En ökad känsla av trygghet hos Sundsvallsborna
Det synliga missbruket fortsätter oroa Sundsvallsborna som i övrigt känner sig tryggare än någonsin. Nu fortsätter Sundsvalls kommun tillsammans med Polisen och Stadsutveckling i Sundsvall sin kraftsamling för ett Sundsvall där alla ska känna sig trygga.
Sundsvalls kommun och Polisen bedriver sedan flera år tillsammans med Stadsutveckling i Sundsvall ett trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete med goda resultat. Nu har resultatet av 2023-års trygghetsmätning kommit och det visar på flera positiva förändringar.
Utomhusstörningar i centrum har minskat. Även problemnivån gällande störningar av berusade personer som bråkar och slåss utomhus har minskat sedan året innan och detsamma gäller kvinnor som antastas. Årets mätning visar också på en ökad känsla av trygghet hos Sundsvallsborna.
Nytt för i år är att vi kan se en ökad oro gällande missbruksproblem och bostäder, närmare bestämt tillhåll för narkotikamissbrukare. Det senaste årets oroligheter i Sundsvall och i Sverige tros ha påverkat den ökningen. Synligt missbruk är fortsatt en utmaning enligt undersökningen – något som trygghetmätningarna visar att vi delar med andra städer.
Ett viktigt verktyg
Den årliga trygghetsmätningen utförs sedan många år av Polisen i samarbete med Sundsvalls kommun och Stadsutveckling i Sundsvall AB. Den är också ett viktigt verktyg för hur Sundsvalls centrum ska vidareutvecklas.
Positivt är att Sundsvallsborna känner sig i regel tryggare än i riket i genomsnitt. Men det finns fortfarande utmaningar.
– Känslan av att vara trygg när man är ensam ute sent på kvällen har ökat något och otryggheten har minskat. Siffrorna visar också att tryggheten, när man är ute ensam under sen kväll, är högre i Sundsvall och Västernorrland jämfört med Sverige i stort. Det känns positivt, säger Andreas Bergström, lokalpolisområdeschef i Medelpad.
"En positiv utveckling"
– Jag är väldigt glad att Sundsvallsborna fortsatt i regel känner sig tryggare än rikssnittet och att vi dessutom ser en positiv utveckling på flera områden. Men vi behöver fortsätta jobba med de utmaningar som finns – både för att bibehålla våra goda resultat och vända trenden på de områden som går åt fel håll, säger Lisa Tynnemark (S), vice ordförande i Kommunstyrelsen och ordförande i Rådet för social hållbarhet.
I samband med att trygghetsmätningen presenteras uppdaterar Polisen och Sundsvalls kommun även det medborgarlöfte som man gemensamt antagit. Löftet blir nu ettårigt, istället för som tidigare tvåårigt, i syfte att kunna göra en större uppdatering av löftet om ett år när Polisen utvecklat sitt arbete med medborgardialoger och kommunen arbetat fram en ny lägesbild.
FAKTA: Om trygghetsmätningen
Det är 300 respondenter bosatta i centrum och 600 respondenter bosatta utanför centrum som har fått enkäten. Svarsfrekvensen som helhet 2023 var 58,99 %, vilket är en något högre svarsfrekvens än 2022 som var på 54,8 %.
Frågeformuläret omfattar ett fyrtiotal frågor rörande utemiljön, missbruksproblematik, andra typer av ordningsstörningar, utsatthet för brott som individ, allmän oro för brott, mer konkret känsla av otrygghet samt en bedömning av Polisens arbete mot de lokala problemen i bostadsområdena.
Trygghetsmätningen utförs av Polisen – lokalpolisområde Medelpad i samarbete med Sundsvalls kommun och Stadsutveckling i Sundsvall AB.
Senast ändrad: , klockan