Natur- och friluftsrådet
Natur- och friluftsrådet är ett samarbete mellan olika aktörer inom natur, friluftsliv, folkhälsa, kulturmiljö och turism.
Vi byter idéer, kunskaper och jobbar tillsammans med till exempel föreläsningar och exkursioner med olika teman.
Evenemangskalender
28 februari 2024
kl 18-20 på Södra Berget Friluftscentrum
Deltagare:
Anders Erlandsson, Kultur- och fritid
Jens Löfgren, Miljökontoret
Lotte Nord, Friluftsfrämjandet Njurunda
Erik Staaf, Realgymnasiet
Björn Abelsson, Naturskyddsföreningen Sundsvall Ånge
1 Föregående möte
2 Planering inför Vinterfesten 16 mars vid Sidsjön
35 olika aktörer kommer delta bl.a. Ambulans/Polis, Destination Sundsvall, Realgymnasiet har skidskola, Naturskyddsföreningen har djurspårning och känna igen lövträd på vintern. Realgymnasiet önskar vara närmare barnliften, plats C nu och eventuellt vid J. Utställare som XXL och HEAD. Utescen med musik mm. Friluftsfrämjandet önskar eventuellt vara vid A-D. Scouterna kommer att vara parkeringsvakter. Är inte möjligt att ploga upp ängen då det inte är någon tjäle. Gratis buss från Navet hela dagen, varje halvtimme. Uppmana att åka buss. Anders kollar vilken hållplats bussen går ifrån.
Karta (utkast) över området och utställarna bifogas mötesanteckningarna tillsammans med det preliminära programmet för dagen.
Digital annonsering och sociala medier. Föreningarna annonserar också. Länka till evenemanget på Facebook. Hemsida kommer att skapas inom kort. Info om det kommer skickas till anmälda utställare, liksom affisch för utskrift. Affischering kommer att ske på allmänna anslagstavlor.
3 Restaurering Stångåns vattensystem
PPT-bifogas.
4 Information mellan medlemmar
Planering inför Vinterfesten i nuläget för Realgymnasiet. Gymnasiet använder sig av Friluftsfrämjandets ledarutbildning.
Friluftsfrämjandet Njurunda har avslutat snowboard och slalomskolor. Stugöppet feb-mars på söndagar, Bergfotsstugan. Snöskovandringar. Äventyrliga familjen sista mars, 1-2 ggr per vinter. LONA-ledprojektet Botnialeden håller på att avslutas, invigning söndag 19 maj i samband med Sundsvall 400 år. Heidi Andersson kommer liksom landshövdingen och Friluftsfrämjandets ordförande. Vid Bergfotsstugan.
Naturskyddsföreningen arbetar för att slutföra LONA-projektet strandleden. Fågelskådningsplats diskussion med SCA. Deltar i Galtrömsprojektet. Engagera sig i vindkraftsfrågan både i Ånge och Sundsvall. Arbeta med EU-valet.
5 Information från kommunen
Vattendom för Sidsjödammen har kommit. Nu är dammen lagligförklarad och vi har tillstånd att avleda ytvatten för konstsnöproduktion. Men det finns ett antal villkor. Bland annat behöver en ålyngelledare anläggas.
På det gamla järnvägsspåret i Maland kommer Trafikverket under sommaren att anlägga en ”friluftstig”, dvs en 2 meter bred grusad gångväg. Sedan övertar kommunen stigen som kommer klippas ett par gånger per år. Det innebär att kuststräckan från Valmet till Gångviken blir tillgänglig.
Sundsvall och Övik kommer att vara med i EU-projektet Standout som drivs av ENOS (European Network for Outdoor Sports) som syftar till att ta fram en benchmark för regioner i Europa där man mäts hur utvecklat friluftsmöjligheterna är, liknande utmärkelsen Sveriges friluftskommun.
Mindre pengar till kalkningsverksamheten 2024, länsstyrelsen har fått mindre pengar från staten. Innebär att kommunen inte kan kalka enligt det behov som finns.
6 Övriga frågor
Naturskyddsföreningen delaktiga i viltförvaltningen. Om föreningarna har synpunkter eller inspel får man gärna prata med Naturskyddsföreningen. Samspel mellan rovdjur, klövvilt, friluftsliv, jakt mm.
Inga nya ordinarie LONA-projekt 2024, länsstyrelsen har inte fått pengar från staten. Föreningarna föreslår att rådet bör uppmärksamma att medlen försvunnit och betydelsen/effekten för lokal naturvård och friluftsliv. Kanske samla politiker för att visa på nyttan av satsningarna.
Hur lockar vi fler deltagare till våra möten? Anders ringer runt till föreningarna som inte varit med på ett tag.
7 Kommande möten
Den 7 maj Plats: bestäms senare
Förslag: Galtström i samarbete med SCA?
2024-01-10
kl. 18-20 i Friluftsfrämjandets klubblokal vid Sidsjön
Närvarande:
Anders Erlandsson Sundsvalls kommun, Kultur och fritid
Mari Nordstrand Sundsvalls kommun, Kultur och fritid
Helena Brus Sundsvalls kommun, Miljökontoret
Henrik Liden Alnö Scoutkår/Selånger SOK
Mats Nordqvist Friluftsfrämjandet Sundsvall
Kenth Edström SK Vidar
Thomas Olsson Birdlife
Ingrid Wiklander Nylander Sundsvalls OK
Björn Abelsson Naturskyddsföreningen
Anders Norberg STF
Gun Svedin Friluftsfrämjandet Njurunda
- Vinterfest 16 mars vid Sidsjön
16 mars kl. 10-16.
