlig byggnad
Även vid om- och tillbyggnation eller ändrad användning av befintlig byggnad ska en mobilitetsbeskrivning genomföras. Beskrivningen ska innefatta befintliga och kommande funktioner som fastigheten ska inrymma, befintliga parkeringsmöjligheter och beläggningen på dessa, var fastigheten är lokaliserad, tillgänglighet till service, kollektivtrafik och cykelstråk, eventuella mobilitetsåtgärder samt andra förutsättningar som kan påverka mobiliteten. Om denna utredning visar på ett ökat parkeringsbehov kan kommunen ställa krav på fler parkeringar utanför fastigheten (genom exempelvis friköp) eller genomförande av andra mobilitetsåtgärder. Detta bedöms i varje enskilt fall utifrån redogörelsen. Om fastigheten ligger i Stenstan och utredningen visar på ett ökat parkeringsbehov finns inget krav på ökade parkeringsplatser men fastighetsägaren kan behövs göra ett friköpsavtal med kommunen. Detta bedöms i varje enskilt fall utifrån redogörelsen.
Större utvecklingsprojekt
För större utvecklingsprojekt bör förutsättningar för parkering diskuteras gemensamt för hela utvecklingsområdet. Exploatören kan samarbeta och på så sätt hitta möjligheter till effektivisering av parkering och mobilitetsåtgärder. Det kan till exempel vara fördelaktigt att bygga gemensamma parkeringsanläggningar och ytor för mobilitet eller göra gemensamma upphandlingar av mobilitetstjänster.
Uppföljning av mobilitetsåtgärder
Uppföljning ska göras i de fall som exploatören väljer att göra mobilitetsåtgärder för fastigheten. Syftet är att se hur mobilitetsåtgärderna fungerar och att dom ger avsedd effekt. Uppföljning görs av fastighetsägaren under minst fem år från första inflytt och lämnas in till stadsbyggnadskontorets gatuavdelning.
Avtal
Fysiska åtgärder så som till exempel cykelrum eller parkeringsplatser för bilpoolsbilar kan säkerställas genom ritningarna i bygglovsansökan. Mobilitetsåtgärder som inte är fysiskt kopplade till fastigheten ska regleras i avtal. Avtalen sluts mellan exploatören och den aktör som ska tillhandahålla mobilitetsåtgärden och ska inkluderas i bygglovsansökan. Avtalet ska efter att projektet avslutats övergå till fastighetsägaren eller bostadsrättsförening.
Zonindelning
Behovet av parkering ser olika ut på olika platser i kommunen. Behovet är beroende av tillgång till kollektivtrafik, trygga och framkomliga gång- och cykelvägar, närhet till service samt hur nära stadskärnan platsen ligger. För de som bor och arbetar i centrala Sundsvall finns goda förutsättningar att resa med kollektivtrafik, cykel och till fots. Därför är de mindre beroende av att använda bil jämfört med de som bor i Sundsvalls ytterområden och på landsbygden.
Utifrån detta har kommunen delats in i fyra zoner: Stenstan samt zonerna A, B och C. Zonindelning gäller för både bil- och cykelparkering. Zongränserna finns tillgängliga digitalt för tydlighet vid detaljplaneprocesser och bygglov.

Zonindelning i Sundsvalls kommun: zon stenstan = grön, zon A = röd zon, zon B = blå zon, zon C = övriga kommunen.
Zon Stenstan (grön)
Zonen omfattar stadskärnan, Stenstan, där det finns en blandning av bostäder, verksamheter och handel. I Stenstan ska människor prioriteras framför fordon. Här är tillgänglighet till kollektivtrafik god, avstånden är korta och möjligheterna att ta sig fram till fots och på cykel är goda. Att förtäta stadskärnan är ett sätt att minska transportbehovet.
Zon A (röd)
Zon A innefattar den centrala staden samt delar av de mest centrala bostadsområdena. I zon A finns god tillgång till gång- och cykelväg med hög standard och avståndet i till stadskärnan är inom 1,5 km. Stadsbusslinjerna trafikerar hela zon A.
Zon B (blå)
Zon B omfattas av stadsdelarna utanför zon A. De som bor och arbetar inom zon B har för det mesta en hållplats för stadsbusstrafiken närmare än 400 meter eller så är avståndet till de centralaste delarna av staden inom 2,5 km. Tillgången till gång- och cykelväg är god.
