Gemensamma licenser
Barn och Utbildningsförvaltningen har ett basutbud av digitala läromedel och lärverktyg som är centralt finansierade av förvaltningen.
Nedan under flikarna finns information om respektive tjänst. Observera att tjänsterna kan omfattas på olika sätt för verksamheterna. Se vad som gäller under respektive läromedel/verktyg.
Tjänsten förklarar skolspråkets begrepp och nyckelord på ett sätt som gör det lättare att förstå. Det finns guider och filmer för att förklara begrepp inom olika ämnen och kopplade till det läromedel ni valt att jobba med i klassrummet.
Så får du tillgång
Har du tillgång till Inläsningstjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har du tillgång till Begreppa. Guiderna och filmerna ligger med i deras utbud till respektive läromedel. Alla lärare och elever har ett konto på Inläsningstjänst och loggar in med sitt användarnamn@edu.sundsvall.se + tillhörande lösenord (samma som vid inloggning på elev/jobbdatorn).
Om du inte kommer in med ditt användarnamn och lösenord maila till skoldigi@sundsvall.se Uppge ditt namn och epost samt vilken skola du jobbar på.
Talsyntes till dator, Chromebook och iPad. Talsyntes används för att läsa upp text, i dokument och webbsidor.
ClaroRead ger talsyntes och ordbok i ett och samma program. På Svensk talteknologis sida hittar du mer information om programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Support, material och tips Länk till annan webbplats.
Så får du tillgång, dator: Claro Read finns på alla datorer i kommunens nät. Om programmet inte finns på din dator kontakta Digitalisering och IT, servicedesk@sundsvall.se, kom ihåg att uppge ditt datornamn.
Så får du tillgång, Chromebook: Claro Valfrihet är aktiverat i Google Chrome för alla som loggar in med edu-konto. Filmen visar hur du gör för att lägga till ett konto i Chrome. För att slutföra, kom ihåg att välja Aktivera synkronisering.Lägg til konto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du gör på samma sätt för att lägga till ditt edu-konto på en privat dator.
I inloggat läge ligger programmet som ett bokmärke i webbläsaren Chrome på både PC och Chromebook. Instruktionsfilm för hur det fungerar
Så får du tillgång, iPad: Appen finns i Selfservicen på Ipads i MDM lösningen.
Gör så här:
- Ladda ned appen ClaroSpeak från Self Service
- Klicka på inloggningsrutan, en kontur av en människa i längst upp till vänster, se bild. Klicka och välj log in Automatically, Nu är appen upplåst.
- Tryck på + tecknet längst upp i appen , skriv in namnet på filen och tryck OK för att skapa ett nytt dokument.
- Gå in under Kugghjulet längst upp och Klicka på Inställningar,
- Under Röster ligger som default bara (förbättrad) svenska. Vill du ha fler röster klickar du på Lägg till fler systemröster under rubriken Fler röster. Här hittar du inbyggda röster i din Ipad. Vill du ha fler högkvalitativa röster väljer du istället ladda ned fler röster, klickar på tilläggsröster och laddar ned den röst du behöver. Nu har du över 100 röster på flera olika språk att välja bland.
- Under Uppläsarinställningar kan du ställa hastighet på uppläsningen , få markör-medföljning, ändra bakgrundsfärg och också få bokstavsljud och meningar uppläst. Appen ger också förslag på vad den tror att du kommer skriva härnäst, ordprediktion.
- Om du klickar på kameran när du öppnat ett dokument kan du även ta foton eller skrämdumpar av text och göra om bilden till text som du både kan få uppläst och redigera.
- Läs mer: När du installerat din app finns en Mapp som heter som heter ClaroSpeak och i den ett dokument som heter Hjälp i appen. Där kan du läsa om fler funktioner och möjligheter till inställningar.
Sundsvalls kommunala skolor har avtal med Dugga, som är ett redskap för digitala prov.
Grundskolans och gymnasiets personal och elever har en inloggning. IT-inspiratör/IT-resurs har tillgång till admin för Dugga och underhåller skolans elever och personal så att de är aktuella.
Vid provtillfälle gör så här:
- När du skapar ett prov, kom ihåg att klicka i Kräv Chromebook- app under fliken säkerhet.
- För elev: I utloggat läge, gå till nedre vänstra hörnet och klicka på Appar, Dugga, logga sedan in. Sen är det bara att starta provet och det är då i låst läge.