Det finns även ett FB-event som marknadsför vinterfesten.
Fler affischer kommer närmare i tid att sättas upp på olika platser i kommunen.
Det blir ett liknande event som höstfesten, men med inriktning på vinteraktiviteter. Det ska vara en familjedag, och man ska kunna delta oavsett om man är nybörjare eller inte. Det kommer bland annat ordnas skidtest med olika skidleverantörer.
Fritidsbanken kommer vara där, så vi bjuder in både företag och föreningar. (XXL, Sportson m.fl.)
Det blir en skattjakt för barnen, det är ekorren som gömt skatterna.
Gratis bussar.
Olika aktiviteter som anordnas är att åka i backarna, en längdskidtävling för barn, snöskovandring, skridskoåkning, långfärdsskridskor, pimpling.
En må bra dag med fika i, förhoppningsvis, solen och lyssna på musik.
Förslag på aktiviteter:
•
Kan man ha sparkåkning?
•
Åka så många som möjligt varv runt sjön på skidor på en viss tid.
Naturskyddsföreningen kommer medverka med något av följande: Känna igen träd på vintern, Bygga fågelholkar, Naturfalken, ett simborgarmärke i artkunskap.
SOK kommer att ha att testa skidorientering,
FF Njurunda kommer att ha snöskovandring och information om allemansrätten, samt servera stekta äpplen. De kollar även om de har möjlighet att servera kolbullar.
Bloco kommer vara på plats med sin ”food-truck” för att servera pizza och cafét har öppet.
Meddela Anders om ni vill vara med eller har bra idéer. anders.erlandsson@sundsvall.se - Föregående möte
Förra möte var på Södra Berget. Ingen genomgång av anteckningarna den här gången. - Information mellan medlemmar
Alnö scouterna: Kör i gång v. 6. Verksamheten har veckomöten, olika helgaktiviteter och övernattningar.
Selånger SOK: Sundsvallsloppet 17 februari, variant av Södra berget runt. 5 km, 1 mil, 2 mil, 4 mil och barnlopp.
Skidskola som börjat 8 januari. Skidorientering vid Huli,
Huli cafét håller öppet på lördag-söndag och sportlovet. Kl: 11-15.
FF- Sundsvall: Skidskola börjar i februari, v.5-7, öppnande av stugorna nu. Kajaksektionen kommer igång igen till våren.
SK Vidar: Klissbergsstugan öppnar på söndag kl.10-14. Hoppas kunna få till spår från Grodtjärn upp. Öppet endast söndagar.
Njurunda FF: 4 februari öppnar Berfotsstugan, öppet alla söndagar i feb-mar Kl: 11-13, De har skidspår runt dammen. Både klassiskt och skejt. De har funderat på att anordna en skidlek intill fiskdammen, det finns utrustning.
Gun har har varit ute bland 6:e klasser och berättat om allemansrätten, Bredsand och Njurunda. Kör igång med Skogsmulle och Strövare till våren.
Det blir invigning av Bottnialeden 19 maj vid Bergfotsstugan.
Eftersom de har haft problem att få ledare till skidskola i Nolbybacken kan de inte erbjuda mer än en grupp för snowboard, en grupp för slalom. Däremot har de fått ihop många stugvärdar.
FF Njurunda bjuder in rådet att ha något av mötena i Bergfotsstugan under våren.
Birdlife: Jobbar på med värdegrunden. Viktigt att vara korrekt med ett bra bemötande, särskilt när de är remissinstans. För att vara förtroende ingivande mm. DEt har skett en del förändringar i föreningen på senare tid. Stora delar av styrelsens är ny. De har mest medlemsmöten den här årstiden. Närmsta aktivitet i tid är Vinterfåglar i på knuten som är den 26-29 februari.
Programmet för säsongen håller på att tas fram nu. Det brukar köra igång med Uggelaktivitet i mars.
Medlemstidningen är lite hotad efterso den som tidigare varit redaktör ska sluta.
SOK: Mycket orientering inom klubben nu. Natträningar. Nattcup på torsdagar. SM i Skidorientering i februari. De är lite stolta över att de den här veckan har fått två landslagsrepresentanter.
Varje torsdag har veteranerna orientering och soppa.
SVT ska sända i vinterstudion VM i 23 januari.
Naturskyddsföreningen: Haft en del att göra i LONA-projektet vid Strandleden mellan Dingersjö och Bommen. De ska ha en spårningsaktivitet i Stöde.
Det blir mer av aktiviteter i vårkanten. De är remissinstans och har svarat på len del remisser, bla vindkraft.
STF: Fjällfunderingar, det har övergått till någon form av modern syn på besök till fjällen. Det är inte lika populärt att vandra längre, man åker helikopter osv. Därav läggs en del stugor/stationer ner. Bla Gåsenstugan i Vålådalen. Lite trist.
Programmet är inlämnat till tryck men hann inte bli klart innan mötet. De ska bla göra en del studiebesök under våren och lite aktiviteter. (Emhart, Räddningstjänsten i Timrå, ICA Maxi, Snöskovandring med Njurunda FF, dagstur Bruksvallarna, Långtur till Allakas. Skärsättsberget, Hälsingegård i vår). - Arrangemang
Inget utöver det som antecknats i övrigt. - Marknadsföring av föreningarnas aktiviteter
Presentation av Mari Nordstrand, som är marknadsförare på Kultur- och fritid.
Är mest aktiv på Instagram. Följ @sodrabergetsundsvall. Där läggs det upp marknadsföringsinlägg för Södra Berget. - Information om viktiga natur- och friluftsområden
Naturvårdsverket har tagit fram en del nytt material om allemansrätten.
