Ett tufft ekonomiskt läge för Sundsvalls kommun
Sundsvalls kommun har precis som många andra kommuner ett tufft ekonomiskt läge just nu. Framöver behöver hela den kommunala organisationen vidta åtgärder för att sänka kostnaderna. Dessa åtgärder ska tas fram skyndsamt.
Uppföljningen av ekonomin till och med mars visar att kommunen väntas göra underskott under 2024.
–Vi agerar skyndsamt och kommer närmaste månaden att ta fram åtgärder för att minska underskottet. Alla verksamheter behöver se över hur vi kan minska kostnaderna och vilka satsningar som kan skjutas upp. Åtgärderna ska vi jobba fram tillsammans i hela kommunen, säger Jonas Walker, kommundirektör i Sundsvalls kommun.
Under 2023 överträffade de ekonomiska målen och det redovisades goda resultat. Resultatet uppgick till 183 miljoner kronor vilket motsvarade ett resultat i förhållande till skatteintäkter och statsbidrag om 2,5 %. Överskottet har använts till att finansiera egna investeringar och amortera på kommunens låneskuld.
Anledningen till det tuffa ekonomiska läget nu beror på flera faktorer. Effekten av inflationen har blivit högre än vad som väntats. Pensionskostnaderna har ökat kraftigt på grund av ett nytt pensionsavtal. Vi ser att 2025 ser bättre ut både gällande pensionsavgifterna och inflationen.
Ytterligare en faktor är högre räntekostnader. Minusresultaten är märkbara i nästan alla förvaltningar. I vård- och omsorgsförvaltningen är minusresultaten bland annat en följd av det nya arbetstidsavtalet med 11 timmars dygnsvila. Den snörika vintern ledde också till ökade kostnader för snöröjning och sandning för några förvaltningar.
– När fullmäktige antog budgeten i september visste vi att 2024 skulle bli ett tufft år - inte minst med anledning av de ökade pensionskostnaderna. Nu behöver vi vidta kraftfulla åtgärder för att vända den ekonomiska utvecklingen. Vi måste få ett bättre grepp om kostnadsutvecklingen så att inte välfärden och vårt tillväxtarbete äventyras, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande.
Senast ändrad: , klockan