Natur- och friluftsrådet
Natur- och friluftsrådet är ett samarbete mellan olika aktörer inom natur, friluftsliv, folkhälsa, kulturmiljö och turism.
Vi byter idéer, kunskaper och jobbar tillsammans med till exempel föreläsningar och exkursioner med olika teman.
25 januari 23 kl 18-20.00
Plats: Friluftscentrum Södra Berget
Deltagare:
Anders Erlandsson, Henrik Linden, Joakim Söderlind Kultur- och fritid
Helena Brus, Miljökontoret
Lotte Nord, Friluftsfrämjandet Njurunda
Anders Norberg, STF Sundsvall-Ånge
Jens Backman, Torbjörn Carlsson, Friluftsfrämjandet Sundsvall
Ingrid Wiklander-Nylander, Sundsvalls OK
Bengt Nilsson, SK Vidar
Ingrid Möller, SK Vidar
Dagordning
1. Friluftsvecka 29 maj-4 juni
Iwona Jacobsson på Länsstyrelsen/Regionen jobbar med detta, men hon kunde inte vara med på mötet som det var tänkt.
Den 29 maj-4 juni 2023 genomförs en friluftsvecka i Västernorrland. För att kraftsamla önskar Regionen intensifierade aktiviteter i samverkan med föreningslivet under den veckan. De ser gärna att aktiviteten även kan fortsätta i någon form efter projekttidens slut. De hjälper gärna till att marknadsföra de aktiviteter som sker under friluftsveckan (via annonser, regionens webbsida med mera).
Under friluftsveckan arrangeras flera olika tävlingar. För att delta i utlottningen av vinster behöver du vara med i minst en deltävling.
Det arrangeras bland annat:
Friluftsquiz, som är en digital tipspromenad i naturen.
Fototävling där man ska ta en naturbild från hälsoslingan.
Om man deltar är man med i utlottning av presentkort. Tipspromenaderna finns i varje kommun i Västernorrlands län.
Det har även gett ut en bok om att äta ute: En väg till bättre hälsa. En bok som guide..
Man kan söka stöd för att arrangera aktiviteter i samband med detta. Det finns en halv miljon till föreningarna som ska fördelas. Det är ett stöd för jämlik hälsa, men det finns kriterier för att få stöd.
Sista februari är sista ansökningsdatum. Läs om hur man kan få stöd Länk till annan webbplats.
I samband med informationen lyfter flera föreningarna att det är ansträngt som det är. Borde finnas mer morot för dem att få mer pengar inte att det alltid ska förväntas att de kan ställa upp ideellt.
Förslags kommer upp om att vi borde göra en ny variant av friluftsfestivalen/naturfestivalen.
Skulle det fungera att ha någon form av Friluftsforumdär man träffas ute i fält. Till exempel kan man sitta skogen vid en eld med pannlampor och grilla korv/mackor. Förhoppningsvis väcker det uppmärksamhet hos människor som är ute och promenerar, så de blir nyfikna och kommer och tittar.
Friluftsveckan är ändå en möjlighet för föreningarna att få pengar för att arrangera en aktivitet som ger föreningarna möjlighet att locka till sig nya medlemmar.
Kan man arrangera Friluftsfestivalen på helgen i Friluftsveckan? Vi funderar vidare kring detta och vilka möjligheter vi har. Ekonomin är ansträngd i kommunen just nu och flera förvaltningar har minskade resurser.
2. LONA-projekt
Miljökontoret har i samarbete med Batlife beviljats medel för ett nytt LONA-projekt om Fladdermöss och Ljusföroreningar. Syftet med projektet är att öka kunskapen om ljusföroreningar och påverkan på biologisk mångfald i Sundsvalls kommun. Samt att bidra till miljöövervakningen och uppföljningen av fladdermusfaunan som en del i det Svenska stationsnätverket och skapa fler miljöer för fladdermöss. Vi kommer att sätta ut mätutrustning för att inventera vilka arter som kan finnas i olika områden. Det ska även göras en föreläsning och utställning på ensommaren, förhoppningsvis kan vi boka Kulturmagasinet. I samband med det ska vi även erbjuda fladdermusguidning.