I år har KoF uthyrning av längdskidor för barn på Södra Berget.
Både MK och KoF har remiss om vindkraft och solcellsparker, Tematiska tillägget till ÖP. Det finns en del synpunkter på detta. Inte minst att det kan ske iskast från vindkraftsnurror. I övrigt är det en fråga om att inte exploatera mer naturmark, söder om Ljungan vill vi har tysta och opåverkade områden i så stor utsträckning som möjligt. Föreningarna får gärna lämna svar på remissen, som återfinns på hemsidan https://sundsvall.se/samhallsplanering-och-trafik/samhallsbyggnad-och-planering/oversiktsplan/pagaende-oversiktsplanering Sista svarsdag är 16 februari. - LONA-projekt
Vi får förmodligen inga beviljade projekt i år, Naturvårdsverket får för lite pengar till Naturvård.
Däremot finns pengar för vattenprojekt, och där hopaps vi på medel för ett återvätningsprojekt på Södra Berget. - Övriga frågor
Vart finns lokaler för föreningar att utnyttja för möten mm. Idrottenshus på Gärde har lokaler man kan hyra. Finns även utrymme för att lagra saker där.
Kan vi bjuda in Marianne Leek till ett rådsmöte. Landsbygds samordnare. Vet hon om rådet?
Även Leader Mittland skulle kunna komma och berätta om landsbygdsutveckling och möjlighet till bidrag.
Kommande möten - Preliminära 28 februari, 7 maj Plats: bestäms senare
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|
29 augusti 2023 kl 18:00-20:00
Deltagare:
Anders Erlandsson & Björn Westerlund, kultur- och fritid
Jens Löfgren, miljökontoret
Tomas Olsson, Birdlife Medelpad
Marie Johansson, Studiefrämjandet
Torbjörn Carlsson, Friluftsfrämjandet Sundsvall
Hans Sundberg, Friluftsfrämjandet Njurunda
Björn Abelsson, Naturskyddsföreningen & SOK
Kent Edström, SK Vidar
1 Föregående möte
Besökte det nya naturreservatet i Mjällådalen tillsammans med föreningar i Timrå och Härnösands kommun. Anders återberättar kort om vad som avhandlades på föregående möte.
2 Sommaröppna friluftsstugor
Bergfotsstugan, Fågelbergsstugan, Klissbergsstugan, Hulistugan och Hovbergsstugan har hållits öppna onsdag-söndag 12 juli-20 augusti klockan 11-15.
Föreningarna har ordnat med det praktiska kring varor och öppethållande. Kommunen har hjälpt till med handledare och feriepersonal. Antalet besökare har varierat per stuga. Alla stugor/föreningar har gjort en nettovinst.
Vissa stugor har ökat (Huli+Hovberg) medan andra har minskat (Kliss). Vad det beror på fortsätter vi analysera genom att sammanställa statistik för marknadsaktiviteterna. Anders tackar för de sammanställningar föreningarna har skickat och försöker sammanställa statistik för de senaste 3 åren. Han skickar kompletterande frågor.
Hittaut kontroller har lagts i närheten av stugorna. Bra med målgruppsanpassad information för att locka besökare. Sämre väder i år kan ha påverkat antal besök. I år har det varit öppet 5 dagar (ons-sön) i veckan istället för 7 som tidigare. Det har givit bättre kontinuitet för feriearbetarna, lättare att planera och slippa schemaläggningen som tidigare. Handledaren har gjort ett väldigt gott arbete, även täckt upp vid frånvaro bland feriearbetarna. Alla är intresserade av en fortsättning nästa år. Flera av stugorna hälsar att de är mycket nöjda med de feriearbetare som varit på plats, och vill skicka ett tack både till ungdomarna och IAF som hittat rätt personer för uppgiften.
3 Information mellan medlemmar
Friluftsfrämjandet Njurunda. Kört igång Strövare 10 barn upp till 10 års ålder, 3 ledare, kö för att få vara med. Alleman ut utgår från Bergfotsstugan. Besök från finska friluftsfrämjandet,
besök på Nolby kullen. Skulle åka vidare norrut mot Härnösand och Höga kusten. Bytesmarknad i mitten/slutet av oktober. Planering av skidskola i Nolbybacken, möte i september. Lotte håller på att skylta upp Bottnialeden mm. Ingen Mulle-verksamhet i höst. Haft en fladdermusvandring tillsammans med Jan Lindström.
Birdlife. Lite verksamhet under hösten, inte så mycket aktiviteter för allmänheten. Främst aktiviteter för medlemmar, föreläsningar mm. Lite ringmärkning fortfarande. Funderar på hur föreningen ska bli mera utåtriktad. Vinterfåglar runt knuten i januari, återkommande nationellt. Haft ett samarbete kring kustvägen, 10 st skyltar har satts upp om olika fåglar.
Studiefrämjandet. Äldre behöver aktiveras i Granloholm, en ny studieorganisatör för föreningen där. Behövs hjälp med föreläsningar/aktiviteter, ni får gärna höra av er till Studiefrämjandet. Har sökt medel från regionen för medel till friluftsveckan. Aktivitet i november för att hjälpa personer som har svårt att själva ta sig ut i naturen, minska stillasittandet. Djurspårning i nysnö populär aktivet, titta på stjärnor/månsken. Hundens vecka 7-11 september, uppmärksamma brukshundsklubbarna.
