Ansök om LSS insatser
Med hjälp av LSS kan du som har en omfattande funktionsnedsättning få stöd och service i vardagen.
LSS är Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade. är en rättighetslag som garanterar dig med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor.
Att ha ett funktionshinder innebär att man på grund av sjukdom eller skada har svårt att fungera utan hjälp i sitt dagliga liv.
Du som har ett funktionshinder har rätt att få stöd och service för att kunna leva som andra och vara med i samhället på samma villkor som andra.
Ansök om insatser
Först gör biståndshandläggaren en prövning av din personkretstillhörighet, därefter av dina behov innan du kan få beslut om LSS-insatser.
Det är bara personer med funktionsnedsättning eller dennes lagliga företrädare som kan ansöka.
- Ansökan om insatser enligt LSS, blankett Pdf, 380 kB, öppnas i nytt fönster.
- Fullmakt Pdf, 30 kB, öppnas i nytt fönster.
- Samtycke att hämta/lämna information Pdf, 290 kB, öppnas i nytt fönster.
Överklagan
När utredningen är klar får du ett skriftligt beslut med posten. Skulle beslutet vara ett avslag, eller på annat sätt inte beviljats på så sätt som du önskar, kan beslutet överklagas till Förvaltningsrätten.
Information om hur du överklagar får du av LSS handläggaren i samband med beslutet. Du kan få hjälp av LSS handläggaren med överklagandet.
Förhandsbesked för LSS-insatser
Om du bor i annan kommun och vill få ett förhandsbesked om möjligheterna att beviljas LSS-insatser i Sundsvall kan du fylla i nedanstående blankett
För att ha rätt till LSS insatser måste ditt funktionshinder innefattas i någon av följande punkter, vilka kallas personkretsar:
- Personer med utvecklingsstörning och person med autism eller autismliknande tillstånd
- Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom
- Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.
LSS ger rätt till sammanlagt tio olika insatser och kommunen ansvarar för nio av dessa. Region Västernorrland har ansvar för rådgivning och annat personligt stöd.
Insatserna för särskilt stöd och service är
- Rådgivning och stöd: Du och din anhörige kan behöva någon att prata med som förstår ditt funktionshinder. Rådgivning och stöd innebär att du har rätt till expertstöd av personer som förutom sina yrkeskunskaper, har särskild kunskap om hur det är att leva med stora funktionshinder. Stödet kan ges av läkare, psykolog, sjukgymnast, kurator, logoped, arbetsterapeut etc.
Instasen ges av Region Västernorrland. Ansökan finns på sidan
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - LSS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Personlig assistans: Personlig assistans kan ges till dig som är i åldern 0-65 år. Du ska ha ett stort och varaktigt funktionshinder och inte klara att tillgodose dina grundläggande behov. Med grundläggande behov menas att du till exempel behöver hjälp med: personlig hygien, måltider, att klä av och på dig, att kommunicera med andra.
- Ledsagarservice: En ledsagare är en person som följer med dig om du ska göra aktiviteter utanför ditt hem. Ledsagare kan du få för ett speciellt tillfälle eller för återkommande aktiviteter.
- Kontaktperson: Kontaktpersonen fungerar som en vän, någon att prata med och umgås med, gå ut och fika med och gå på bio. Kontaktpersonen ska också kunna ge råd och stöd till dig i vardagssituationer. Du ska kunna få kontakt med andra och ha en bra fritid.
- Avlösarservice i hemmet: Med avlösarservice menas att en person utanför familjen tillfälligt övertar omvårdnaden från anhöriga. Avlösarservice kan ges som regelbunden insats, men också för situationer som inte kan förutses.
- Korttidsvistelse utanför det egna hemmet: Korttidsvistelse är en insats för att ge dig möjlighet till rekreation och miljöombyte, samtidigt som anhöriga får avlösning. Insatsen kan ges på korttidshem, stödfamilj eller på annat sätt, exempelvis lägervistelse.
- Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år: Skolungdomar från tretton år kan få tillsyn före och efter skoldagen samt vid lov. Du ska på grund av ditt funktionshinder inte kunna vara ensam hemma när dina föräldrar arbetar eller studerar.
- Boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn eller ungdomar: denna insats är till för dig som är barn eller ungdom med svåra funktionshinder och som trots olika stödinsatser inte kan bo kvar hos dina föräldrar. Du kan då ha rätt till familjehem eller i en bostad med särskild service.som behöver bo utanför föräldrahemmet,
- Boende med särskild service för vuxna: Det finns två boendeformer som är anpassade för personer med funktionshinder; Gruppbostad och serviceboende.
Gruppbostad
Gruppbostad är avsett för dig som behöver mycket stöd och omvårdnad. I en gruppbostad finns ett litet antal lägenheter. Där finns också gemensamhetsutrymmen. Gemensamhetsutrymmena fungerar som en samlande punkt för de som bor i gruppbostaden. Här finns personal dygnet runt.
Serviceboende
Serviceboende är för dig som inte behöver så mycket stöd som ges i gruppbostäder. Serviceboende är vanliga lägenheter som till exempel ligger i samma trappuppgång. Här finns tillgång till personal som finns i anslutning till serviceboendet. De ska se till att du får hjälp med att bli bra på sådant som du kan klara själv och komma i väg på aktiviteter. De som bor i en servicebostad har också ha tillgång till en gemensam lokal där du kan mötas och umgås.
eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna, - Daglig verksamhet: daglig verksamhet är till för dig som tillhör personkrets 1 eller 2 och är i yrkesverksam ålder, saknar sysselsättning och som på grund av ditt funktionshinder inte kan få ett annat arbete. Där finns personal som hjälper dig. Din sysselsättning planeras tillsammans med dig utifrån dina förutsättningar. Daglig verksamhet kan vara på café, biltvätt, dagcentral eller på ett företag. Du får en särskild ekonomisk ersättning, habiliteringsersättning. Habiliteringsersättning utgår till den dag du fyller 67 år. för personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig.
Vid enklare ärenden kan det ta någon dag innan du får den hjälp du ansökt om, medan det för mer komplexa ärenden kan ta längre tid. Är dina behov akuta så kan du få hjälp samma dag.
Varje ärende ska handläggas så snabbt och enkelt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts. Vad som är snabbt och enkelt kan bero på om behovet är akut eller inte, samt vilken typ av behov, insats och omfattning det gäller.
Huvudprincipen är att alla insatser enligt LSS är avgiftsfria och att du enbart betalar för dina egna personliga utgifter i samband med insatsen. Det kan vara egna kostnader för bostad, måltider, fritidsaktiviteter, resor och utflykter. Personalens omkostnader bekostas av personalens arbetsgivare.
Kontakt
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.