Anders berättar att Naturvårdsverket har fått sänkta anslag i och med den nya regeringen. De har sagt att LONA-stödet förmodligen kommer att drabbas av detta. I värsta fall kan vi inte söka fler LONA-bidrag. De projekt som är pågående kommer att få fortsätta. Det har även uttalas att det blir minskat anslag för skötsel av naturreservat.
Sundsvallsled/Botnialed – status för projektet: LONA-projekt. En 49 km lång led. Från Galtström upp till Södra. Det är inte riktigt klart, behövs kontakter med markägare. Lotte har gjort informationsskyltar som ska sättas upp längs leden. Det finns bland annat information om Fladdermöss, Ljusföroreningar, tickor mm.
2024 är 400 års firandet av Sundsvalls stad, det vore bra att i samband med firandet ha invigning av leden då. Att anlita en bra draghjälp, kanske en lämplig ambassadör som inviger (vad roligt det vore om kungen kunde i början av april ☺). Det som återstår att göra i projektet är att bygga lite spänger. Vill få den som en digital karta så den kan vara levande och lätt att uppdaterad. Inte papperskarta som lätt kan bli inaktuell. Lotte ger alla markägare en eloge för att de upplåter marken till andra och vara där och vandra där. Det är ett samarbetet med Friluftsfrämjandet Sundsvall och Njurunda.
Vi försöker få med andra kommuner, tex Timrå för att få till en fullständig kustvandring.
Vandringens dag
Den 26 januari är det vandringens dag. Regionen driver den och har skickat ut information om detta. Det blir ett pris till en förening som arbetar för vandring. Friluftsfrämjandet är nominerade
3. På gång i föreningarna
Selånger: Henrik berättar att 70 barn tränade i Hulistugan i lördags. Det är stort intresse för deras verksamhet nu. Selångers är arrangör av St.Olofs tävlingen.
Hulistugan är öppen för fikaförsäljning. Fram till sportlovet kommer det att vara öppet. Sedan avtar besökare dit när det blir mindre snö
Alnö scoutkår: Det är bra tryck på scoutkårer, många som vill vara med. 160 barn i dubbla grupper. Till sommaren arrangeras ett veckoläger i Malungen för nationella scouter, bland annat från England och Tyskland. Målet är att 1000 scouter kommer.
STF: Anders delar ut program. Det är full aktivitet, det är många som vill göra aktiviteter efter pandemin. Föreningen arrangerar främst aktiviteter för medlemmar, de kostar 40 kr. För medlemmar.
Vidar: Kör samma koncept som den senaste 103 åren, halstrade sillen har gått 20 paket med sill. Nu har de även fått skidspår upp dit. Nu ska de ha årsmöte, men det finns inga frivilliga till ordförande eller kassör i föreningen. Svårt att få medlemmar att ställa upp att engagera sig i sådan styrelseroller. De väntar också på besked om de får några sommarelever som kommer jobba i stugan.
KOF Fritidsgruppen, Joakim Söderlind LV5 berättar att de har ett snickeri vid LV5 där de blanda annat har produktion av skyltställ, dass, bänkar bord. Nu är de på väg att göra holkar. De underhåller även bland annat kanotleden i Indalsälven. Även spårdragning till Svanäng och Fågelbergstugan. Har gjort åtgärder i Grenforsens naturreservat, Flottarstigen.
Ska dra spår över kyrkstigen nu. Det är pistat runt hela spåret, till NTO.
Det kommer att sättas upp skyltar till Fågelbergsstugan från ängen.
Har ambitionen att underhålla de leder som finns nu. 27 mil vandringsled totalt att underhålla. Orangemarkerade.
Friluftsfrämjandet och Sundsvall: De ordnas en vandring i samband med vandringens dag., snöskovandring.
Stugöppning av Fågelbergstugan och Svanängsstugan öppnar den 4:e februari, håller öppet till och med mars om de får tag i stugvärdar. Svårt att få till framkomligheten till Svanängsstugan. Det pågår även skogsbruk som hindrar en del framkomlighet.
Framöver sätts skyltar i arboretum för hänvisning till Fågel.
Det blir snöskovandring till Svanäng för att kunna komma dit.