Hör gärna av er till Studiefrämjandet med idéer, föreläsning/föredrag, bildvisning och studiecirklar (fåglar, blommor, natur mm). Studieorganisatör på Granloholm är Eva Eriksson, 070-573 54 77, eva55.eriksson@outlook.com
Friluftsfrämjandet Sundsvall. Alpina sektionen har börjat leta ledare. Kanotsektionen har hyrt ut mycket kanoter till skolor mm, kajaksektionen mest uthyrning men haft prova på och HLR. Stugorna har varit öppna under sommaren. Laddar om för oktoberöppet, kallar det allemanut, frågeslinga. Öppet söndagarna 11-14.
SOK. Blodomloppet i Timrå. Ungdomsverksamhet pågår. Tävlingar. Medelpadrunt på tisdagar. Veteranorientering på tisdagar 10-14 ett tag till. Sommarlovsorientering hålls i av lite äldre ungdomar, under 2 veckor (2 grupper). Inte sammanställt Hittaut än, ungefär samma nivå som förra året. Nybörjarkurser på våren.
SNF. Håller på att rusta upp strandleden från Kvissleby till Njurundabommen, LONA-projekt. Inventering av naturvärden, bänkar/bord/grillplats. Fågelplattformar (2 st) ska byggas vid Stödesjön och lite längre upp. Finns ritningar från Selångersfjärden kvar, tidigare LONA-projekt? Bidrag från Leader. Viktigt att den är tillgänglig.
SK Vidar. Friluftsfrämjandet Alnö öppnar stugan 3 september. Klissberget öppnar 24 september, 10-15. Försöker ordna skidspår, flest promenerar idag. Kulturmagasinet hört av sig om Vidars klubbmärke 1895, skriva ned historia mm till Sundsvalls 400 års firande. Funderat på om man kan ha olika teman när stugorna är öppna.
STF. Anders delar ut deras folder. Fjällvandring 31 augusti. Vandringens dag, Dyket, lördag 9 september kl 13. Samling bilparkering vid dyket, anmälan senast 7 sept. Studiebesök Attmar kyrka 19 sept.
4 Arrangemang
Det kommer att genomföra en höstfest den 30 september på Södra Berget mellan 10-15. Fokus kommer vara cykling då vi utlovat en gratisdag för cykling under året. Men det får gärna vara andra aktiviteter också. Alla natur- och friluftsföreningar är välkomna. Gratis bussar kommer gå från stan. Planering pågår, bord/marknadsstånd går nog att ordna.
Björn Abelsson meddelar direkt att Naturskyddsföreningen och/eller Sundsvalls OK önskar emdverka. Meddela Anders omgående om din förening vill medverka.
För nästa år är planen att genomföra en vinterfest vid Sidsjön i mars och en vårfest i månadsskiftet maj/juni på Södra Berget. På de arrangemangen önskar vi medverkan av så många föreningar som möjligt. Kom gärna med synpunkter på tidpunkt och innehåll, så kan vi styra upp planeringen inför arrangemangen redan nu.
5 Marknadsföring av föreningarnas aktiviteter
Marie Runsvik Nordstrand är nyanställd marknadsförare på idrott- och fritidsavdelningen inom kultur- och fritid. Hon kommer jobba med instagram och facebook för att marknadsföra platsen Södra Berget som omfattar allt från bergets fot till topp, inklusive Hillstamon, Sidsjön, Fågelberget. Hon kommer också att jobba med den facebooksida vi har för friluftslivet i Sundsvall och där lyfta föreningarnas verksamhet i mycket större omfattning än vad vi gjort hittills.
Hon önskar därför information från er föreningar om alla de aktiviteter ni planerar.
Senast den 15:e varje månad vill hon att ni mejlar henne med information om aktiviteter med koppling till friluftsliv som ni planerar nästkommande månad, så att hon hinner planera inläggen i god tid. I mejlet behöver framgå beskrivning, plats, tid, om föranmälan krävs och hur man i så fall anmäler, ansvarig arrangör, länk till mer information.
6 Information om viktiga natur- och friluftsområden
Arbetet med nya Sidsjöstugan pågår i Sidsjöns naturreservat, förstudie nu för en ny dalstuga.Förstudien omfattar även entrén från parkeringen och logistik i anläggningen. Tanken är att stugan ska bli mer tillgänglig för alla, med bredare öppettider. Café/restaurang, uthyrningsverksamhet, dusch/omklädning vinterbadare, konferensutrymmen, mm. Om allt går som det är tänkt är stugan klar 2025/2026. Mer året runt öppet är tanken.
Kultur- och fritid har tagit över cityhamnen från och med i år. 100 båtplatser.
Kultur- och fritid för diskussion med skogsförvaltaren Hans Asplund om ev. gallringsåtgärder på Södra Berget under hösten.
Miljökontoret arbetar vidare med fladdermusprojektet. Ska genomföra korttidsmätningar för att verifiera habitatkartläggningen som konsult tagit fram för Sundsvall. Långtidsmätningen kommer inte att komma igång i år. Flerårigt projekt.
Miljökontoret fått medel från länsstyrelsen för att riva ut en damm i Torringsån, vid mjölkvarnen i Ortsjön. Omfattas inte av den nationella planen där vattenkraften ska omprövas. Ansökningar för utrivning av dammar i Stångå-systemet har nu lämnats in till mark- och miljödomstolen av de verksamhetsutövare som är berörda. Kommunen arbetar även vidare med dammarna vid Stångå kraftverk. Har haft lite svårt att hitta entreprenör för att kunna utföra det enligt plan 2023. Skjuts troligtvis fram eftersom det inte hinner genomföras senast 15 oktober enligt villkor i tillståndet.