Zon C
Zon C omfattas av övriga kommunen.
Cykelparkering för boende och besökare ska lösas inom kvartersmark på den egna fastigheten. Parkeringarna ska placeras och utformas så att de blir lättillgängliga, säkra och trygga.
Samtliga ska cykelparkeringar ska möjliggöra ramlåsning. 25 procent av cykelparkeringarna för boende ska anläggas inomhus eller i låsbara och väderskyddade förråd. För besökare ska cykelparkering uppföras i anslutning till entréer (maxavstånd är 20 meter).
En genomtänkt placering och utformning av cykelparkering bidrar till cykeln som ett mer attraktivt transportmedel än andra alternativ. 40 procent av parkeringarna ska vara lättillgängliga (inte vägghängda eller tvåvåningsställ). Fem till 10 procent av cykelparkeringarna ska vara avsedda för skrymmande cyklar (som el- och lådcyklar).
Förutsättningar som krävs för att tillgodose fastighetens cykelparkeringsbehov prövas i detaljplan och redovisas i mobilitetsredogörelsen som lämnas in tillsammans med bygglovsansökan. Genomförandet följs upp av stadsbyggnadskontorets bygglovsavdelning i samband med slutbesked.
Parkeringstal för cykel är inte flexibla. Möjlighet till friköp av cykelparkering är i inte möjlig.
Följande ska beaktas vid beräkning av parkeringstal för cykel:
- Zonindelningskarta samt tabell 1 ska användas.
- Utöver cykelparkering för boende behöver även platser för besökande finnas.
- Säkerställ att rätt antal cykelparkeringar för boende och besökare kan lösas på den egna fastigheten.
- Säkerställ att tillräckligt stor yta finns tilltaget för att skapa funktionell cykelparkering enligt mått ovan.
- Eventuella platser för cykelpool är inte inräknade i tabell 1 och tillkommer i de fall som det är aktuellt.
Tabell 1: Parkeringstal för cykel vid bostäder och verksamheter
Flerbostadshus
Per 1 000 kvadratmeter bruttototalarea (BTA)
- Stenstan: 15 parkeringsplatser.
- Zon A-B: 25 parkeringsplatser.
- Zon C: 20 parkeringsplatser.
Kommentar: 24 boende/1 000 kvadratmeter BTA flerbostadshus. Utgård från att ett genomsnitt av boende per lägenhet utifrån samtliga lägenhetstyper är 1,7 (SCB).
Lägenheter mindre eller lika med 35 kvadratmeter
- Stenstan: 0,5 parkeringsplatser.
- Zon A-B: 1 parkeringsplats.
- Zon C: 0,8 parkeringsplatser.
Kommentar: 1,2 boende/lägenhet.
Lägenheter större än 35 kvadratmeter till lika med 55 kvadratmeter
- Stenstan: 1 parkeringsplats.
- Zon A-B: 1,5 parkeringsplatser.
- Zon C: 1,3 parkeringsplatser.
Kommentar: 1,3 boende/lägenhet.
Lägenheter större än 55 kvadratmeter
- Stenstan: 1,5 parkeringsplatser.
- Zon A-B: 2 parkeringsplatser.
- Zon C: 1,8 parkeringsplatser.
Kommentar: 2,5 boende/lägenhet. Bedömning om att öka antalet platser kan behövas göras om det är många större lägenheter (över 90 kvadratmeter).
Gruppboende/vårdboende/trygghetsboende
Särskild utredning krävs. Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Arbetsplats med tillhörande besöksparkering
Förskola
- Stenstan: 0,3 parkeringsplatser/elev.
- Zon A-B: 0,3 parkeringsplatser/elev.
- Zon C: 0,2 parkeringsplatser/elev.
Grundskola F-6
- Stenstan: 0,5 parkeringsplatser/elev.
- Zon A-B: 0,5 parkeringsplatser/elev.
- Zon C: 0,4 parkeringsplatser/elev.
Grundskola 7-9
- Stenstan: 0,6 parkeringsplatser/elev.
- Zon A-B: 0,6 parkeringsplatser/elev.
- Zon C: 0,4 parkeringsplatser/elev.
Gymnasium
- Stenstan: 0,6 parkeringsplatser/elev.