Kanoruthyrningen kommer mer framåt sommaren.
Det årsmöte snart men valberedningen har problem att värva folk till styrelsen. Stugvärdar funkar att få tag i.
Friluftsfrämjandet Njurunda: Har mest snöskovandringar nu. Kombinationen att gå på kvällen med pannlampor och avsluta med Pizza på restaurang juniskär har varit popluär och trevlig. I lördags hade de snöskovandring till Skärsättsberget.
Vandrar även vid berget som är vid Dyket, Dövikssjön.
De har öppet i Bergfotsstugan vid fiskdammen. Där har de skidspår runt dammen. Det kommer ha en alpindag framöver, eftersom de inte har kunnat arrangera skidskolor ihop med Nolbybacken i år.
De har även engagerat sig med aktiviteter för barn från Ukraina. Det finns många mammor med barn som har det eländigt. De bor i Tingsta i älderboendets komplex.
De hoppas kunna ha sommaröppet i stugan.
SOK: För tillfället är det mycket med spårning till skidorientering nu.
Så pågår förberedelser till årets karta för hitta ut. De hoppas på samarbete med Timrå och Ånge även i år.
4. Information från kommunen
Henrik ska sluta 29 februari och det kommer en ny chef till Friluftsenheten från och med 1 mars. Ny arenachef.
Anställer även en marknadsförare som ska hjälpa till med marknadsföring av verksamheterna på Södra berget.
Vis Sidsjön kommer det att byggas ny stuga, de har fått pengar för ny stuga för servering och uthyrning. De ska ta fram en förstudie för att hitta så bra lösning som möjligt, Vincent kommer på nästa rådsmöte för att få in tankar kring bygget.
5. Övriga frågor
Sommaröppna stugor:
Vi hade en lång diskussion om sommaröppna friluftsstugor.
Erfarenheter från förra året, och saker vi behöver utveckla:
• Mer marknadsföring. Här ser vi Klissbergsstugan som ett gott exempel på hur marknadsföring ger effekt. Vi planerar att trycka upp gemensamma flygblad som föreningarna delar ut i närområdet, trycka affischer i god tid som ni får möjlighet att anslå. Vi kommer också anställa en marknadsförare på Frilufstenheten, som kommer kunna arbeta lite mer aktivt med de kommunala kanalerna. Vi kollar upp möjligheterna till samarbete med hittaut igen. Vi kollar även om det finns ekonomi för att annonsera i tidningar.
• Andra arbetsuppgifter som kan göras när det är få gäster. Vi föreslår att de stugor som har möjlighet låter feriearbetarna baka till kaféet. Bra uppgifter annars är målning, slipning och målning av bord, gräsklippning, städning. Här behöver föreningarna planera för att hitta bra uppgifter.
Diskussion om öppettider där kommunen framförde att det finns stora utmaningar med att tillsätta personer till tjänsterna. Förra året hade man 37 avhopp.
Förslaget är att hålla stugorna öppna 11-15 onsdag-söndag sex veckor i juli-augusti. Genom att minska ner anställningstiden till fem dagar, så får dels ungdomarna heltidsarbete, och dels så förenklar vi handledningen. Det tror vi medför att vi får färre avhopp.
En förfrågan skickas till berörda föreningar inom kort.
6. Kommande möten
Kommande preliminära möten: 14/3, 10/5 Plats: Bestäms senare
Noterat av
Helena Brus
15 november 2022
kl 18-21
Närvarande:
Eva Norén Birdlife Medelpad
Lotte Nord Friluftsfrämjandet Njurunda
Anders Norberg STF Sundsvall-Timrå
Katarina Funning Hällans scoutkår
Jessica Andersson Medelpads Botaniska förening
Björn Abelsson Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge, Sundsvalls OK
Torbjörn Carlsson Friluftsfrämjandet Sundsvall
Maj Johansson STF Sundsvall-Timrå
Ingrid Wiklander-Nylander Sundsvalls OK
Jens Backman Friluftsfrämjandet Sundsvall
Joakim Hellgren Friluftsfrämjandet Sundsvall
Hans Asplund Skogsförvaltare Sundsvalls kommun
Anders Erlandsson Friluftsstrateg Sundsvalls kommun
1 Arboretum och skogsskötsel med små maskiner
Promenad från parkeringen vid Arboretum söder om Sidjön till Friluftsfrämjandets stuga Asphyddan. Längs vägen vanbdrade vi genom Sidsjöns Arboretum där ett stort antal olika trädslag finns planterade, både inhemska som främmande. Hans berättade att kommunen kommer rusta upp Arboretumet under nästa år med skogliga åtgärder för att lyfta fram de olika trädslagen, skyltning samt underhåll av stigar. Längre fram längs promenaden passerade vi ett område som gallrats med en liten maskin som är anpassad för rekreationsvärden, då den dels ger mycket mindre markskador, och dels ger mycket smalare skotarvägar.