Miljökontoret, stadsbyggnadskontoret och kommunstyrelsen kommer söka medel från kommunens klimatplan för ett återvätningsprojekt – Torvströmyran på Södra Berget. Man har hämtat strö till stall och dikat ut för skogsbruket tidigare. Tanken är att använda klimatmedlen för att ta fram en GIS-analys för hur pluggningen av dikena ska gå till samt en inventering av floran. För att sedan kunna söka våtmarks-LONA nästa år för att genomföra åtgärder.
Miljökontoret kommer att påbörja flottledsrestaurering av tre vattendrag v. 36. Restaureringsarbete kommer ske i Linån mellan Lindsjön och Vikarn, Tälgslättån mellan Åmingen och Gryttjen och i Rödsättsbäcken. Det planeras även för att läggas ned en valvbåge i Hasselån tillsammans med SCA.
7 Kommande LONA-projekt
Senaste datum för ansökan är 1 december. Vi arbetar utifrån att det kommer finnas medel för projekt 2024, beror på statsanslaget. Hör gärna av er till Jens eller Anders om ni har idéer så kan vi hjälpa er med ansökan. Man kan titta i LONA tjänsten på andra projekt, så behöver man inte göra allt arbete själva. Det kan vara både mindre och större projekt, vi diskuterade informationsskyltar, röja/spånga leder, rastplatser, fågelplattformar. Kommer att tas upp igen på nästa möte.
https://lona.naturvardsverket.se/
8 Övriga frågor
Ingen övrig fråga
9 Kommande möten
Preliminära datum 4 oktober, 5 december Plats: ?
14 mars 2023 kl 18:00-20:00
Plats: Raststugan på Södra Berget
Deltagare:
Anders Erlandsson, Kultur- och fritid
Vincent Arvidsson, Kultur- och fritid (del av mötet)
Tommy Lerstrand, Kultur- och fritid
Jens Löfgren, Miljökontoret
Tobias Lindberg, Sundsvalls stigcyklister
Ingrid Wiklander-Nylander, Sundsvalls OK
Erik Staaf, Realgymnasiet
Jens Backman, Friluftsfrämjandet Sundsvall
Joachim Hellgren Friluftsfrämjandet Sundsvall
Kenth Edström, Vidar
Martin Nyberg, Friluftsfrämjandet Njurunda
Anders Norberg, STF
Dagordning
1 Dialog om ny dalstuga vid Sidsjöbacken
Friluftsenheten planerar att riva befintlig dalstuga med servering och uthyrning vid Sidsjöbacken, och bygga en ny. 22 miljoner finns avsatta, skulle räcka till ca 600 kvm. Den befintliga är ca 200 kvm. Kan vara en eller flera byggnader. Tidigare utredning har kommit fram till att det kan vara bra att ha värmestuga och serveringshus i samma byggnad, men separera personalutrymmen från densamma. Skulle vara möjligt att flytta bak liften för att få en flackare påstigning. Den går sällan för full hastighet idag då det är brant direkt efter påstiget. Kapaciteten skulle då öka. Det har gjorts flera studier tidigare bl.a. 2010 och 2013-2014.
Projektledare Vincent Arvidsson är med och presenterar de tankar kommunen har och hoppas på dialog med rådet om det finns synpunkter och tankar kring utvecklingen av området kring Sidsjöbackens fot. Vincent visar bland annat bilder på befintliga byggnader, där det bland annat framgår att Friluftsfrämjandet Sundsvall äger två av byggnaderna. Även entrén in till området vore önskvärt att förbättra då transporter och personal kör samma väg som besökarna, vilket medför säkerhetsrisker och försämrad upplevelse för besökarna. Parkeringsfrågan ingår inte i projektet. Föreningarna berättar att det under vissa dagar kan vara rätt så fullt på parkeringen. Tommy berättar att det finns fler saker som vi önskat åtgärda och som finns med i lokalbehovsplanen, men politiken har valt att lyfta ut dalstugan.
Förstudien genomförs enligt förslag våren 2023, ev. nybyggnation kan tidigast ske 2024. Diskussion kring fritidsbankens möjlighet att finnas vid Sidsjön. Det skulle öka tillgängligheten och ur ett socialt perspektiv utjämna skillnader mellan vilka som kan besöka anläggningen. Det kan vara svårt med tanke på konkurrenssituationen mot den privata uthyrningsverksamhet i Sidsjöbacken. Synpunkt om att det behöver vara en egen entré för skiduthyrningen, inte en korridor som tidigare förslag. Önskemål om året runt verksamhet i dalstugan. Det behövs bra med grillplatser i närheten av värmestugan.
Friluftsfrämjandet nämner att mycket av den verksamhet man bedriver inte är bunden till Sidsjön, även om klubblokalen fungerar bra. Kanoter som förvaras i lokalerna vid Sidsjön fraktas till andra ställen i Sundsvall och används mer sällan i Sidsjön. Dialog kommer ske under våren med Friluftsfrämjandet Sundsvall som berörs direkt av ombyggnationen.
Skriftliga synpunkter kan lämnas direkt till Vincent: vincent.arvidsson@sundsvall.se
2 Politikermedverkan i rådet
Föreningarna är positiva till politikermedverkan. Kultur- och fritid och miljökontoret får i uppdrag att fundera vidare kring formerna för det, samt stämma av med politiken.
3 LONA-projekt
Inga projektpengar i år för ordinarie LONA. Medel för våtmarks-LONA finns. Länsstyrelsen vet inte än om det blir någon extra ansökningsomgång i år. Miljökontoret har fått pengar för ett fladdermusprojekt, men detta beslutade länsstyrelsen på förra årets budget.
