Konstnärliga promenader i Bredsand
I ett konstnärligt projekt med Sundsvalls museum har konstnären Nina Svensson mött människor som bor och verkar i Bredsand.
Ramarna för konstprojektet i Bredsand var klara och fysiska möten med många människor var planerade. Då kom pandemin och utvecklade projektet i en annan riktning.
Istället för att bjuda in till planerade workshops började jag ströva omkring utomhus för att dels dokumentera, dels försöka få kontakt med människor en och en, berättar Nina Svensson, konstnär.
Nina Svensson frågade människor i Bredsand om hon kunde göra sällskap på den vardagliga promenadrundan i kvarteret och det fick hon. Olof, 89 år, visade henne Rullator runda. Gergis, 13 år, visade henne Min väg och Maggan visade Maggans marsch.
Jag är gästen och konstnären som kommer på besök till Bredsand. Jag har med mig förslag på material, metoder för att lära känna ett område man delar men också ser på från olika perspektiv och tidsperioder.
Det är ett konstnärligt projekt och mitt intresse som konstnär är att arbeta med konstnärliga arbetsmetoder direkt på plats och bjuda in de som känner platsen bäst att delta.
Resultatet kan liknas med att måla ett landskap med pensel och färg. Jag bjuder in att tillsammans göra en landskapsmålning med alla deltagares rätt att förenkla, lägga till, använda fiktion och fantasi för att spegla och avbilda den verklighet och landskap vi gemensamt tittar på.
Skillnaden här är att vi inte målar med pensel och färg, vi använder vardagliga rundor och stråk för att rita upp personliga leder, och om möjligen avbilda ett socialt landskap, berättar Nina Svensson.
Promenadrundorna
Promenadrundorna har en egen karta med foton och personliga vägbeskrivningar och/eller betraktelser, samt skvaller från en hunds perspektiv, Tour de Baloo.
Olofs runda har jag kallat rullator runda för att inspirera unga äldre att gå ut med rullator. Ett fantastiskt hjälpmedel enligt Olof. Det gör honom snabbare och tryggare och han kan gå raskt och långt. Om du får förmånen att följa Olof är det svårt att hänga med!
Olofs runda går genom det lilla skogsområdet i Sodom, han guidar genom överväxta husgrunder som är rester av sommarhus som fanns från den tid då platsen fick sitt bibliska namn, syndens och lustandes namn.
Sodom
Det sägs att namnet Sodom gavs för att brännmärka platsen för sitt omoraliska leverne. Enligt obekräftade uppgifter fanns en lönnkrog där och spriten flödade, samtidigt som nykterhetsrörelsen växte och fördömde supandet.
Kanske kunde namnet hålla människor borta från platsen och omoraliska beteenden.
Olof Wiborgh på Tallvägen
Olof är uppväxt i Bollstabruk Ångermanland och flyttade till Bredsand under 1990-talet, men på grund av arbete flyttade han och hans fru vidare till andra platser i länet i många år.
Nu är han tillbaka i Bredsand på Tallvägen och tycker i likhet med de andra boende på Tallvägen att de har den bästa utsikten i Sundsvall och kan inte tänka sig bo någon annanstans.
Olof är den person som går flest rundor på en dag, han går många korta rundor på en och samma dag. Sammanlagt går han längst på en dag än vad exempelvis Baloo gör på sin dagliga långa runda med sin husse.
Vill du gå Rullator rundan?
Gå promenaden med hjälp av Sundsvallskartan.
Gergis är 13 år och bor i Bredsand. I videon visar han sin väg som han och hans vänner vanligtvis tar mellan skola, hem och fritidsaktiviteter.
Maggans marsch startar på parkeringen, vinkelvägen, vid den lilla hamnpiren och går via gångvägen – strandpromenaden fram till Sodom badplats. Här vänder du raskt om och går tillbaka samma väg.
Vill du träna extra?
Ta den svårare banan. Följ strandlinjen och balansera på stenarna fram och tillbaka. Då börjar och slutar du vid hundbadstranden som ligger strax innan parkeringen på vinkelvägen.
Maggan berättar att fortfarande när hennes barn kommer på besök tar de den roligaste och svåraste vägen längs stranden och balanserar på stenarna fram och tillbaka som de gjort när de var små.
Rask takt
Maggans marschrunda ska göras i rask takt med högt tempo för att njuta av puls och träning och inte av landskapet runt om. Vid rundans start och avslut ute på piren finns en rastplats med bänk och sittplatser där du kan ta en välförtjänt vila.