Hans berättade också att han fått gehör från politkerna om att ställa om den bostadsnära skogen mot mer sociala och biologiska värden, däribland skogen på Södra berget. Man väntar just nu på beslut om att slopa avkastningskravet från skogen, som tidigare varit 2 miljoner per år. Det kommer göra att skogsbruket kan se ut på ett helt annat sätt med mycket mer lövrika skogar och färre kalavverkningar.
2 LONA-projekt inför kommande år
- Biologisk mångfald på Sättna motorbana. Botanikerna är intresserade av att samverka med motorklubben.
- Vandringsleder kring Dykets rekreationsområde. Dykets intresseförening håller på att skriva fram ett förslag till LONA-projekt.
- Friluftsfrämjandet Sundsvall har idéer om ledutveckling söder om stan, för att återskapa gamla stigar och knyta samman där stigarna försvunnit
- Invasiva arter. Kommunen planerar ett internt projekt för att bekämpa invasiva främmande arter på kommunal mark. Föreningarna föreslår att man även tar med informationsinsatser till allmänheten. STF och Naturskyddsföreningen vill gärna medverka i ett sånt projekt.
Eva funderar vad som hänt efter projektet vid Mingen. Kommande Sundsvallsled kommer att förbättra tillgängligheten. Vi som är samlade vet inget om det historiska, utan för ta med oss frågan till kommande möte då miljökontoret är med som eventuellt kanske har mer kunskap om det som gjorts.
Hans tipsar om att det även går att söka medel från Skogsstyrelsen för kulturstigar, som till exempel kyrkstigar och fäbodstigar.
3 På gång i föreningarna
3.1 Sundsvalls OK
- Nattcup och vintercup genomförs iunder vintern.
- DM i skidorientering arrangeras i februari
- Veteraner träffas varje torsdag med fysisk aktivitet promenad eller skidåkning, samt efterföljande sopplunch. Alla som är medlemmar är välkomna att delta
3.2 Hällans scoutkår
- Några möten kvar sen paus till februari.
- Eventuellt aktivitet under jullovet
3.3 Stf
- Har haft en tuff höst med flera inställda aktiviteter på grund av dåligt intresse.
- Idé enkät utskickad till medlemmar, för att få reda på vad man önskar.
- På riksplanet arbetas hårt för bättre kommunikationer i Sverige. Framförallt tågförbindelser. Vi är sämst i Europa.
- Planerar vinterprogram för fullt. Klart i början av december. Det kommer på Facebook och hemsida. Turer hemikring och i fjällen.
3.4 Friluftsfrämjandet Njurunda
- Busstur från Bredsand till Bergfotstugan. Halvfull buss, med nöjda deltagare. Gav kontakt med Rädda barnen och Svenska kyrkan som man hoppas kommer ge mer i den framtida verksamheten. Man arbetar aktivt med att vara inkluderande.
- Bävern vandring lyckad. Ca 50 personer deltog. Vandring från Södra Berget till Fiskdammen var mindre besökt, totalt 2 personer. Slutsatsen är att 3 km räcker bra för många.
- Vandring vid Svartvik på lördag. Alla är välkomna! Se facebook för detaljer.
- Traditionsenlig marschallvandring runt Fiskdammen på annandagen planeras.
- Längdskidor och snöskovandring kommer genomföras under vintern.
3.5 Naturskyddsföreningen
- Kampanj för att rädda Ryggkurvan. NSF och SOK har skrivit under och skickat in till kommunen samt regionen. Man kommer fortsätta att driva frågan.