- Zon A-B: 0,6 parkeringsplatser/elev.
- Zon C: 0,4 parkeringsplatser/elev.
Kontor
- Stenstan: 15 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
- Zon A-B: 15 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
- Zon C: 8 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
Kommentar: 40 anställda per 1000 kvadratmeter BTA plus besökare. Räknar med att beläggningsgraden på centrala kontorsplatser ofta är så låg som 30 procent.
Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Industri
- Stenstan: 5 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
- Zon A-B: 5 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
- Zon C: 3 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
Kommentar: Gäller för zon B och C, finns inga industrier i zon A och Stenstan.
Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Restaurang
- Stenstan: 10–20 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
- Zon A-B: 10-20 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
- Zon C: 5 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
Kommentar: Högre intervallet i den centrala staden.
Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Handel
- Stenstan: 18 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
- Zon A-B: 18 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
- Zon C: 15 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
Kommentar: Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Hotell
- Stenstan: 5 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
- Zon A-B: 5 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
- Zon C: 2 parkeringsplatser/1000 kvadratmeter BTA.
Kommentar: Om konferensmöjligheter finns på hotellet krävs en särskild utredning då antalet platser sannolikt behöver öka.
Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Nöjesanläggning
- Stenstan: 0,3-0,5 parkeringsplatser/besökande.
- Zon A-B: 0,3-0,5 parkeringsplatser/besökande.
- Zon C: 0,2-0,4 parkeringsplatser/besökande.
Kommentar: Särskild utredning bör göras. Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Bedömning om att öka antalet platser kan göras om det är många större lägenheter (över 90 kvadratmeter).
Idrottsanläggning
- Stenstan: 0,4-0,6 parkeringsplatser/besökande.
- Zon A-B: 0,4-0,6 parkeringsplatser/besökande.
- Zon C: 0,2-0,4 parkeringsplatser/besökande.
Kommentar: Särskild utredning bör göras. Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Bedömning om att öka antalet platser kan göras om det är många större lägenheter (över 90 kvadratmeter).
Vård
- Stenstan: 0,2-0,4 parkeringsplatser/besökande.
- Zon A-B: 0,2-0,4 parkeringsplatser/besökande.
- Zon C: 0,2-0,3 parkeringsplatser/besökande.
Kommentar: Särskild utredning bör göras. Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Bedömning om att öka antalet platser kan göras om det är många större lägenheter (över 90 kvadratmeter).
Kollektivtrafikknutpunkt
Särskild utredning bör göras. Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Bedömning om att öka antalet platser kan göras om det är många större lägenheter (över 90 kvadratmeter).
För en- och tvåbostadshus (t ex villa och tvåfamiljshus) ska parkering anordnas inom den egna fastigheten. Utrymme för parkering, angöring, lastning och lossning säkerställs i plan- och bygglovsprocessen.
Flerbostadshus
Förutsättningar som krävs för att tillgodose fastighetens parkeringsbehov för bil prövas i detaljplan och redovisas i mobilitetsredogörelsen som lämnas in tillsammans med ansökan om bygglov. Genomförandet följs upp av kommunen i samband med slutbesked.
Följande ska beaktas vid beräkning av parkeringstal för bostäder
- Vid beräkning av antal parkeringsplatser ska zonindelning samt tabell 2 användas.
- Vilka mobilitetsåtgärder lämpar sig för platsen? För vägledning av vilka åtgärder som kan genomföras för reducering av parkeringstalet, se tabell 5–7 och 10.
- Behov av parkering för personer med nedsatt rörelseförmåga beräknas enligt Boverkets föreskrifter.
- Utöver parkering för boende behöver även platser för besökande finnas.
- Säkerställ att rätt antal parkeringar för boende och besökare kan lösas på den egna fastigheten eller i en gemensam anläggning.
- Säkerställ att yta för bilparkering ej inkräktar på yta för utevistelse och lek.
Tabell 2: Parkeringstal för flerbostadshus
Beräknat på 1000 kvadratmeter bruttototalarea (BTA) och bilplats per lägenhet.
Per 1000 kvadratmeter BTA
- Stenstan: 6.
- Zon A: 8.
- Zon B: 9.
- Zon C: 12.
Mindre eller lika med 35 kvadratmeter
- Stenstan: 0,2.