Jens berättade om resultatet från Faunaprojektet som slutfördes förra året, flera föreningar har medverkat. Syftet med projektet var att bygga fågel- och fladdermusholkar, boplatser för insekter och informationstavlor i parker och tätortsnära miljöer. Rapporten bifogas.
Vi hoppas att länsstyrelsen ska få medel för LONA nästa år. Föreningarna får gärna höra av sig till Jens om det finns projektidéer att diskutera.
4 På gång i föreningarna
Sundsvalls stigcyklister har ingen aktivitet just nu, i slutet av april börjar mountainbike.
SOK: Skidsäsong med skidorientering. Arbetet med hittaut på gång, släpps digitalt 1 maj. Papperskarta någon vecka senare. Finansieras med sponsorer, sökt bidrag från K&F. SM i höst på Södra Berget. QR kod med naturinformation på vissa platser, checkpoint. Vårruset, Sundsvall trail.
Realgymnasiet: Flera utomhusaktiviteter, långfärdsskridskor i Juniskär, isklättring på Midskogsberget, Bi-ski utbildning för personer med funktionsnedsättning, elever hjälper till/praktik Sidsjöbacken m.fl. Naturturism.
SK Vidar: Antalet gäster fortsätter öka på Klissberget. Det räcker inte med en stugvärd utan behövs tre stycken under en dag. En utmaning att få stugvärdarna att räcka till. Arbetar med stigfrågan som fortfarande inte är löst. Montera takstege och slutmåla huset, täcka vattenledning, röja stigar och ordna med ved.
Friluftsfrämjandet Njurunda: Verksamhetsberättelse kommer ut på hemsidan. Aktiviteter vid Fiskdammen och Bergfotsstugan, öppet varannan söndag. Fick pris (vandringspris) för vandringsleden från Galtström – Södra Berget. Bästa vandringsinsats, vandringens dag tillsammans med kommunerna i länet. Skidspår fiskdammen. Alle man ut. Strövare ny verksamhet för 7-10 åringar.
Jens informerar om en aktivitet som Naturskyddsföreningen Sundsvall/Ånge och Medelpads botaniska förening arrangerar. Världens längsta blomsteräng, torsdag 16 mars. Lydwin Wagenaar berättar om Naturskyddsföreningens satsning på artrika vägkanter. Kyrkans Hus, Sundsvall, rummet Paulus kl. 19.30.
STF. Central satsning på vandring, vandringens dag. I Sundsvall har man satsat länge på vandring och fjällvandring, naturturism och studiebesök. Nacksta kyrkan. Revy i Gåltjärn.
Friluftsfrämjandet Sundsvall. Stugverksamheten Svanäng och Fågelbergsstugan 160 besökare förra helgen. Högt tryck. Utmaning att lösa stugvärdar. Flera aktiviteter har varit planerade men inte kunnat genomföras, snöskovandring bl.a. Skidskolan är avslutad nu i Sidsjöbacken för barn och ungdomar. Har inte haft resurser för vuxna. Årsmöte för 2 veckor sedan.
5 Information från kommunen
Kommunen har en ny översiktsplan 2040, men arbetet med vindkraft pausades inför valet. ÖP-gruppen har påbörjat ett arbete med att se över områden för vindkraft och solkraft.
Kommun arbetar med ett yttrande för kustpaketet (Svenska kraftnät), Koncessioner för transmissionsnätsledningar i nord och sydlig riktning. https://www.svk.se/utveckling-av-kraftsystemet/transmissionsnatet/transmissionsnatsprojekt/nordsyd/ Länk till annan webbplats.
Miljökontoret ska på avgränsningssamråd för en ny damm i Matfors, Statkraft. Dammsäkerhetshöjande åtgärder.
6 Övriga frågor
Regeringen har anslagit 100 miljoner för friskvård för äldre berättar Ingrid. Rådet vet inget mera om det.
7 Kommande möten
Kommande preliminära möten: 10/5
Plats: Mjällådalens naturreservat
25 januari 23 kl 18-20.00
Plats: Friluftscentrum Södra Berget
Deltagare:
Anders Erlandsson, Henrik Linden, Joakim Söderlind Kultur- och fritid
Helena Brus, Miljökontoret
Lotte Nord, Friluftsfrämjandet Njurunda
Anders Norberg, STF Sundsvall-Ånge
Jens Backman, Torbjörn Carlsson, Friluftsfrämjandet Sundsvall
Ingrid Wiklander-Nylander, Sundsvalls OK
Bengt Nilsson, SK Vidar
Ingrid Möller, SK Vidar
Dagordning
1. Friluftsvecka 29 maj-4 juni
Iwona Jacobsson på Länsstyrelsen/Regionen jobbar med detta, men hon kunde inte vara med på mötet som det var tänkt.
Den 29 maj-4 juni 2023 genomförs en friluftsvecka i Västernorrland. För att kraftsamla önskar Regionen intensifierade aktiviteter i samverkan med föreningslivet under den veckan. De ser gärna att aktiviteten även kan fortsätta i någon form efter projekttidens slut. De hjälper gärna till att marknadsföra de aktiviteter som sker under friluftsveckan (via annonser, regionens webbsida med mera).
Under friluftsveckan arrangeras flera olika tävlingar. För att delta i utlottningen av vinster behöver du vara med i minst en deltävling.
Det arrangeras bland annat:
Friluftsquiz, som är en digital tipspromenad i naturen.
Fototävling där man ska ta en naturbild från hälsoslingan.
Om man deltar är man med i utlottning av presentkort. Tipspromenaderna finns i varje kommun i Västernorrlands län.
Det har även gett ut en bok om att äta ute: En väg till bättre hälsa. En bok som guide..