Om Maggan
Maggan, Margareta Grönlund, har bott i Bredsand sedan 1989 i närmare 30 år. Hon och hennes man var mycket på havet och seglade tillsammans och att se havet varje dag betyder mycket för dom båda och är orsaken till att de flyttade till Vinkelvägen.
Maggan växte upp i Kvissleby och som liten när hon åkte skolbussen mindes hon sommarhusen i Sodom, de som du numera knappt kan se grunden av och finns med på Olofs runda.
Saker som omnämns och sagts under promenaden
Oklart om något gick fel när man anlade en småbåtshamn vid vinkelvägen, inga båtar verkar kunna lägga till vid hamnen för att det är för grunt vatten. Det finns en trappavsats som ser ut att vara bortglömd och numer övertagen av årstiderna. Ledsamt. Men, det finns ju en sittgrupp att vila på det är bra, säger Maggan.
Närmare stockviksverken fanns en hemlig badplats (alla visste om den). Varmt vatten från verket rann ut i havet, dit åkte man om man ville bada varmt trots att det var badförbud i hela viken på grund av nedsmutsat vatten. När badförbudet togs bort på 1990-talet sattes ett staket upp mot utloppet där det varma kylvattnet rann ut. Alla vi fortsatte ändå att leta oss in genom staketet för att få bada varmt i havet och drömma sig bort till varmare länder.
Det dåliga ryktet som Bredsand har, kommer förmodligen av att det helt enkelt bott många människor på en liten plats och då händer det saker. Unga arbetare till Stockviksverken bodde tätt i området och det kunde lätt bli många festligheter i området och ofta, men inte i proportion till det dåliga ryktet. Ett dåligt ryckte ärvs och lever vidare tyvärr utan att man riktigt vet varför.
När man förr i tiden svarade i linjetelefon med namn eller telefonnummer kunde man om man bodde i Bredsand svara “Konsum Draghällan” som ett skämt.
Draghällan är en svensk ledfyr i inloppet till Sundsvall och den var bemannad mellan 1878–1966 ett Konsum för en person på kobben skulle vara osannolikt.
Vill du gå Maggans marsch?
Gå promenaden med hjälp av Sundsvallskartan.
Hunden Baloo och husse Lennart
Baloo är en tre år gammal golden retriever med en egen vilja om hur man ska gå och inte gå på promenad, allt beroende på humör och väder.
När husse Lennart slutade sitt arbete bestämde han sig för att skaffa en husbil och en hund och från den stunden är de nu bästa kompisar, Baloo, Lennart och husbil.
I Bredsand finns många hundar och hundägare som möts dagligen. Det är hund och hundägare som knyter an alla leder i Bredsand. De fungerar som ett nätverk och binder samman och skapar inte bara promenadvägar utan också viktiga sociala rundor.
Genom att följa med Baloo på promenad får du också en hel del bekanta efter vägen.
Rutt
Starta från parkeringen vid Coop Extra.
- Sväng västerut på Tallvägen ner till strandpromenaden.
Det är några boende här intill som ser till att småfåglarna alltid har mat här. De vanligaste fåglarna vid fågelmatarna är talgoxe, blåmes, pilfink sen kan jag inga fler fåglar.
- Sväng höger söderut på strandpromenaden längs stranden.
Här har förskolan gjort en ett uterum som heter Gläntan, eller så är det skogsmulle som varit på besök här, om skogsmulle finns fortfarande?
I en postlåda vid klädlinan kan du lämna in förslag till förskolan, det är osäkert vad för förslag barnen önskar att få och av vem. Baloo är inte lika intresserad av att lämna in några förslag, han vill vidare.
- Fortsätt söderut längs med strandpromenadvägen.
- Sväng svagt till vänster mot vattnet och ta en genväg via en naturstig till hundbadstranden.
Någon har avverkat och röjt träd här, kanske för att boende i villaområdet vill ha en bättre utsikt mot havet, eller så är det ett politiskt beslut taget för ett tryggare bostadsområde, då får man också fälla träd. Baloo hälsar på den glada figuren som sitter fäst på en björk. Vi undrar om det är ett tecken på att skogsmulle lever?
- Korsa hundbadstranden ta vägen över träbron till den andra stranden där hundar inte får bada.
Baloo känner på sig att han borde vara intresserad av att bada i vatten men är rädd för vågorna. Han tittar på vattnet och ser på vågorna. Här får en hund bada och Baloo är en Golden Retriever, en hundras som är känd för att älska vatten och mat. Men det hjälps inte, när vågorna närmar sig hans tassar hoppar han förskräckt bakåt.
