Trafik- och cykelvett
Nu är det dags att titta på hur man ska röra sig i trafiken och varför man ska röra sig just så.
Det finns trafikregler man måste följa när man är ute i trafiken. Precis som man kan ha regler i klassrummet eller hemma, finns också regler för hur man ska agera i trafiken.
Material: "Vägen" som finns att skriva ut nedan och penna.
Sätt upp "Vägen" på tavlan, eller låt den ligga framför er på bordet om ni vill göra den i mindre grupper. Eleverna ska nu tillsammans rita ut vart på vgen olika trafikslag rör sig. Det spelar ingen roll hur de ritar, det viktigaste är att de ritar pilar så man ser åt vilket håll trafikslagen rör sig.
Låt eleverna börja med att rita ut på vilken sida av vägen bilarna ska köra. Rita sedan ut gående och cyklister.
Gå igenom vägarna och låt eleverna berätta hur de har resonerat. Gå sedan igenom facit.
>> Fråga eleverna varför de tror att man går på ena sidan av vägen och cyklar på den andra?
Då cykeln är ett fordon ska den hålla sig på samma sida som andra fordon (bilar, bussar etc). När man går ska man möta trafiken, detta för att man då kan få ögonkontakt och se varandra bättre. Om vi inte skulle ha denna regel om vart fordon och andra ska röra sig i trafiken skulle det kunna orsaka många olyckor.
Facit
Bilen och cyklisten kör på höger sida av vägen. Går gör man på vänster sida om det inte finns någon trottoar. Finns det trottoar kan man gå på vilken sida som helst.
När man är ute och cyklar kan det vara bra att använda några olika tecken för att visa vart man ska eller vad man tänker göra. På bilar finns till exempel lampor som hjälper till med detta, ska du svänga använder du blinkers och ska du stanna lyser bromsljuset. På cyklar finns inte detta och därför kan det vara bra att lära sig använda dessa tecken istället.
Börja alltid med att fråga eleven hur de tycker att du ska göra för att visa tecknet. Visa dem gärna hur deras förslag skulle kunna se ut genom att ställa dig med ryggen mot dem och visa. Kommer de inte på tecknet får du visa dem det rätta.
Svänga
När man ska svänga kan man använda sina armar för att visa. När man vill svänga höger sträcker man ut höger arm i god tid innan för att visa att det är till höger man ska svänga. Ska man istället svänga vänster använder man vänster arm. Genom att visa tecknet i god tid hinner man få tillbaka handen på styret och kan svänga säkert med båda händerna på styret.
Stanna
När man ska stanna kan man hålla upp ett stopptecken ovanför axeln. Detta syns tdligt både bakåt och framåt.
Ögonkontakt
>> Fråga eleverna om de vet vad ögonkontakt är och om någon kan hjälpa till att förklara för de andra i klassen.
Ögonkontakt är när man tittar på varandra i ögonen. Detta är något som man använder när man är ute i trafiken och samspelar med övriga trafikanter. Genom ögonkontakt kan man se till att undvika olyckor och att man krockar med varandra. Till exempelvis använder man ögonkontakt då man ska gå över ett övergångsställe eller när man möts i trafiken.
Ringklocka
>> Fråga eleverna om de vet varför man har en ringklocka på cykeln och när den ska användas.
Att ha en ringklocka på sin cykle är det lag på, vilket betyder att om man är ute och cyklar i trafiken ska man ha en ringklocka på sin cykel. Ringklockan kan användas för att göra de framför sig uppmärksamma på att man kommer. Exempelvis om man cyklar på en gång- och cykelväg och det går människor framför så kan man ringa i klockan för att göra dem uppmärksamma på att man kommer. Ringklockan kan också användas om man vill att någon framför sig ska flytta på sig.
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Samhällsplanering och trafik
- Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindradLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om transportdispensLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om vägvisningLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om återbetalning parkeringsavgiftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Delgivningskvitto gällande parkeringstillstånd för rörelsehindradeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Dispens från lokal trafikföreskriftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Handräckning av fordonsflyttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Planbesked - begäranLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkt och klagomål på färdtjänst, riksfärdtjänst och anropsstyrd kollektivtrafikLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster