Språkförebilder ska göra Gångvikens skola tryggare

Ett allt grövre språk har gjort Gångvikens skola otrygg. Nu ska en satsning på förebilder som besöker klasserna, språkpoliser på rasterna och nytt undervisningsmaterial om värdegrund skapa en bättre språkkultur.
I våras genomförde skolkurator Kajsa Hedblom Thurén en enkätundersökning som tydligt visade att språket på Gångvikens skola var ett problem.
– Det jag såg och hörde var ett väldigt otrevligt språk mellan elever men även mot personal. Alltför ofta går det över till rena hotelser också – hot om fysiskt eller sexuellt våld eller till och med att döda folk.
Information gick ut till alla vårdnadshavare om problemet och planerna på ett språkprojekt. Med återkommande förebilder på besök hoppas man nu vända utvecklingen och få eleverna att tänka till kring hur de uttrycker sig.
Just den här dagen är kuratorskollegan Olle Granath från Nivrenaskolan ”hemlig gäst”. Kajsa intervjuar honom med frågor om attityder och språket som eleverna använder.
– Vi har fler hemliga gäster inbokade under vårterminen – från näringslivet och föreningar. Jag tror mycket på att man behöver upprepa budskapet att ett bra språk är viktigt, säger Kajsa Hedblom Thurén.

Hon tar premiärgästen från höstterminen som exempel:
– Martin Nilsson är juniortränare i Timrå IK och det han berättade om deras värdegrund väckte intresse hos eleverna. Just att det får konsekvenser direkt om man inte sköter sig mot kamrater – i det här fallet mindre speltid i hockey.
I den röda tråd som Kajsa Hedblom Thurén försöker skapa ingår även undervisningsmaterial som specialpedagogen Annica Bexell och skolans förstelärare Ann-Sofie Karlsson tog fram under förra läsåret.

Finns tid och ork bland personalen för att jobba med detta?
– Det måste det göra. Även om personalen är i en väldigt påfrestande situation så blir det ingen förändring om vi inte gör något. Vi har länge försökt med att ge direkta konsekvenser utan att se något vidare resultat.
Hon tillägger att det är en svår balansgång.
– Jag försöker peppa personalen att orka göra roliga saker även fast det är tufft när elever precis kallat dig både det ena och det andra. Men goda relationer är en nyckel för att få ett mer positivt språkbruk. För vem vill säga taskiga saker till någon man har trevligt och roligt med? säger Kajsa Hedblom Thurén.
Text: Fredrik Mårtensson
Foto: Therése Ny
Senast ändrad: , klockan