Prövning
Om du vill höja ditt betyg eller få betyg i en kurs du inte har läst tidigare kan du läsa in kursen på egen hand och göra en prövning. Prövningen omfattar hela kursen enligt den nationella kursplanen. När du gjort prövningen får du ett betyg.
Vad kostar det att göra en prövning?
Det kostar 500 kronor per kurs att göra en prövning. Du betalar avgiften i samband med anmälan. Avgiften återbetalas inte och går inte att flytta till ett annat tillfälle.
Du behöver inte betala någon avgift om du studerat kursen hos oss och:
- fått F/IG i kursen och bokar prövningen inom 6 månader från kursslutsdatumet eller
- om du vill göra en prövning efter validering.
Övrig information
Du kan pröva en kurs per prövningstillfälle.
Du får inte pröva pröva en kurs samtidigt som du läser den hos oss.
Prövning berättigar inte till studiestöd via CSN.
Läs "Prövning steg för steg" för mer information.
Prövningsdatum hösten 2023 | Sista anmälningsdag |
---|---|
20 september | 13 augusti |
18 oktober | 10 september |
1. Studievägledning
Är du osäker på vilken kurs du ska genomföra prövning i kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare. För olika kontaktsätt se fliken, besök och kontakta oss.
2. Anmälan
Du anmäler dig via e-tjänsten. Du kan bara anmäla dig till 1 ämne per prövningsdatum.
3. Efter anmälan
Senast 2 veckor efter att sista anmälningsdagen har passerat får du bekräftelse att vi registrerat dig för prövning via e-tjänsten. Efter detta kommer utbildningsanordnaren, cirka 2 veckor innan prövning, att mejla dig information kring prövningen.
4. Egen förberedelse
Du ansvarar själv för att läsa in de kunskaper som motsvaras av kursplanen. I en prövning ingår ingen undervisning. Du får ingen handledning eller hjälp med att ta dig an kursinnehållet. För att ta del av kursens innehåll och kunskapskrav besök Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
5. Prövningen
Själva prövningen kan se ut på olika sätt. Både skriftliga och muntliga delar kan ingå och kan bestå av ett eller flera tillfällen. Den skriftliga delen sker på plats i Sundsvall. Laborationer kan förekomma i vissa av kurserna. Bedömningen utgår alltid från de nationella kunskapskraven. När alla uppgifter är fullföljda har läraren två veckor på sig att sätta betyg.
6. Efteråt
Efter 2 veckor och fullgjord prövning utfärdas betyg i kursen. Betyget skickas digitalt från skolan till berörda myndigheter (till exempel CSN och UHR). Vill du ha ut ett betygsdokument behöver du göra en separat beställning för detta via vår e-tjänst i fliken “E-tjänster och självservice”.
Vi erbjuder prövning i de kurser som finns i kurskatalogen. De vanligaste kurserna som vi erbjuder prövning i är till exempel: svenska, svenska som andraspråk, matematik, engelska och fysik.
För att ta del av kursutbudet, se vår kurskatalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du som vill genomföra en prövning kan vända dig till vilken vuxenutbildning du vill i Sverige. Du får själv söka efter information kring vilken kommun som erbjuder prövning i kursen du vill pröva.
Vad är det som ligger bakom lyckade prövningar? Hur många prövningstillfällen erbjuder Vuxenutbildningen? Vad ska du göra för att nå dina mål? För att få veta mer har vi intervjuat Nathalie Norlin som är utbildningssamordnare och prövningsansvarig hos oss.
Hur förbereder man sig bäst inför en prövning anser du?
- Lägg upp en planering. Du behöver vara medveten om att en prövning motsvarar en hel kurs. En kurs på 100 poäng innebär uppemot 200 timmars studier. Har du inte läst kursen tidigare eller avslutade kursen för längesedan kan du behöva studera ämnet lika många timmar som kursen motsvarar.
- Var ute i god tid. Så fort du bestämt dig för att göra en prövning behöver du påbörja dina studier. Vänta inte tills vi öppnar anmälan. Vi märker att de elever som planerar och börjar i tid lyckas i större utsträckning. Gör upp en plan för hur du ska lära dig kursens innehåll och köp och/eller låna läromedel så du har bra underlag för dina studier.
- Tips! Du kan hitta filmer på Youtube som går igenom kursinnehållet. Sök på kursens namn och exempelvis momentet ur kursen.
Får man hjälp av lärare?
- Nej du kommer inte få hjälp av lärare för att klara prövningen. Du kommer att få information om kunskapskrav, eventuellt material till prövningen och information om själva prövningstillfället.
Hur ofta erbjuder ni prövning?
- Vi erbjuder prövning 4 tillfällen per år. Du kan anmäla dig till prövning i kurser som finns i vår kurskatalog eller ingår i en yrkesutbildning. Passar inte tillfället eller har vi inte kursen har du rätt att vända dig till en annan kommun och genomföra prövningen där.
Finns det något annat som du vill dela med dig till dem som funderar på att göra en prövning?
- Jag rekommenderar alla som vill göra en prövning att läsa ”prövning steg för steg”. Då får du som prövare en överblick på hur processen kring prövning ser ut. Där får de flesta svar på sina frågor inför prövning.