4-6
Tips på webbsidor under respektive ämne
multiplikationstabellen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du enkelt öva på alla dina tabeller. De matematiska övningarna är tydliga och enkla, så att du snabbt kan komma igång med att träna på dina tabeller.
matteboken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Matteboken.se är ett verktyg för att studera matte här på nätet. Här hittar du teori, räkneövningar och videolektioner för all matematik på grundskole- och gymnasienivå.
nomp.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. På Nomp kan du öva på matematik. Det är gratis! Du tävlar mot dig själv och samlar poäng och medaljer.
gothiakompetens.se/digitala-verktyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länkar till verktyg och webbplatser för dig som undervisar i matematik. Utgår från boken Digitala vertyg i matematik-undervisningen
Webmath Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Stöd till lärare och elever,fritt för alla att använda - ingen inloggning krävs. Till varje kapitel finns tester, diagnoser och prov.
Bondeniskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Undervisa om det svenska lantbruket. Färdiga lektioner och teman om bondens arbete.
klimatkalkylatorn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Senast 2050 ska vi alla leva inom gränserna för en planet. Men redan 2030 ska vi ha gjort stora förändringar i rätt riktning. Hur lever du? Och vad kan du ändra? Från Stockholm environment institute
skraplabbet.se/teacher Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här får barn och elever konkreta kunskaper om människans påverkan på naturen, men också om skräpets potential som värdefull resurs. Lektionsförslag från förskolan till gymnasiet. Från Håll Sverige rent
naturvardsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Naturvårdsverket arbetar offensivt för att miljömålen ska uppnås och har överblick över miljöarbetet och hur miljön mår. Man kan kika på allemansrätten och fridlysta arter, försurade sjöar osv.
livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vad är ”bra” mat, varför är det viktigt att äta mer vegetariskt, hur man kan hjälpa till med miljömålen genom sitt val av livsmedel, fakta om enskilda livsmedel som frukt och grönsaker.
glosor.eu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Glosförhör på nätet
varldensbibliotek.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Gratis och enkel tillgång till e-böcker och e-ljudböcker på olika språk.
barnensbibliotek.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Välkommen in på Barnens bibliotek! Här hittar du som är barn en massa boktips, info om författare och böcker, pyssel- och skrivtips och roliga tävlingar!
litteraturbanken.se/skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Litteraturbankens Skola är en kostnadsfri resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare, innehållande dikter, noveller och romaner av svenska klassiska författare.
Oxford Owl är en webbresurs med e-böcker som går att läsa både via datorn och lärplattan. Här kan dina elever läsa och lyssna på böcker på engelska. Till många böcker finns det också uppgifter att arbeta med.Oxfordowl.co.uk/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En webbresurs för elever runt om i världen som lär sig engelska som andra språk, det är vad LearnEnglish Kids är. Sidan är för elever upp till 12 år och ansvarig är British Councils, en organisation som specialiserat sig på internationell utbildning. Webbplatsen har en mängd fria resurser att använda både i skolan och hemma.Learnenglishkids Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
online.seterra.com/sv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Seterra hjälper dig att lära dig alla typer av namngeografi - länder, flaggor, svenska landskap, hav, delstater, huvudstäder och andra städer i Europa, Asien, Afrika, Sydamerika och Nordamerika.
svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-aktuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Aktuella nyheter anpassade för barn.
learning-corner.learning.europa.eu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Eu:s samling av undervisningsmaterial. Här finns information, lektionsupplägg, spel, strömmande media, för grundskola och gymnasiet.
mediekompass.se/lektionstips Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För undervisning om medier, journalistik, pressfrihet och källkritik. Färdiga lektionsplaneringar för grundskola och gymnasiet. Innehåller även en skrivarskola, och nutidskryss.
Globalis.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Globalis är en interaktiv världsatlas och ett digitalt uppslagsverk. Målet med Globalis är att visa på likheter och skillnader i världen och på vilka sätt olika händelser påverkat utvecklingen. Framtagen av Svenska FN-förbundet
sverigeshistoria.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sveriges historia är en digital undervisningsresurs för skolan. Här kan lärare hitta inspiration till historielektionerna och elever få tillgång till material som utgår från historiska föremål. Webbplatsen drivs och förvaltas av Statens historiska museer.
so-rummet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En gratis digital lärresurs för skolans samhällsorienterade ämnen.
levandehistoria.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Forum för levande historia
riksdagen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lär dig hur Sverige styrs och hur demokratin fungerar.
konsumentverket.se/for-larare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kostnadsfritt utbildningsmaterial inom konsumentkunskap.