Support, material och tips:
Instruktionsfilm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så här gör du nationella prov i Dugga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så får du tillgång:
Grundskolans personal och elever har fått en inloggning.
IT-inspiratör/IT-resurs har tillgång till admin för Dugga och är stöd till skolans elever och personal.
Inläsningstjänst erbjuder ljudversion av den tryckta boken, i huvudsak läromedel
Webbtjänsten: Inläsningstjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så får du tillgång
Alla lärare och elever har ett konto på Inläsningstjänst och loggar in med sitt användarnamn@edu.sundsvall.se + tillhörande lösenord (samma som vid inloggning på elev/jobbdatorn).
Om du inte kommer in med ditt användarnamn och lösenord maila till skoldigi@sundsvall.se Uppge ditt namn och epost samt vilken skola du jobbar på.
Skönlitteratur: Inläst skönlitteratur (för dig som har en läsnedsättning) finns i Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. För att få tillgång till Legimus kontaktar du ditt närmaste bibliotek. Föräldrars underskrift krävs för att skaffa konto för en elev.
InPrint 3 är ett program för dig som vill skapa material för utskrift med bild- och symbolstöd, scheman, pekkartor, arbetsblad, instruktioner, sociala berättelser.
InPrint 3 är ett modernt layoutprogram för dig som vill skapa material för utskrift med bild- och symbolstöd.
I InPrint 3 ingår symbolbasen Widgitsymboler med fler än 14 000 symboler inom olika ämnesområden som passar både barn och vuxna. Du kan också enkelt lägga till och använda dina egna bilder, fotografier och andra bildbaser (Ritade tecken, Pictogram och Bliss). I InPrint 3 visas symboler automatiskt när du skriver. Vid behov kan du ändra text till symbolen, välja att använda symbolen utan text eller skriva med enbart text. Du kan även byta färg och hudfärg i symbolen.
Programmet innehåller fler än 140 mallar för att skapa olika typer av bildstöd, men du kan också enkelt göra helt egna layouter med hjälp av text- och symbolramar, rutnät, linjer, pratbubblor och bilder/symboler.
InPrint3 finns tillgängligt för alla elev- och personaldatorer.
Manualpdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Inprint youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så får du tillgång
Programmet ska ligga på alla pedagogers datorer i en mapp som heter Widgit. Har du inte programmet kontakta Digitalisering och IT, servicedesk@sundsvall.se, kom ihåg att uppge ditt datornamn.
Verktyg för att konstruera prov med tillhörande bank inom flera olika ämnen. Välj bland uppgifterna eller skapa ditt helt egna prov.
● Uppgiftsbank kopplat till centralt innehåll i läroplanen
● Färdiga prov och diagnoser
● Man kan skapa eget material (uppgifter och prov)
● Flera ämnen och årskurser
● Går att användas med andra digitala hjälpmedel
Kunskapsmatrisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så får du tillgång
Du som lärare registrerar ditt konto på kunskapsmatrisen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. . Företaget kollar upp om du har behörighet att ha kontot eller ej.
Medienavet är en streamingtjänst med institutionella rättigheter.
På Medienavet finns även en bokningsfunktion för boklådor och temalådor.
Webbtjänsten: https://medienavet.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så får du tillgång
Pedagoger och elever kan sjlva skapa konton i tjänsten https://medienavet.se/login Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Musikoteket är en webbaserad tjänst för musik i grundskolan och här hittar du låtar och lektionsupplägg.
Du kan hitta bakgrundsmusiken till den sång ni ska sjunga på avslutningen, hitta hela inspelade låtar och få förslag på lektionsupplägg i musik.
Så får du tillgång
Licensen gäller för grundskolan år F-6. För att få inlogg kontakta Barn och Utbildningsförvaltningen, skoldigi@sundsvall.se
Bilderbokstjänsten för att arbeta med språkutveckling och litteratur i förskolan.
Barn med svenska och många andra modersmål kan läslyssna till hundratals böcker i appen. Använd lärplatta eller storbildsskärm, bläddra enskilt eller tillsammans. Polyglutt finns bara tillgängligt för förskolan.
Logga in genom att klicka på ”Google” och skriv ditt användarnamn@edu.sundsvall.se + lösenord.
Om du inte kommer in med ditt användarnamn och lösenord maila till skoldigi@sundsvall.se Uppge ditt namn och epost samt vilken förskola du jobbar på.