- Zon A: 0,3.
- Zon B: 0,4.
- Zon C: 0,8.
Större än 35 kvadratmeter till lika med 55 kvadratmeter
- Stenstan: 0,3.
- Zon A: 0,5.
- Zon B: 0,65.
- Zon C: 0,8.
Större än 55 kvadratmeter
- Stenstan: 0,5.
- Zon A: 0,65.
- Zon B: 0,7.
- Zon C: 1.
Verksamheter
Följande ska beaktas vid beräkning av parkeringstal för verksamheter
- Vid beräkning av antal parkeringsplatser ska zonindelning samt tabell 3 eller tabell 4 användas.
- Vilka mobilitetsåtgärder lämpar sig för platsen? För vägledning av vilka åtgärder som kan genomföras för reducering av parkeringstalet, se tabell 8–9.
- Behov av parkering för personer med nedsatt rörelseförmåga beräknas enligt Boverkets föreskrifter.
- Säkerställ att rätt antal parkeringar för boende och besökare kan lösas på den egna fastigheten eller i en gemensam anläggning.
Tabell 3: Parkeringstal för verksamheter
Beräknat på bilplats per 1000 kvadratmeter bruttototalarea (BTA). Gäller för anställda och besökare.
Kontor
- Stenstan: 5 (4 anställda + 1 besökande).
- Zon A: 10 (9 anställda + 1 besökande).
- Zon B: 15 (13 anställda + 2 besökande).
- Zon C: 17 (15 anställda + 2 besökande).
Beräkningsgrunder: 40 anställda/1000 kvadratmeter BTA.
Kommentar: Räknar med att beläggningsgraden på centrala kontorsplatser ofta är så låg som 30 procent.
Industri
- Zon B: 8 (7 anställda + 1 besökande).
- Zon C: 10 (9 anställda + 1 besökande).
Beräkningsgrunder: 15 anställda samt 2 besökare/1000 kvadratmeter BTA.
Kommentar: Ingen industri i zon A.
Handel
Gäller ej för externhandel/större anläggningar i bilorienterade lägen.
- Stenstan: 15 (2 anställda + 13 besökande).
- Zon A: 29 (4 anställda + 25 besökande).
- Zon B: 20 (3 anställda + 17 besökande).
- Zon C: 20 (3 anställda + 17 besökande).
Beräkningsgrunder: 13 anställda samt 60 besökare/1000 kvadratmeter BTA.
Restaurang
- Stenstan: 10 (1 anställda + 9 besökande).
- Zon A: 20 (3 anställda + 17 besökande).
- Zon B: 24 (3 anställda + 21 besökande).
- Zon C: 24 (3 anställda + 21 besökande).
Beräkningsgrunder: 10 anställda och 70 besökare/1000 kvadratmeter BTA.
Hotell
- Stenstan: 4 (1 anställd + 3 besökande).
- Zon A: 7 (1 anställda + 6 besökande).
- Zon B: 9 (3 anställda + 7 besökande).
- Zon C: 11 (3 anställda + 9 besökande).
Beräkningsgrunder: 5 anställda samt 25 besökare/1000 kvadratmeter BTA.
Verksamhet med tillfällig vistelse
Kommentar: Idrottsanläggning, nöjesanläggning, kollektivtrafikknutpunkt, vård. Särskild utredning krävs. Exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Tabell 4: Parkeringstal för skola och förskola
Beräknat på bilplats per verksamma och besökande. Stenstan kräver särskild utredning, exploatör ansvarar för att tillhandahålla underlag för prövning i genomförd mobilitetsredogörelse.
Skola
- Zon A: 0,3 anställda + 5 besökande/skola.
- Zon B: 0,5 anställda + 5 besökande/skola.
- Zon C: 0,8 anställda + 5 besökande/skola.
Förskola
- Zon A: 0,3 anställda + 2 besökande/avdelning.
- Zon B: 0,5 anställda + 2 besökande/avdelning.
- Zon C: 0,8 anställda + 2 besökande/avdelning.
Friköp av parkering
I de fall det inte är möjligt att tillgodose parkeringsbehovet på den egna fastigheten finns en möjlighet för fastighetsägaren att köpa sig fri från ansvaret att anlägga parkering på den egna fastigheten. Det är kommunen som avgör om parkeringsköp är möjligt eller inte. Avtal om friköp ska tecknas skriftligt mellan kommunen och fastighetsägaren i samband med bygglovsprövningen.