- Spårarutflykt kommer genomföras under vintern när snön är lämplig.
- Uppföljning av Ljungan expeditionen planeras i en enklare form under nästa sommar.
3.6 Botanikerna
- Föreningen växer.
- Föreläsningar planeras på kyrkans hus under vintern. Bland annat Våra vägkanter - landets längsta blomsteräng i mars.
3.7 Birdlife
- Frågeslinga vid Långören söder om Galtström i samarbete med SCA
- Föreläsningar under vintern. Se hemsida för när och var.
- Föreningen växer
3.8 Friluftsfrämjandet
- Planerar inför vinterns öppethållande av Fågelbergsstugan och Svanängsstugan.
- Alpin skidskola snart fulltecknad
- Har kört allemanut från mitten september och 5 veckor. Bra med folk
- Har genomfört HLR kurs med civilförsvarsförbundet. Mycket bra. Ett tips för fler föreningar!
- Snöskovandring kommer genomföras under vintern.
4 Information från kommunen
En ny remissvända angående nydragning av E14 genom/förbi Sundsvall är på gång mellan 28 november och 17 februari. Nu har Trafikverket valt korridor att utreda vidare. Handlingar återfinns på Trafikverkets hemsida. https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vasternorrlands-lan/e14-framtida-lage/ Länk till annan webbplats.
5 Övriga frågor
Friluftsfrämjandet önskar skyltning från Ängen till Fågelberget för skidor.
Friluftsfrämjandet önskar att spåret från Blåkryss till Fågelbergsspåret spåras varje år.
6 Kommande möten
Kommande preliminära möten: 25/1, 14/3, 10/5
Plats: Bestäms senare
Stort tack till Friluftsfrämjandet som stod för suveränt värdskap med eldkorg vid start, marschaller och en varm stuga med korv och massor av gemytlig gemenskap!
Noterat av
Anders Erlandsson
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|---|---|---|
Mötesanteckningar Natur- och friluftsrådet 2022-08-16.pdf Pdf, 34 kB. | 34 kB | 2022-09-02 14.03 |
2021
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|---|---|---|
Minnesanteckningar-2021-01-20-1.pdf![]() |
161 kB | 2022-03-18 12.22 | |
Minnesanteckningar-2021-09-01.pdf![]() |
1 MB | 2022-03-18 12.22 | |
Minnesanteckningar-NF-rad-2021-11-23.pdf![]() |
661 kB | 2022-03-18 12.22 | |
Oversiktsplan-samrad-bilaga-21-09-01.pdf![]() |
1 MB | 2022-03-18 12.22 |
2020 och senare
Föreningar och organisationer med inriktning på natur och friluftsliv är välkomna att delta. Det kostar inget att vara med och ni kan få era evenemang publicerade på sundsvall.se. Även företag som bedriver verksamhet inom detta område är välkomna. Hör av er och berätta om hur ni kan bidra med er organisation. Kontakta oss för mer information.
Vi är ett öppet och transparent råd som samverkar ideellt med frågor och aktiviteter inom natur- och friluftsliv. Rådet ska skapa ökat intresse för natur- och friluftsliv i Sundsvall genom samverkan mellan föreningar, företag och med kommunen.
Rådets uppgifter är
- Skapa nätverk mellan föreningarna och med företag
- Genomföra gemensamma arrangemang som Naturfestivalen och Friluftsfestivalen
- Marknadsföra föreningarnas aktiviteter
- Information till medlemmarna om nya exploateringsprojekt som är ute för samråd
- Information till medlemmarna om kommunala naturvårdsåtgärder och utveckling i friluftsanläggningarna
- Arbeta fram idéer till LONA-projekt (Lokala Naturvårdsprojekt) och ansöka om LONA-bidrag.
Rådet träffas 6 gånger per år. Till rådet kallas föreningar och myndigheter verksamma inom natur- och friluftsliv.
Kontakt
Anders Erlandsson
Friluftstrateg
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Uppleva och göra
- Ansökan om föreningsbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka idrottsanläggning eller lokal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet - till föreningar och aktörer som vill ansluta sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kvarglömt på evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster