Föränderligt barn- och elevantal kräver flexibilitet och engagemang inom förskolan och skolan
Det föds färre barn i Sundsvall, familjer flyttar och elever byter skola. Faktorer som för flera förskolor och skolor i Sundsvall innebär utmaningar gällande resursfördelning då elevantalet varierar.
Sundsvalls kommuns förskola, grundskola och gymnasium jobbar efter de budgetförutsättningar som finns och som baseras på de aktuella barn- och elevvolymer som respektive skola har. Vi behöver justera våra skolor efter elevvolymer – och volymerna varierar. Vi måste med andra ord anpassa våra verksamheter efter ett elevantal som konstant förändras – termin för termin.
Barn- och utbildningsförvaltningen har fått 100 miljoner kronor mer i budget för 2024 jämfört med ifjol. 2023 var det drygt 2,6 miljarder kronor och i år är det drygt 2,7 miljarder kronor. För att möta barn- och elevvolymerna föreslås nu anpassningar av förskolan motsvarande 12 miljoner kronor och anpassningar av grundskolan motsvarande 20 miljoner kronor. Behovet av anpassningar för gymnasiet är bland annat beroende av hur ansökningsmönstret ser ut inför hösten. Där föreslås anpassningar motsvarande 1,2 miljoner kronor.
Följer det ersättningssystem Sverige har
Förskolorna och skolorna jobbar efter de budgetförutsättningar som finns och som baseras på de aktuella barn- och elevvolymer som förskolan och grundskolan har. Detta enligt det ersättningssystem som skolan i Sverige har idag. Det behövs med andra ord anpassningar av verksamheter utifrån volymer.
För förskolor som står inför stora justeringar har resurser till viss del omfördelats att ge dessa möjlighet att få lite längre tid på sig att anpassa sina verksamheter.
Vi kan se att Sundsvalls friskolor har ett fortsatt högt söktryck som kan ge effekt på de kommunala skolorna eftersom det påverkar elevvolymerna i den kommunala skolan. I förskolan går idag cirka 9 procent hos fristående huvudmän, för grundskolan är det cirka 29 procent och för gymnasiet 43 procent.
Sundsvall erbjuder bra grundskolor och både elever och vårdnadshavare som står inför valet att välja skola behöver få uppleva det själva. Under hösten har många skolor haft öppet hus och på olika sätt berättat för elever och vårdnadshavare om skolan och verksamheten.
Säkerställa kommunens kompetensförsörjning
Sundsvalls gymnasium är Sundsvalls största gymnasieskola. Idag är det ett större söktryck på flera av yrkesprogrammen jämfört med samma tid förra året. Elevresultaten har förbättrats och just nu arbetas det med att säkerställa att utbildningsplatser fylls till kommande läsår. Detta för att bidra till att säkerställa kommunenens och regionens kompetensförsörjning framför allt inom de fem prioriterade programmen fordon, bygg, el, industri och vård.
Sundsvalls gymnasium fortsätter erbjuda undervisning av mycket hög kvalitet, dels genom skickliga och behöriga lärare, dels genom väl utrustade och moderna verkstadslokaler och ett stort engagemang i verksamheten.
"Gör skillnad på riktigt"
Att anpassa våra verksamheter efter ett konstant föränderligt elevantal kräver både flexibilitet och engagemang. En översyn av lokaler har genomförts och en minskning motsvarande cirka 0,9 miljoner kronor gällande moduler och förråd föreslås.
– Våra fantastiska medarbetares insatser är värdefulla – de gör skillnad på riktigt. Jag förstår att det här kan skapa oro ute på arbetsplatserna men jag är också övertygad om att de kommer fortsätta att göra en positiv skillnad för våra barn och elever, säger Anna-Karin Mäntylä, skoldirektör.
– Jag är stolt över våra skolor och förskolor och all engagerad personal som vi har. Att verka i en verksamhet med föränderliga förutsättningar är utmanande. Men det viktigaste vi kan göra är att visa på den fina verksamhet som bedrivs och locka fler att välja våra kommunala skolor, säger Olle Åkerlund (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden.
Senast ändrad: , klockan