Naturliga mötesplatser för de minsta

Två våningar, åtta så kallade hemvister, egen matsal och flera gemensamma utrymmen. I januari öppnade ny storförskola
i Sundsvall. Och fler ska det bli.

Barn som gungar tillsammans på Geijers förskola

Foto: Therése Ny

Porträtt Martina Unger som är rektor för Geijers förskola

Martina Unger är rektor för Geijers förskola Foto: Therése Ny

Lavamonsterbebis är tydligen något man ska undvika att bli. Det konstaterar förskolläraren Jenny Söderberg där hon står och iakttar tre flickor i femårsåldern som leker på en rund matta. De har lagt ut papper och tygstycken på mattan och hoppar mellan dem. Och den som råkar nudda mattan, som enligt flickorna består av lava, blir just lavamonster-bebis, berättar de för Jenny. Hon, barnen och mattan befinner sig i hemvisten (avdelningen) Luftens samlingsrum i den nybyggda och nyöppnade Geijers förskola i Haga. Den är en av kommunens större förskolor och den första enligt en ny byggidé, där såväl förskolans läroplan som energieffektivitet och miljö är viktiga byggstenar (!). Det hela är ett samarbete mellan barn- och utbildningsförvaltningen och Drakfastigheter.

Barn gör en hinderbana inomhus på Geijers förskola.

Färger, möbelhöjder och material är anpassade utifrån kommunens nya möbelprogram för förskolor. Foto: Therése Ny

– Men det är en missuppfattning att det är en nyhet med stora förskolor i kommunen. Vi har haft sådana i flera år, till exempel Kubens förskola på Skönsmon som varit igång ända sedan 2014, säger Ulrika Scherman, lokalstrateg på Drakfastigheter.

– Det nya är att vi bygger i två våningar och med flera gemensamma utrymmen, till exempel entréerna, fortsätter hon och berättar att tanken är att både barn och personal på ett naturligt sätt ska mötas över avdelningsgränserna i den dagliga verksamheten.

Förskolans rektor Martina Unger kommer senast från Västergatans förskola, också den på Haga. Hon fick också med sig merparten av barnen därifrån, liksom större delen av personalen.

– Men det var viktigt för mig att medarbetarna gjorde ett aktivt val att följa med hit, eftersom de nya lokalerna i viss mån innebär annorlunda arbetssätt. Till exempel behöver personalen samverka på helt annat sätt än i andra förskolor.

Utöver medarbetarna från Västergatan med dess fyra hemvister, har hon givetvis fått rekrytera ytterligare personal. Alla har varit delaktiga i planeringen, som pågått sedan hösten 2019.

Ett gemensamt ”möbelprogram”

En av grundidéerna för de nya förskolebyggnaderna var att skapa ett så kallat möbelprogram, som successivt ska bli gemensamt för förskolorna i kommunen.

vattenateljén på Geijers förskola

Varje hemvist har sina egna utrymmen, men här finns också gemensamma lokaler, som vattenateljén. Foto: Therése Ny

– Från och med nu får inte enskilda rektorer och arbetslag välja möbler, väggfärger och så, utan det ska vara lika oavsett förskola.
Vi vill ha likvärdighet, säger Ulrika Scherman och berättar att utgångspunkten är lugna färger.

Martina Unger tycker detta är helt rätt:

– En förskola ska inte vara som ett lekland, utan miljön ska kännas rogivande, och den känslan påverkas mycket av färgen på väggar och golv. Barnen kommer med så mycket färg själva.

Och pedagogerna har sagt att de tyckt det varit skönt att de inte har behövt vara med och göra valen när det gäller material och färger.

Personalens önskemål

Däremot har den pedagogiska personalen fått vara med och tycka till då det gällt annat. Arkitekterna fick till exempel veta att det var önskvärt med inredning i barnhöjd.

– Om det finns låga toaletter och handfat och barnen själva når upp på buffén i matsalen blir barnen mer självständiga, konstaterar förskolläraren  Jenny Söderberg.

Bild på matsal Geijers förskola

Matsal som drivs av Sundsvalls mat och måltider. Självklart är buffén anpassad i höjd, så att även de minsta kan ta för sig själva. Här är det Cynthia Dela Cruz och Lena Nerén som förbereder lunch. Foto: Therése Ny

Vad gäller material handlar det om att minska miljöpåverkan så långt möjligt.

– Vi har försökt undvika plast, till exempel genom att lägga linoleum på de flesta av golven, säger Ulrika Scherman.

Jenny Söderberg tycker det känns spännande att arbeta i den nya miljön.

 

– Bara en sån sak som att vi går ner i matsalen och äter, i stället för på varje hemvist. Sen är jag fascinerad av den stora gården, som går att dela upp i olika zoner beroende på hur många som är ute samtidigt.

Bild på barn som leker ute i snön utanför Geijers förskola

Foto: Therése Ny

Hon konstaterar att den långa förberedelsetiden varit bra.

– Vi hann reflektera över vilka utmaningar som fanns, så vi var redo.

Tänker tillsammans

Hon tycker det är roligt att arbetslaget blivit större, även om de närmaste arbetskamraterna fortfarande finns i den egna hemvisten.

– Vi behöver tänka tillsammans i förskolan, det är superviktigt! Sen är Martina som rektor väldigt skicklig som organisatör, det betyder mycket.

Den nya förskolan öppnade i början av januari och har fyllts på med barn och personal allt eftersom. I augusti räknar Martina Unger med att alla hemvister är i gång. Givetvis finns det också utmaningar med att öppna en ny, stor förskola, konstaterar Martina Unger.

– Allt kan förstås inte vara perfekt i början, men vi vet vart vi vill!

Text: Ingela Hofsten

FAKTA
Bild över Geijers förskola

Geijers förskola Foto: Therése Ny

Barn- och utbildningsnämndens lokalprogram klubbades för några år sedan och grundar sig i att förskolelokalerna ska utformas utifrån
läroplanen. Till att börja med byggs tre förskolor enligt den nya principen och Geijers förskola blev först ut med att öppna. Byggen är också på gång i Stöde och Kovland

Denna artikel är en del av Skopet som är en personaltidning för medarbetare inom Sundsvalls kommun.
Ansvarig utgivare: Jenny Persson, jenny.persson@sundsvall.se, 070-191 61 78
Redaktör: Olof Axelsson, olof.axelsson@ekonomedia.se, 070-648 06 26
Samordnare: Conny Pedersén, conny.pedersen@sundsvall.se, 072-085 72 11
Adress: Skopet, Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, skopet@sundsvall.se
Hemsida: sundsvall.se/skopet

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.