Information om gymnasial nivå
Studier på gymnasial nivå är till för dig som vill läsa och kombinera fristående kurser eller gå en yrkesutbildning.
Gymnasiala kurser
Du kan studera för att få fullständiga gymnasieexamen eller slutbetyg. Du kan också läsa kurser för att bli behörig till fortsatta studier eller för att kunna söka jobb.
Gymnasial yrkesutbildning
En gymnasial yrkesutbildning ger dig goda chanser att få ett arbete efter att din utbildning är avslutad. Våra utbildningar är framtagna för att matcha efterfrågan på arbetsmarknaden, det vill säga inom områden där efterfrågan på utbildad personal är stor. Alla yrkesutbildningar innehåller minst 15% arbetsförlagt lärande (APL) där du får spendera dagarna på en arbetsplats och lära dig mer om ditt framtida yrke.
Du måste uppfylla fyra grundkrav:
- 20 år eller slutfört gymnasium – Du är behörig från och med andra kalenderhalvåret (1 juli) det år du fyller 20 år. Om du har slutfört gymnasiet (med gymnasieexamen eller studiebevis) är du behörig även om du är yngre än 20. Det kan också finnas särskilda skäl för dig som inte har slutfört gymnasiet, och i så fall beslutar rektor.
- Folkbokförd i en kommun – Du ska vara bosatt i Sverige och folkbokförd i en kommun.
- Du får inte läsa det du redan kan – En förutsättning är att du saknar de kunskaper som utbildningen syftar till att ge. Du som redan har ett godkänt betyg från gymnasiet får endast läsa kursen på nytt om det finns särskilda skäl. Du kan dock alltid göra en prövning.
- Du ska ha förutsättningar att klara utbildningen – Vilken nivå kan du börja på? I lagtexten står att du ska ha “förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen”. Många kurser bygger på varandra och då ska du ha kunskaper motsvarande den underliggande kursen.
Behörighet innebär inte automatiskt att alla får en plats. I vissa fall har du dock laglig rätt att läsa:
- Skollagen säger att du som uppfyller de fyra punkterna ovan har rätt att läsa kurser för att att uppnå grundläggande behörighet till högskola/universitet och grundläggande behörighet till yrkeshögskola
- När du har uppnått grundläggande behörighet har du även rätt att läsa in en eller flera särskilda behörigheter för högskola och yrkeshögskola.
Läs mer om behörighet enligt skollagen, kapitel 20, paragraf 19-20 på riksdagens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Urval ska inte göras om du har rätt att delta enligt texten ovan. Om utbildningsplatserna därefter inte räcker till alla görs ett urval baserat på de uppgifter du lämnar i ansökan. Kommunen kan även sakna ekonomiska möjligheter att ta emot alla som söker.
Företräde ges till den sökande som har kort tidigare utbildning och som:
- Önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,
- Behöver utbildningen för att komplettera ett reducerat program eller för annan behörighetskomplettering, eller
- Behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet eller planerat yrkesval.
Läs mer om urval enligt Förordning om vuxenutbildning, kapitel 3, paragraf 7 på riksdagens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Urval – vem får plats på yrkesutbildning?
Om alla behöriga sökande inte kan tas emot till en yrkesutbildning med statsbidrag ska företräde ges till den som har kort tidigare utbildning och en svag ställning på arbetsmarknaden.
Läs mer om urval enligt Förordning om statsbidrag för yrkesinriktad och viss teoretisk vuxenutbildning på gymnasial nivå, kapitel 13, paragraf 3 på riksdagens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här hittar du viktiga datum för din studieplanering och ansökan. Vuxenutbildningen har starter var tionde vecka.
Närmsta kursstart för 2022 är: 2022-08-08. Sista ansökningsdagen är 2022-06-19.
Kursansökan gör du online i vår kurskatalog: Webbansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här kan du se en film om hur du ansöker:
Här hittar du information om stegen från webbansökan till antagning. Du måste uppfylla alla grundkrav för att få studera.
20 år eller slutfört gymnasium
Du är behörig från och med andra kalenderhalvåret (1 juli) det år du fyller 20 år. Om du har slutfört gymnasiet (med gymnasieexamen eller studiebevis) är du behörig även om du är yngre än 20. Det kan också finnas särskilda skäl för dig som inte har slutfört gymnasiet, och i så fall beslutar rektor.
Folkbokförd i en kommun
Du ska vara bosatt i Sverige och folkbokförd i en kommun.
Du får inte läsa det du redan kan
En förutsättning är att du saknar de kunskaper som utbildningen syftar till att ge. Du som redan har ett godkänt betyg från gymnasiet får endast läsa kursen på nytt om det finns särskilda skäl. Du kan dock alltid göra en prövning.
Du ska ha förutsättningar att klara utbildningen
Vilken nivå kan du börja på? I lagtexten står att du ska ha “förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen”. Många kurser bygger på varandra och då ska du ha kunskaper motsvarande den underliggande kursen.
Ansökan och studieplan
Om du är behörig att studera hos oss på Vuxenutbildningen så börjar du med att skapa ett konto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på vår hemsida. När du skapar ett konto och skickar in en ansökan skapar du din studieplan. Studieplanen beskriver mål med studierna. I ansökan motiverar du varför du vill studera, det är viktigt att du fyller i studieplanen korrekt. Om du har skyddad identitet så börjar du med att mejla till skyddadidvux@sundsvall.se.
Sök endast de kurser du behöver söka, du måste inte studera på heltid. Man kan läsa 1 kurs i taget om man vill.
Vi kommer inte att bevilja dig att bli antagen till mer än 100%. Endast om särskilda skäl föreligger kan rektor besluta om att mer än 100% studietakt beviljas. Vi tittar då på vad du skrivit i din studieplan och gör en bedömning om du har förutsättningar att tillgodogöra dig de kurser du sökt. Vi tittar även på dina tidigare studieresultat i vår bedömning.
Kom ihåg att bifoga tidigare betyg från grundskola eller gymnasiet eller utlåtande om utländsk utbildning från universitets- och högskolerådet (UHR).
Ansökan behandlas
Vi behandlar alla inkomna ansökningar efter sista ansökningsdagen. Vi kontrollerar att din ansökan är komplett. Ibland behöver du exempelvis bifoga tidigare betyg. Om din ansökan inte är komplett kan vi inte behandla den. I webbansökan kan du se vilka dokument vi behöver.
Vem får en utbildningsplats?
Urval ska inte göras om du har rätt att delta enligt texten ovan.
Däremot får urval göras på icke rättighetslagstiftad utbildning. Om utbildningsplatserna inte räcker till alla görs ett urval baserat på de uppgifter du lämnar i ansökan. Kommunen kan även sakna ekonomiska möjligheter att ta emot alla som söker.
Företräde ges till den sökande som har kort tidigare utbildning och som:
- önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,
- behöver utbildningen för att komplettera ett reducerat program eller för annan behörighetskomplettering, eller
- behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet eller planerat yrkesval.
Du får antagningsbesked
Ditt antagningsbesked publiceras cirka 1-2 veckor innan kursstart i Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du får även en notifikation till den mejladress du angett i webbansökan. I beskedet kan du se om du blivit antagen eller inte. Om du inte blivit antagen kan du se varför.
Läs mer om hur du kan överklaga ett beslut.
Vill du tacka nej så gör det så snart som möjligt. Kontaktuppgifter står i antagningsbeskedet.