Ipad/Mobiler: Alla iPads inom förskolan som ingår i kommunens MDM-löningar har appen förinstallerad. På andra iPads och mobiltelefoner kan Polyglutt laddas ner från App Store eller Google Play.
Digital boktjänst för F-3
Polylino skola främjar läsning, läsförståelse, utveckling av modersmål och flerspråkighet. I Polylino skola ingår en lärarhandledning av Barbro Westlund. Medlyssning, gemensam läsning eller enskild läsning – klassen får över 4000 böcker med ljud, bild och text, dessutom är flera av dem översatta på upp till 60 olika språk.
Polylino kan användas via app eller webbläsare Inläsningstjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Inloggning sker på samma sätt som till Inlästa läromedel och Begreppa.
Om du inte kommer in med ditt användarnamn och lösenord maila till skoldigi@sundsvall.se Uppge ditt namn och epost samt vilken skola du jobbar på.
Klicka på Logga in med Google och ange användarnamn@edu.sundsvall.se och personalens/elevens lösenord. Polylino-skola/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I Sundsvalls kommun har du möjlighet att få tillgång till onlinetjänsten Ritade tecken för kommunikationsstöd. För pedagoger, personer och vårdnadshavare som använder TAAK (Tecken som alternativ kompletterande kommunikation).
Support, material och tips: Ritadetecken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så får du tillgång
Kontakta Barn och Utbildningsförvaltningen, skoldigi@sundsvall.se
Sebran är ett prgram för färdighetsträning för ålder 4-9 år, enkla övningar i svenska och matte. Finns på flera olika språk
Så får du tillgång dator: Programmen ska ligga på alla datorer i det pedagogiska nätet. Har du inte programmet kontakta Digitalisering och IT, servicedesk@sundsvall.se, kom ihåg att uppge ditt datornamn.
Selingua är ett språkprogram där man övar upp sin språkförmåga i flera språk. Det finns ordkunskapsövningar m m, flera olika svårighetsgrader
Så får du tillgång dator: Programmen ska ligga på alla datorer i det pedagogiska nätet. Har du inte programmet kontakta Digitalisering och IT, servicedesk@sundsvall.se, kom ihåg att uppge ditt datornamn.
Seterra är tjänst för färdighetsträning i geografi. Olika spel där man tränar länder, städer, flaggor m m. Finns på flera olika språk.
Så får du tillgång dator: Programmen ska ligga på alla datorer i det pedagogiska nätet. Har du inte programmet kontakta Digitalisering och IT, servicedesk@sundsvall.se, kom ihåg att uppge ditt datornamn.
Stavningsprogram i svenska och engelska. För dig som behöver extra hjälp i din stavning.
Mer information och support:
Stava Rex och SpellRight Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så får du tillgång dator: Programmen ska ligga på alla datorer i det pedagogiska nätet. Har du en administrativ dator måste du beställa programmen från Servicecenter it.
Så får du tillgång Chrome: Finns som tillägg i Google Dokument. Du måste vara inloggad i webbläsaren Chrome för att det skall fungera.
Du hittar tilläggen under menyn "Tillägg" längst upp på sidan. Finns de inte där kontrollera att du är inloggad mot webbläsaren i Chrome.
SymWriter 2 är ett ordbehandlingsprogram till datorn med möjlighet att skriva med symbol- och talstöd
Det används för läs- och skrivträning, har interaktiva skrivtavlor/ skrivmiljöer. Det finns färdiga mallar att amvända.
SymWriter2 finns tillgängligt för alla elev- och personaldatorer inom Barn och utbildningsförvaltningen.
Support, material och tips: Symwriter2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så får du tillgång: Programmet ska ligga på alla pedagogers datorer i en mapp som heter Widgit. Har du inte programmet kontakta Digitalisering och IT, servicedesk@sundsvall.se, kom ihåg att uppge ditt datornamn.
Widgit Online är en onlinetjänst ett ordbehandlingsprogram med möjlighet att skriva med symbol- och talstöd kombinerat med ett verktygsprogram för att skapa bildkort, rutnät, scheman, arbetsblad.
Eftersom tjänsten är webbaserad fungerar den även på Chromebooks.
Support, material och tips: Widgit online, Symbolbruket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hos Widgit online finns också en bra handbok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.där du kan lära dig många funktioner.
Så får du tillgång: På varje skola finns en administratör för tjänsten. Hen kan hjälpa dig skaffa konto. kontakta Barn och Utbildningsförvaltningen, skoldigi@sundsvall.se om något är oklart kring detta.