Det är endast bilparkering som kan friköpas.
Samnyttjande av parkering
Samnyttjande av bilparkering är ett effektivt sätt att minska parkeringsbehovet och något som kommunen uppmuntrar. Samnyttjande vid en verksamhet innebär att ingen har fasta bestämda platser utan alla som har ett behov av att parkera ställer sig på en ledig plats.
Samnyttjande sker också när parkeringsplatserna nyttjas av olika verksamheter under olika tider på dygnet. Platser som under dagtid används till kontor kan med fördel samnyttjas med fritidsaktiviteter under kvällar och helger. Att samnyttja boendeparkering med andra verksamheter är dock svårare och inget som kommunen rekommenderar.
En beläggningsstudie ska göras av exploatören för att avgöra lämpligheten i att använda samnyttjande som verktyg för att minska behovet av parkeringsplatser. Om samnyttjande är aktuellt ska detta redovisas i mobilitetsredogörelsen.
Parkering för personer med nedsatt rörelseförmåga
Tillgång till parkeringsplatser anpassade för personer med nedsatt rörelseförmåga säkerställs och redovisas i bygglovet. Parkeringsplatser placeras och utformas i enlighet med Boverkets byggregler och föreskrifter. Parkeringsplatserna placeras nära entrén och skyltas tydligt upp.
Följande ska beaktas vid beräkning av parkeringstal för bostäder
- Parkering för personer med nedsatt rörelseförmåga ska förläggas nära entrén inom max 25 meters gångavstånd från en tillgänglig och användbar entré till offentliga lokaler, arbetsplatser och bostadshus.
- Vid trygghetsboende, vårdboende, rekreationsområde eller större målpunkter ska behov av platser utredas.
- Vid till- eller ombyggnation i Stenstan får verksamheter och kontor hänvisa till de allmänna parkeringar för personer med nedsatt rörelseförmåga som redan finns.
Flexibla parkeringstal
Flexibla parkeringstal för bilparkering baserat på läge och förutsättningar ger exploatören större möjlighet att prioritera friytor och anpassa antalet bilparkeringsplatser efter projektets förutsättningar. Sundsvalls kommun erbjuder och uppmuntrar därför exploatörer att hitta lösningar där de som har behov av bilparkering har tillgång till det samtidigt som alternativet att gå, cykla eller åka buss alltid ska premieras för de som har möjlighet att välja dessa färdsätt. Genom att göra olika typer av mobilitetsåtgärder kan både byggkostnader och utrymme för skrymmande bilparkering minskas. Det ger också en positiv effekt då fler gemensamma utrymmen och faciliteter bidrar till att boende lär känna sina grannar, gemenskapen ökar och boendemiljön förbättras.
Åtgärder för reducering av parkeringstal
I mobilitetsredogörelsen ska exploatören redovisa hur mobiliteten till och från fastigheten ska lösas. Om rätt förutsättningar finns kan byggherren välja att arbeta med mobilitetslösningar för att minska bilinnehavet hos de boende eller verksamma och underlätta för att välja hållbara färdmedel.
I Stenstan, zon A och zon B kan en exploatör få reducering i parkeringstalet för bil om följande är uppfyllt:
- det kommer finnas goda anslutningar till cykelvägar
- närhet till kollektivtrafik
- allmänna parkeringar i området är avgiftsbelagda.
Om dessa förutsättningar finns kan exploatören gå vidare med ett paket av mobilitetsåtgärder för att reducera parkeringstalen. Det finns tre olika paket för bostäder samt två för verksamheter.
Kommunen uppmuntrar exploatörer att genomföra mobilitetsåtgärder i samtliga zoner. Beroende på vilka förutsättningar som finns kan reducering av parkeringstalet för bil vara aktuellt även i vissa lägen i zon C. I Stenstan kan mobilitetsåtgärder motivera en reducering av antalet parkeringar till närmare noll.
Åtgärderna kan ersättas med andra likvärdiga åtgärder som av stadsbyggnadskontoret bedöms ha samma effekt.
Åtgärder för flerbostadshus
Följande krav gäller för de olika åtgärdspaketen för att minska parkeringstalet för bilparkering. 20 procents reduktion på parkeringstalet om följande uppfylls.