Man kan söka stöd för att arrangera aktiviteter i samband med detta. Det finns en halv miljon till föreningarna som ska fördelas. Det är ett stöd för jämlik hälsa, men det finns kriterier för att få stöd.
Sista februari var sista ansökningsdatum.
I samband med informationen lyfter flera föreningarna att det är ansträngt som det är. Borde finnas mer morot för dem att få mer pengar inte att det alltid ska förväntas att de kan ställa upp ideellt.
Förslags kommer upp om att vi borde göra en ny variant av friluftsfestivalen/naturfestivalen.
Skulle det fungera att ha någon form av Friluftsforumdär man träffas ute i fält. Till exempel kan man sitta skogen vid en eld med pannlampor och grilla korv/mackor. Förhoppningsvis väcker det uppmärksamhet hos människor som är ute och promenerar, så de blir nyfikna och kommer och tittar.
Friluftsveckan är ändå en möjlighet för föreningarna att få pengar för att arrangera en aktivitet som ger föreningarna möjlighet att locka till sig nya medlemmar.
Kan man arrangera Friluftsfestivalen på helgen i Friluftsveckan? Vi funderar vidare kring detta och vilka möjligheter vi har. Ekonomin är ansträngd i kommunen just nu och flera förvaltningar har minskade resurser.
2. LONA-projekt
Miljökontoret har i samarbete med Batlife beviljats medel för ett nytt LONA-projekt om Fladdermöss och Ljusföroreningar. Syftet med projektet är att öka kunskapen om ljusföroreningar och påverkan på biologisk mångfald i Sundsvalls kommun. Samt att bidra till miljöövervakningen och uppföljningen av fladdermusfaunan som en del i det Svenska stationsnätverket och skapa fler miljöer för fladdermöss. Vi kommer att sätta ut mätutrustning för att inventera vilka arter som kan finnas i olika områden. Det ska även göras en föreläsning och utställning på ensommaren, förhoppningsvis kan vi boka Kulturmagasinet. I samband med det ska vi även erbjuda fladdermusguidning.
Anders berättar att Naturvårdsverket har fått sänkta anslag i och med den nya regeringen. De har sagt att LONA-stödet förmodligen kommer att drabbas av detta. I värsta fall kan vi inte söka fler LONA-bidrag. De projekt som är pågående kommer att få fortsätta. Det har även uttalas att det blir minskat anslag för skötsel av naturreservat.
Sundsvallsled/Botnialed – status för projektet: LONA-projekt. En 49 km lång led. Från Galtström upp till Södra. Det är inte riktigt klart, behövs kontakter med markägare. Lotte har gjort informationsskyltar som ska sättas upp längs leden. Det finns bland annat information om Fladdermöss, Ljusföroreningar, tickor mm.
2024 är 400 års firandet av Sundsvalls stad, det vore bra att i samband med firandet ha invigning av leden då. Att anlita en bra draghjälp, kanske en lämplig ambassadör som inviger (vad roligt det vore om kungen kunde i början av april ☺). Det som återstår att göra i projektet är att bygga lite spänger. Vill få den som en digital karta så den kan vara levande och lätt att uppdaterad. Inte papperskarta som lätt kan bli inaktuell. Lotte ger alla markägare en eloge för att de upplåter marken till andra och vara där och vandra där. Det är ett samarbetet med Friluftsfrämjandet Sundsvall och Njurunda.
Vi försöker få med andra kommuner, tex Timrå för att få till en fullständig kustvandring.
Vandringens dag
Den 26 januari är det vandringens dag. Regionen driver den och har skickat ut information om detta. Det blir ett pris till en förening som arbetar för vandring. Friluftsfrämjandet är nominerade
3. På gång i föreningarna
Selånger: Henrik berättar att 70 barn tränade i Hulistugan i lördags. Det är stort intresse för deras verksamhet nu. Selångers är arrangör av St.Olofs tävlingen.
Hulistugan är öppen för fikaförsäljning. Fram till sportlovet kommer det att vara öppet. Sedan avtar besökare dit när det blir mindre snö
Alnö scoutkår: Det är bra tryck på scoutkårer, många som vill vara med. 160 barn i dubbla grupper. Till sommaren arrangeras ett veckoläger i Malungen för nationella scouter, bland annat från England och Tyskland. Målet är att 1000 scouter kommer.
STF: Anders delar ut program. Det är full aktivitet, det är många som vill göra aktiviteter efter pandemin. Föreningen arrangerar främst aktiviteter för medlemmar, de kostar 40 kr. För medlemmar.
Vidar: Kör samma koncept som den senaste 103 åren, halstrade sillen har gått 20 paket med sill. Nu har de även fått skidspår upp dit. Nu ska de ha årsmöte, men det finns inga frivilliga till ordförande eller kassör i föreningen. Svårt att få medlemmar att ställa upp att engagera sig i sådan styrelseroller. De väntar också på besked om de får några sommarelever som kommer jobba i stugan.
KOF Fritidsgruppen, Joakim Söderlind LV5 berättar att de har ett snickeri vid LV5 där de blanda annat har produktion av skyltställ, dass, bänkar bord. Nu är de på väg att göra holkar. De underhåller även bland annat kanotleden i Indalsälven. Även spårdragning till Svanäng och Fågelbergstugan. Har gjort åtgärder i Grenforsens naturreservat, Flottarstigen.
Ska dra spår över kyrkstigen nu. Det är pistat runt hela spåret, till NTO.
Det kommer att sättas upp skyltar till Fågelbergsstugan från ängen.
Har ambitionen att underhålla de leder som finns nu. 27 mil vandringsled totalt att underhålla. Orangemarkerade.