På höger sida om stranden finns spår av tennisbanor som Stockviksverken anlade för anställda tjänstemän att spela i. Om man gjorde om tennisbanan till basketplan skulle de bli välanvända, tror Baloo. Det finns ingen som spelar tennis längre i området.
Vid allmänna badstrandens grillplats kan det alltid finnas lite gott att äta för en Golden Retriever. Det kan hända att någon tappat ner nån korv i eldstaden, bäst att alltid kolla efter.
- Fortsätt söderut rakt fram mellan hav och bostadshus, före detta arbetarbostäderna, och gena genom en parkeringsplats där Maggan bor som har en egen runda.
Om man inte är en hund som vill vidare, finns en sittgrupp ute på piren vid havet som man kan ta en paus vid.
- Innan bäcken sväng höger upp mot Appelvägen.
Här var det två bröder som öppnade ett snickeri, men det verkar som om att verksamheten inte gick så bra, det ser ödelagt ut idag.
- Sväng norrut höger och gå kort längs Appelvägen mot fotbollsplanen.
Bakom Folkets Hus och Parkers hus Kusten finns en superfin gräsplan men med slitna läktare. Här har det spelats många matcher mot hemmaklubben Stockvik som låg på topp i tabellen under 1980-talet. Läktaren finns kvar och är i ett dåligt skick. Före pandemin tränade GIF Sundsvall pojklag här.
Kusten är ett känt vägmärke då gamla E4:an passerade utanför. Huset har en fantastiskt bevarad inredning från 1950-talet och är numer en K-märkt byggnad. Kusten har haft olika funktioner den senaste tiden, idag är Kusten en kyrka och en plats för unga vuxna att hålla till på.
Bra att huset inte står tomt, även om det ser tomt ut när man kör förbi.
- Sväng höger norrut in på Mellanvägen och igenom husområdet som byggdes på 1940-talet som arbetarbostäder till Stockviksverken. Vik av till höger och gå mot gångtunneln under Kustvägen.
- Fortsätt på Mellanvägen och gå svagt till vänster mot gångtunneln under Kustvägen för att komma över till andra sidan, Övre Bredsand.
Baloo vill inte till Övre Bredsand han vill hellre ta en kortare väg och sätter sig i protest ett tag.
- Fortsätt en bit längs Tellusvägen. Om du vill ta en omväg och lägga på några km på Baloos runda kan du gå upp Neptunvägen fram till Skidstadion för att se vart Smirnovs tuffa skidträningsspår tar vid.
Visste du att den kände skidåkaren hemmahörande klubb Stockvik är idag en framgångsrik husmäklare i Sundsvall?
En annan dag tar vi uppförsbacken visar Baloo.
- Sväng istället höger, norrut in på en promenad och cykelväg, parallellt med E4:an. Efter femtio meter ta till vänster in på en skogsväg.
- Korsa en mindre bäck.
Baloo vägrar bli blöt om tassarna och kollar in vilka stenar han ska kunna gå på. Inga förhastade beslut innan du går över.
Här är ett skogsområde där Baloo får träna på att vara lös. Han är duktig på det och kommer när han hör sitt namn. Eller, …kanske kommer när han hör sitt namn.
- Skogsvägen stegrar sakta uppför och svänger vänster, västerut, och mynnar ut till Atlasvägen.
Atlasvägen går genom ett villaområde med tydliga arkitektoniska tecken från 1960-talet.
Nu är vi på andra sidan, Övre Bredsand, här finns dyrare bilmärken och alla hus och trädgårdar är välskötta, de flesta husen är låga villor med vit mexitegel.
- Sväng österut nedförs mot gångbron och gå den över E4:an.
På bron vägrar Baloo att gå vidare, han vill inte gå hem och sätter sig för att tjura igen.
Från gångbron kan du notera att de flesta bostäder på Nedre Bredsand har havsutsikt, om de inte har fönstren mot E4:an och därför har gardiner fördragna dygnet om. Från bron ser vi startplatsen vid parkeringen som också är målet för Baloos runda.
- Stopp. Rundan avslutas vid Coop Extra.
Trots att Baloo inte ville hem är han nöjd med rundan och rullar runt lekfullt i diket och förväntar sig någon sorts belöning att äta på.
Vill du gå Tour de Baloo?
Gå promenaden med hjälp av Sundsvallskartan.
Kontakt
Olof Ahlström
- Roll:
- Intendent, konstnärliga gestaltningsprojekt
- Telefon:
- 070-187 17 44
- E-post:
- olof.ahlstrom@sundsvall.se
- Adress:
-
Sundsvalls museum, Kulturmagasinet, 851 96 Sundsvall