Konsumentskydd grundskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Finansinspektionsmyndighetens utbildningsmaterial i privatekonomi för elever i grundskolan och gymnasiet.
code.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Onlinelektioner i programmering.
kodknack.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tips på undervisningsupplägg i programmering.
Programmera-mera-2-0 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Programserie om programmering.
digitalalektioner.se/amnesomrade/programmering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lektioner om programmering.
kodboken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kodboken är sajten för barn, lärare och pedagoger som vill börja med programmering och digitalt skapande.
scratch.mit.edu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Scratch is the world’s largest coding community for children and a coding language with a simple visual interface that allows young people to create digital stories, games, and animations.
Programmera med Bamse Serier i undervisningen.se har ett material där Bamse, Skalman, Nalle-Maja lär eleverna koda på ett kul och lustfyllt sätt. Serier i undervisningen.se Bamse och programmering/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
urplay.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Gratis streamingtjänst från UR.
svtplay.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Aktuella program från SVT.
sverigesradio.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Aktuella nyheter och program från Sveriges radio.
Filmriket Här kan man lära sig skapa film och rörlig bild gratis. Filmrikets filmskola visar på enkelt sätt hur man bland annat fyller i ett bildmanus och klipper sin inspelade film. Det finns utbildningsmaterial för elever och lärare och övningarna är framtagna utifrån läroplanen.
Man kan även även som lärare visa filmer via Filmriket play. Där finns bl a filmer kopplade mot Globala målen med tillhörande lärarhandledning. Filmriket.com/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Photopea Fotoredigerare online. Här kan du använda färdiga mallar eller själv redigera dina foton. Om du använder Photopea utan konto behöver du inte fundera över GDPR. Photopea.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
PhotoFiltre En gratis bildbehandlare som har väldigt många funktioner för att vara ett så pass litet och enkelt program. Pedagoger inom Sundsvalls kommunala skolor har programmet förinstallerat på sina datorer.
Animoto Webbtjänst där du mycket enkelt kan skapa snygga bildspel. Du kan ladda upp egna bilder, kortare filmklipp och också lägga till musik från ett stort musikgalleri. Allt paketeras sedan av Animoto till ett trevligt rörligt bildspel. Animoto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
mentimeter.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa omröstningar, ordmoln, Q&A, utvärderingar etc. Toppen att använda som entry/exit ticket för elever. Logga in med ditt Google-konto.
classroomscreen.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En digital “tavla” till klassrummet. Logga in med ditt Google-konto.
online-stopwatch.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Olika verktyg för klassrummet - digitala tidshållare, verktyg för gruppindelning etc.Inget inlogg behövs.
canva.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa grafiska stödmallar till eleverna. Logga in med ditt Google-konto. Genom att verifiera att man jobbar på en skola (tex ladda upp sin lärarlegitimation) kan man få tillgång till hela deras premium edu-paket.
screencast-o-matic.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Spela in din skärm. Gratisversionen har en maxgräns på 15 minuter. Logga in med ditt Google-konto.
amara.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lägg in undertexter i en film. Logga in med ditt Google-konto.
toolie.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Verktyg för att skapa grupper, välja namn etc. Inget inlogg behövs.
kahoot.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa quiz, omröstningar etc att dela med eleverna. Logga in med ditt Google-konto
quizizz.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. quizalize.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa quiz, omröstningar etc att dela med eleverna. Gör egna eller använd redan färdiga. Logga in med ditt Google-konto
crosswordlabs.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa korsord och dela med eleverna. Ingen inloggning behövs.
wordclouds.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapa ordmoln. Ingen inloggning behövs.
Veckans digitala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Digitalisering BoU Sundsvall
Adobe Spark Med Adobe Spark kan du snabbt och enkelt skapa grafik, webbsidor och videor. Dessa kan du sedan dela via sociala medier, som länk eller bädda in på en egen sida. gothiakompetens.se/digitala-verktyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Padlet Ett mycket användbart verktyg är webbtjänsten Padlet. Man kan säga att det är en digital anslagstavla som går att dela med andra, men där det också går att arbeta flera tillsammans. Padlet.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Whiteboard.fi Låt eleverna använda sig av varsin digital whiteboard att skriva på. Detta gör du enkelt med hjälp av Whiteboard.fi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du skapar en klass, sen ger du eleverna länken eller den klasskod som du döpt klassen till.