Tabell 5: Mobilitetsåtgärder för bostäder nivå 1
Cykelfrämjande åtgärder
- Minst hälften av cykelparkeringarna ska vara belägna inomhus eller under tak samt lättillgängliga från markplan.
- Cykelparkeringen ska vara lokaliserad närmare eller inom samma avstånd från entrén än motsvarande bilparkering.
- Cykelparkeringarna ska ha tillräcklig yta. C/C mått ska vara minst 600 mm, för lådcykelparkering 1200 mm.
- Cykelparkeringen ska möjliggöra ramlåsning. Cykelställ där endast framhjulet sitter fast är inte tillräckligt.
- I eller i närheten av cykelrummet/cykelrummen ska yta eller utrymme finnas för cykelfaciliteter såsom cykelpump, verktyg, servicebänk och möjlighet att spola av cykeln. Ytan eller platsen ska vara lättillgänglig från alla cykelrum. Oljefilter för spillvattnet ska finnas i anslutning till platsen där cyklar kan tvättas.
- Plats ska avsättas för parkering av cyklar som tar upp större utrymme såsom lådcyklar, cykelkärror etcetera. Rekommenderad andel är fem % av antalet lägenheter.
- Utformningen ska ta hänsyn till att olika typer av cyklar har olika bredd och svängradier, exempelvis lådcyklar. Detta ställer krav på anpassning av dörrars bredd, hissar samt friyta mellan cyklar.
- Det ska vara lätt att använda cykelparkeringarna utan att vara fysiskt stark. Detta ställer krav på typ av cykelparkering och automatiska dörröppnare.
Uppföljning
- En uppföljning ska skickas in till stadsbyggnadskontoret årligen. Uppföljningen ska innehålla information om beläggningsgrad på cykel och bilparkering samt hur mobilitetslösningarna kommunicerats till de boende.
Tabell 6: Mobilitetsåtgärder för bostäder nivå 2
Utöver de krav som ställs i nivå ett ska följande åtgärder genomföras för att uppfylla nivå två. 30 procents reduktion på parkeringstalet om följande uppfylls.
Bilpool
- Samtliga boende ska erbjudas ett kostnadsfritt medlemskap i bilpool i minst 5 år från den dag de flyttar in. Medlemskapet är kopplat till lägenheten och ska erbjudas nya hyresgäster eller bostadsrättsinnehavare som flyttar in under tioårsperioden.
- Bilpoolen ska vara lättillgänglig för de boende och ha ett attraktivt läge i förhållande till de privata bilparkeringsplatserna. Det innebär att avståndet till bilpoolsbilarna helst ska vara kortare än till privat bilparkering. Om avståndet är likvärdigt ska bilpoolsplatserna ordnas på synliga och lättillgängliga platser.
- En parkeringsplats per 50 lägenheter ska reserveras för bilpool om den lokaliseras på fastigheten. När färre än 50 lägenheter byggs kan medlemskap bekostas i närliggande bilpool.
- Bilpoolsbilar ska ha egna parkeringsplatser utöver ordinarie parkeringstal.
- Bilpoolsparkering ska ligga på kvartersmark.
Information
- I ett tidigt skede ska potentiella hyresgäster och lägenhetsinnehavare informeras om att planeringen utgått från att främja hållbart resande, vilka möjligheter till mobilitet som finns och att tillgången till parkeringsplatser för privat bil är begränsad. Hyresgäster och lägenhetsinnehavare ska också informeras om hållbara resalternativ vid intresseanmälan och kontinuerligt fram till inflyttning. Denna information ska delges nästkommande hyresgäst/ lägenhetsinnehavare på samma utförliga vis.
- Kontinuerlig marknadsföring av mobilitetsåtgarder och hållbara resalternativ ska riktas till de boende från inflyttning och tio år framåt, minst två gånger per år.
Uppföljning
- En uppföljning ska skickas in till stadsbyggnadskontoret årligen. Den ska bland annat innehålla information om parkeringsbeläggning för cykel och bil, användning av bilpool samt hur information har kommunicerats.
Tabell 8: Mobilitetsåtgärder för bostäder nivå 3
Utöver de krav som ställds i nivå ett samt nivå två ska även följande åtgärder genomföras för att uppfylla nivå tre. 40 procents reduktion på parkeringstalet om följande uppfylls.