Friluftsfrämjandet och Sundsvall: De ordnas en vandring i samband med vandringens dag., snöskovandring.
Stugöppning av Fågelbergstugan och Svanängsstugan öppnar den 4:e februari, håller öppet till och med mars om de får tag i stugvärdar. Svårt att få till framkomligheten till Svanängsstugan. Det pågår även skogsbruk som hindrar en del framkomlighet.
Framöver sätts skyltar i arboretum för hänvisning till Fågel.
Det blir snöskovandring till Svanäng för att kunna komma dit.
Kanoruthyrningen kommer mer framåt sommaren.
Det årsmöte snart men valberedningen har problem att värva folk till styrelsen. Stugvärdar funkar att få tag i.
Friluftsfrämjandet Njurunda: Har mest snöskovandringar nu. Kombinationen att gå på kvällen med pannlampor och avsluta med Pizza på restaurang juniskär har varit popluär och trevlig. I lördags hade de snöskovandring till Skärsättsberget.
Vandrar även vid berget som är vid Dyket, Dövikssjön.
De har öppet i Bergfotsstugan vid fiskdammen. Där har de skidspår runt dammen. Det kommer ha en alpindag framöver, eftersom de inte har kunnat arrangera skidskolor ihop med Nolbybacken i år.
De har även engagerat sig med aktiviteter för barn från Ukraina. Det finns många mammor med barn som har det eländigt. De bor i Tingsta i älderboendets komplex.
De hoppas kunna ha sommaröppet i stugan.
SOK: För tillfället är det mycket med spårning till skidorientering nu.
Så pågår förberedelser till årets karta för hitta ut. De hoppas på samarbete med Timrå och Ånge även i år.
4. Information från kommunen
Henrik ska sluta 29 februari och det kommer en ny chef till Friluftsenheten från och med 1 mars. Ny arenachef.
Anställer även en marknadsförare som ska hjälpa till med marknadsföring av verksamheterna på Södra berget.
Vis Sidsjön kommer det att byggas ny stuga, de har fått pengar för ny stuga för servering och uthyrning. De ska ta fram en förstudie för att hitta så bra lösning som möjligt, Vincent kommer på nästa rådsmöte för att få in tankar kring bygget.
5. Övriga frågor
Sommaröppna stugor:
Vi hade en lång diskussion om sommaröppna friluftsstugor.
Erfarenheter från förra året, och saker vi behöver utveckla:
• Mer marknadsföring. Här ser vi Klissbergsstugan som ett gott exempel på hur marknadsföring ger effekt. Vi planerar att trycka upp gemensamma flygblad som föreningarna delar ut i närområdet, trycka affischer i god tid som ni får möjlighet att anslå. Vi kommer också anställa en marknadsförare på Frilufstenheten, som kommer kunna arbeta lite mer aktivt med de kommunala kanalerna. Vi kollar upp möjligheterna till samarbete med hittaut igen. Vi kollar även om det finns ekonomi för att annonsera i tidningar.
• Andra arbetsuppgifter som kan göras när det är få gäster. Vi föreslår att de stugor som har möjlighet låter feriearbetarna baka till kaféet. Bra uppgifter annars är målning, slipning och målning av bord, gräsklippning, städning. Här behöver föreningarna planera för att hitta bra uppgifter.
Diskussion om öppettider där kommunen framförde att det finns stora utmaningar med att tillsätta personer till tjänsterna. Förra året hade man 37 avhopp.
Förslaget är att hålla stugorna öppna 11-15 onsdag-söndag sex veckor i juli-augusti. Genom att minska ner anställningstiden till fem dagar, så får dels ungdomarna heltidsarbete, och dels så förenklar vi handledningen. Det tror vi medför att vi får färre avhopp.
En förfrågan skickas till berörda föreningar inom kort.
6. Kommande möten
Kommande preliminära möten: 14/3, 10/5 Plats: Bestäms senare
Noterat av
Helena Brus
Föreningar och organisationer med inriktning på natur och friluftsliv är välkomna att delta. Det kostar inget att vara med och ni kan få era evenemang publicerade på sundsvall.se. Även företag som bedriver verksamhet inom detta område är välkomna. Hör av er och berätta om hur ni kan bidra med er organisation. Kontakta oss för mer information.
Vi är ett öppet och transparent råd som samverkar ideellt med frågor och aktiviteter inom natur- och friluftsliv. Rådet ska skapa ökat intresse för natur- och friluftsliv i Sundsvall genom samverkan mellan föreningar, företag och med kommunen.
Rådets uppgifter är
- Skapa nätverk mellan föreningarna och med företag
- Genomföra gemensamma arrangemang som Naturfestivalen och Friluftsfestivalen
- Marknadsföra föreningarnas aktiviteter
- Information till medlemmarna om nya exploateringsprojekt som är ute för samråd
- Information till medlemmarna om kommunala naturvårdsåtgärder och utveckling i friluftsanläggningarna
- Arbeta fram idéer till LONA-projekt (Lokala Naturvårdsprojekt) och ansöka om LONA-bidrag.
Rådet träffas 6 gånger per år. Till rådet kallas föreningar och myndigheter verksamma inom natur- och friluftsliv.
Kontakt
Anders Erlandsson
- Roll:
- Friluftstrateg
- Telefon:
- 073-398 03 70
- E-post:
- anders.erlandsson@sundsvall.se
- Adress:
-
Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Uppleva och göra
- Ansökan om föreningsbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka idrottsanläggning eller lokal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet - till föreningar och aktörer som vill ansluta sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kvarglömt på evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster