Sundsvalls trygghetsarbete fortsätter med oförminskad styrka: ”Är tryggare än i riket i genomsnitt”
Sundsvalls kommuns trygghetsarbete tillsammans med Polisen och andra aktörer fortsätter med oförminskad kraft.
– Vi har genomfört många olika trygghetsskapande och förebyggande insatser tillsammans med andra som ger resultat. Det ska vi fortsätta prioritera. När vi riktar samhällets samlade styrka mot problemen kan vi åstadkomma förändring, säger Lisa Tynnemark (S), kommunstyrelsens vice ordförande.
Att Sundsvallsborna känner sig tryggare än i riket i genomsnitt är ingen nyhet. Sedan flera år tillbaka så har Sundsvalls kommun, Polisen och Stadsutveckling i Sundsvall tillsammans bedrivit ett trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete med goda resultat. Trots den senaste tidens oroligheter och rubriker i media så har risken för att bli utsatt för brott i Sundsvall aldrig varit lägre. Antalet anmälda brott i Sundsvall fortsätter även att minska.
Motverkar kriminella nätverk
Under det senaste året har kommunen tillsammans med Polisen arbetat med att motverka kriminella nätverk och intensifierat arbetet mot rekrytering av unga till kriminella miljöer.
Den årliga trygghetsmätningen visar att det synliga missbruket i centrum oroar Sundsvallsborna. Efter det har flera åtgärder vidtagits – framför allt vid området omkring Hållplats Stenstan.
”Har fångat upp minderåriga”
För att flytta missbruket från centrum så har det sedan sommaren varit tillåtet att dricka alkohol i en park på Norrmalm nära Kommunhuset. Det var ett förslag från Polisen, som sett goda resultat av liknande exempel i andra städer, som Kommunfullmäktige enhälligt beslutade att testa. I november ska en utvärdering och eventuell förlängning av förändringen diskuteras.
– Vi har genom detta bland annat kraftigt minskat antalet omhändertagen vid Hållplats Stenstan samt fångat upp ett antal minderåriga som riskerar att hamna i ett missbruk. Missbrukarna slutar inte att dricka bara för att dem inte har en plats att vara på, genom provet i parken har vi i stället fått en bättre överblick över personerna i fråga och vi vill skapa en större upplevd trygghet i centrum för allmänheten, säger Henrik Blusi, kommunpolis lokalpolisområde Medelpad.
”Avvärjt brott”
Polisen har även installerat ett flertal bevakningskameror i centrala Sundsvall. Bevakningskameror som, tillsammans med belysning, ska förebygga brott och missbruk.
– Vi har genom bevakningskamerorna både upptäckt brott och även hunnit avvärja brott, så det har varit mycket lyckat, säger Henrik Blusi, kommunpolis lokalpolisområde Medelpad.
Förutsättningar till en fungerande skolgång
Parallellt med det har kommunen tillsammans med Polisen tagit krafttag för att fånga upp barn och ungdomar som riskerar att dras in i kriminalitet. Arbetsmodellen heter SSPF och står för skola, socialtjänst, polis och fritid. Den innebär att olika verksamheter samarbetar med varandra och med vårdnadshavare för att vända en negativ utveckling hos barnet eller ungdomen. Olika stöd som kopplas in kan exempelvis vara fältassistenter, personal från den lokala fritidsgården, från socialtjänsten, från skolan och från Polisen.
För att skapa förutsättningar för samarbete mellan socialtjänsten och andra delar av samhället samt att finnas närmare lokalsamhället har Sundsvalls kommun öppnat lokala kontor för Socialtjänsten i ett flertal bostadsområden. Sundsvalls kommun har också utökat antalet brobyggare som arbetar som länk mellan skola, ungdomar och deras föräldrar. Brobyggarna jobbar relationsbyggande och kan också fånga upp ungdomar som riskerar att hamna på glid.
En tryggare fritidsgård
På Nacksta fritidsgård har medarbetarna arbetat tillsammans för ett nytt arbetssätt i syfte att skapa en tryggare fritidsgård. En del i det nya arbetssättet innebär att gården varje kväll erbjuder ett antal aktiviteter med ledare och utbildare.
Förutom flera roliga och utvecklande aktiviteter erbjuder fritidsgården också en ny form av öppen verksamhet varje kväll. Under dessa kvällar diskuteras olika frågor som ungdomarna har. Det kan handla om till exempel lag och rätt, HBTQI, demokrati och miljö.
Och det stannar inte där. Ett 60-tal så kallade ANDTS-coacher (alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar) har utbildats inom kommunen. Skolledare och lärare genomgår utbildning i drogtecken och preparatkännedom om narkotika. Krogar Mot Knark är uppstartat med ett 20-tal krogar anslutna samtidigt som kommunen och Polisen löpande samverkar med näringslivet för att förebygga brott och skapa ett än mer tryggare Sundsvall.
– Hela samhället måste kliva fram om vi ska kunna vända utvecklingen och skapa tryggare förutsättningar för alla Sundsvallsbor. Alla förtjänar att känna sig trygga här, och jag är övertygad om att de insatser vi nu gör bäddar för förändring – även om det inte sker över en natt. Vi är fast beslutna om att alla ska få goda livschanser i vår kommun så att ett ordnat liv lockar mer än den kriminella banan, säger Lisa Tynnemark (S).
Senast ändrad: , klockan