Lådcykelpool
- Samtliga boende ska erbjudas ett kostnadsfritt medlemskap i cykelpool i minst tio år från den dag de flyttar in.
- Medlemskapet är kopplat till lägenheten och ska erbjudas nya hyresgäster eller bostadsrättsinnehavare som flyttar in under tioårsperioden.
- Poolcyklarna ska ha egna parkeringsplatser utöver parkeringstalen för cykel.
- Det är lämpligt att tillhandahålla två eldrivna lådcyklar per 50 lägenheter.
- Dubbdäck ska finnas till samtliga cyklar.
Kollektivtrafikkort
- Kollektivtrafikkort eller annat likvärdigt erbjudande erbjuds kostnadsfritt till boende eller personal vid första inflyttning. Syftet är att ges möjlighet att prova på kollektivtrafiken. Ett kort per bostad som gäller minst 90 dagar. Kollektivtrafikkortet tillfaller de som blir folkbokförda på adressen då byggnaden färdigställts och inflyttning sker. Kvitto ska uppvisas till bygglovavdelningen vid slutbesked.
Uppföljning
- En uppföljning ska skickas in till stadsbyggnadskontoret årligen. Uppföljningen ska bland annat innehålla information om parkeringsbeläggning för cykel och bil, användning av bilpool och lastcykelpool samt hur information har kommunicerats.
Åtgärder för verksamheter
För verksamheter passar det bättre med andra åtgärder för att möjliggöra hållbar mobilitet för de anställda. Det finns två nivåer för verksamheter där reduceringen i parkeringstalet för bil är 20 procent för nivå ett och 30 procent för nivå två.
Tabell 8: Mobilitetsåtgärder för verksamheter nivå 1
20 procents reduktion på parkeringstalet om följande uppfylls.
Parkeringsavgifter för bil
- Parkeringsplatserna vid verksamheten ska vara avgiftsbelagda.
Cykelfaciliteter
- Minst 50 procent av cykelparkeringarna ska ligga i närheten av entrén.
- Minst 50 procent av cykelparkeringarna ska vara inomhus eller under tak.
- Cykelparkeringen ska ha tillräcklig yta. C/C mått ska vara minst 600 millimeter. Tänk på olika typer av cyklar vid planering och räkna in utrymme för lådcyklar och cykelvagnar.
- Cykelparkeringen ska möjliggöra ramlåsning. Cykelställ där endast framhjulet sitter fast är inte tillräckligt.
- Det ska finnas enkel tillgång till verktyg och cykelpump.
- Det ska finnas tillgång till duschmöjligheter, omklädningsrum och garderober.
Uppföljning
- Fastighetsägaren ansvarar för att årligen skicka in en uppföljning till stadsbyggnadskontoret.
- I uppföljningen bör följande redovisas; beläggning av parkeringsplatserna för bil och cykel, hur hyresgästerna har kommunicerat mobilitetsåtgärderna till sina anställda, huruvida hyresgästerna nyttjar faciliteter som cykelpump, omklädningsrum, garderober etcetera.
Tabell 9: Mobilitetsåtgärder för verksamheter nivå 2
Utöver de krav som ställs i nivå ett ska följande åtgärder genomföras för att uppfylla nivå två. 30 procents reduktion på parkeringstalet om följande uppfylls.
Bilparkering
- Inga fasta platser för de som hyr parkering.
Cykelpool
- En cykelpool med verksamhetscyklar (förslagsvis elcyklar) ska finnas som kan nyttjas av de anställda vid kortare resor inom tjänsten.
Uppföljning
- Utöver kraven på uppföljningen i nivå ett ska uppföljningen för nivå två innehålla uppgifter kring användningen av cykelpoolen.
Åtgärder för p-tal närmare noll
I Stenstan är ytan för nybyggnation begränsad och att hushålla med marken är en viktig aspekt för stadens utveckling. Det finns goda förutsättningar att resa med både gång, cykel och kollektivtrafik. Parkeringstalen är därför lägre i Stenstan samtidigt som det finns möjlighet att reducera parkeringstalet till närmare 0. Det innebär att det finns möjlighet för exploatörer att genom att vidta mobilitetsåtgärder få reducerat parkeringstal för bil med enbart krav på plats för funktionsnedsatta, angöring samt bilpoolsbil.