QR-koder Det finns många olika tjänster för att skapa QR-koder. Det är en smaksak vilken man väljer. Det finns även appar för att skapa QR-koder. Det går att skapa en QR-kod av en länkadress, en text, en bild, ja till och med ljud. Det beror på vilken tjänst/app du använder. QR-code-generator. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Unitag.io/qrcode Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mindmaps Bubbl.us Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Mindmeister.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolverkets stöd för lärare kring ämnet källkritik. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Guide till källkritik för lärare.
Digitalalektioner.se digital-kallkritik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Internetstiftelsens digitala lektioner om källkritik
digitalalektioner.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lektioner i digital kompetens från Internetstiftelsen.
kallkritikbyran.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Information, artiklar, länkar och filmer. Passar äldre elever.
digitalalektioner.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lektioner i digital kompetens från Internetstiftelsen
Surfa lugnt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den ideella föreningen Surfa lugnt har sammanställt material för dig som jobbar i skolan. Här hittar du faktalänkar och material för dig att använda i klassrummet och för föräldrar
Lajka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lektionstips och övningar för klassrummet. Materialets syfte är att ge pedagoger och skolpersonal konkreta och tillgängliga verktyg för att skapa en schysst nätvardag
Nyhetsvarderaren.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Nyhetsvärderaren är ett verktyg för källkritik på nätet. Det kan användas för att undervisa om källkritik men också för att träna sin egen förmåga.
Malmö delar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Malmö har en sida där de delar med sig av lektionsupplägg, lärarfortbildning och andra resurser. Bland annat finns mycket material kring källkritik.
MIK Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. MIK för mig är ett digitalt utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet (MIK) från Statens medieråd.
riksarkivet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Svenskt biografiskt lexikon
skbl.se/sv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
biography.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Information om kända personer i den engelskspråkiga världen
svenska.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Svenska Akademiens ordböcker
lexin.nada.kth.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lexikon för femton minoritetsspråk i Sverige
encyclopedia.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Gratis engelskspråkigt uppslagsverk och ordbok med bilder, fakta och videofilmer.
britannica.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Engelskspråkigt uppslagsverk.
elevspel.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Elevspel är en gratis digital tjänst som innehåller spel och färdighetsträning i flera olika ämnen.
kunskapsstjarnan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Färdighetsträning i olika ämnen
ovningsmastaren.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Öppna övningar från Sanomas olika läromedel.
ungafakta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En sajt för nyfikna unga och gamla baserat på lekfullt lärande. Unga Fakta består av ca 3000 sidor, rikligt illustrerade för att lätt kunna ta åt sig informationen. Allt innehåll produceras av Unga Faktas redaktion.
digipuzzle.net/se/skolspel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Spel i olika kategorier och ämnen.
Lektionsbanken består av lärares tips kopplade kursplanerna i Lgr 11. Innan tipsen publiceras går en lärare igenom dem för att se att de är okej att lägga ut. Du kan använda tipsen i din undervisning och verksamhet hur du vill. Ingen inloggning krävs och det är helt kostnadsfritt. Lektionsbanken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Internetstiftelsen har ett stort antal digitala lektioner som ligger öppet på nätet. Här hittar du ett stort urval av lektioner för alla åldrar inom ämnena bild, idrott, matematik, Samhällskunskap, svenska, teknik och värdegrunddigitalalektioner.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Escaperooms Gunilla Möllers instruktionsvideo om att skapa Escaperooms i Google Formulär och Google Sites Youtube.instruktionsvideo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Linda Mannila hade en introduktionsfortbildning kring Escaperoom hösten 2020 och gjorde en tipsbank till den. Här hittar du resurser att använda dig av när du skapar ditt rum. Tipsbank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Camilla Askebäck Diaz och Ulrika Elisson Grane har skrivit en bok kring digitala Escaperooms och spelifierat lärande. Boken tar upp konkreta tips och arbetssätt som kan genomföras i det egna klassrummet. den vänder sig främst till lärare i åk 4-9. Escaperooms i undervisningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.