För att skapa goda förutsättningar för ett lägre parkeringstal i Stenstan är det viktigt att det finns goda möjligheter att klara vardagen utan bil. För att beviljas reducering till ett parkeringstal närmare noll (med krav enbart på plats för angöring, parkering för funktionsnedsatta och bilpoolsbil/ar) krävs särskilt anpassade mobilitetsåtgärder som möjliggör en bilfri vardag.
Utöver åtgärdspaketen för flerbostadshus och verksamheter krävs ytterligare åtgärder som särskilt utvärderas utifrån förutsättningarna för aktuellt projekt. Det finns inga specifika åtgärder eller i förhand sammansatta åtgärdspaket som måste implementeras. Exploatörer uppmanas att redovisa flera väl genomtänkta och innovativa förslag på ytterligare mobilitetsåtgärder. Åtgärdernas relevans och effekt bedöms av sakkunnig handläggare inom staden.
Nedan presenteras förslag till åtgärder som inspiration.
Tabell 10: Mobilitetsårgärder för p-tal närmare noll (gäller både bostäder och verksamheter)
- Information i realtid: Informationsskylt i realtid vid trappuppgång som visar busstidstabell, lådcykelsbokningar och så vidare.
- Co-workingytor: Co-working spaces erbjuds för att skapa goda förutsättningar för hemarbete. Här kan det finnas arbetsplatser med extra skärmar, höj- och sänkbara skrivbord och mötesrum som boende kan boka/hyra. Kan med fördel samlokaliseras med andra öppna lokaler, t ex caféer eller bibliotek.
- Återvinning och återbruk: Utrymme för sortering av förpackningar och andra grovsopor. Återbruksrum för att skapa möjlighet för boende att byta varor med varandra.
- Leveranstjänster samt utrymme för in- och utlämning av paket: Utrymme för ut- och inlämning av paket samt kylt utrymme skapar möjlighet för bland annat matleveranser.
- Grön resplan: Långsiktigt omfattande arbete med mobilitetsåtgärder och parkeringsreglering med tydlig ritkning och syfte att uppmuntra ett hållbart resande.
- Samordnad parkeringsanläggning: Överenskommelse mellan flera exploatörer och/eller befintliga fastighetsägare om att samnyttja parkeringsanläggningar.
- Avgifter: Avgifter för p-plats ingår inte i hyran utan debiteras via särskilda avier. Syftet är dels att synliggöra parkeringskostnaden, dels förhindra subvention av parkeringsplatser.
- Kombinerad parkeringsanläggning: Rabatterat abonnemang eller annan förmån hos en kombinerad mobilitetstjänst.
- Cykelanpassad fastighet: Stor vikt har lagts vid att utforma och anpassa fastigheten och projektet efter cyklisters behov.
- Årlig cykelservice: Gratis återkommande cykelservice utförd av ambulerande serviceföretag eller av på närliggande cykelaffär.
- Cykelpool för alla behov: Utökad cykelpool som förutom last- eller lådcyklar och erbjuder andra typer av lastcyklar, cykelvagnar och vikcyklar.
- Utökad bilpool: Bilpool med fler typer av bilar och kompletterande utrustning som ex. släpvagn, takbox, bilbarnstolar med mera.
- Årlig mobilitetspott: De boende eller anställda får ett årligt ”mobilitetsbidrag” (jämförbart med friskvårdsbidrag). Pengarna kan exempelvis användas till att serva cykeln, ny cykel, medlemskap i Ryde eller för att åka kollektivtrafik.
- Rådgivning: Boende får i god tid innan inflyttning individanpassad mobilitetsrådgivning i syfte att få till en förändring av resvanor och behov av egen bil.
- Synliggör parkeringskostnaden: Bilparkeringen avgiftsätts utifrån den verkliga anläggningskostnaden. Kostnaden för hyra av bilparkering utgör en separat avgift i avtal och avier.
Fastställt av:
kommunfullmäktige
Datum för fastställande:
2021-05-31
Reviderad 2025-01-27
Giltighetstid:
Tills vidare
Ansvarig funktion:
Stadsbyggnadsnämnden
Diarienummer:
SBN-2024-00707.