Sundsvalls kommun investerar 66 miljoner i minskad klimatpåverkan
I september tog kommunfullmäktige beslut om åtgärder för att minska kommunens klimatpåverkan. Bland annat genom smartare belysning som ska öka känslan av trygghet i kommunen.
– Det här innebär att vi kan minska vår klimatpåverkan genom att sänka våra utsläpp och investera i förnyelsebar elproduktion. Bland annat byter vi till LED-lampor i gatubelysningen och installerar solceller på kommunens fastigheter, säger Lisa Westling, klimatsamordnare på Sundsvalls kommun.
Investeringarna ska snabba på klimatomställningen i kommunen och tar avstamp i handlingsplanen för klimatarbetet, Klimatplan 2022-2024. Planen innehåller cirka 50 olika aktiviteter för minskad klimatpåverkan. Förvaltningar har haft möjlighet att söka investeringsmedel för klimatåtgärder utifrån planen.
– Klimatplanen fokuserar både på lösningar för att minska klimatpåverkan här och nu och på långsiktiga systemlösningar för att ställa om till ett klimatneutralt och hållbart samhälle, säger Hans Forsberg (C), ordförande för Service- och förvaltningsutskottet.
Smartare och tryggare belysning
De mörkaste månaderna närmar sig och en del av investeringen går till gatubelysning. Åtgärden handlar om att minska kommunens energiförbrukning och om att kapa effekttopparna som belastar elnätet. Dessutom får vi rätt ljus på rätt plats och vid rätt tillfälle.
– Det är under de mörka och kalla månaderna som gatubelysningen kräver mest energi. Det är också då det är som viktigast att minska belastningen på elnätet. Gatubelysningen vi byter till är LED-lampor med smart styrning som utöver minskad energianvändning även skapar en större trygghet i vägnätet, säger Stefan Näslund, sektionschef på Gatuavdelningen på Sundsvalls kommun.
Smart styrning av belysning innebär att belysningen kan anpassas beroende på ljusförhållanden i omgivningen. Vi kan även styra när belysningen ska tändas upp utifrån trygghetsperspektiv, exempelvis att ljuset förstärks när personer går över ett övergångsställe.
Förnybar el på kommunens fastigheter
En annan del av satsningarna går till att installera solceller på kommunens fastigheter. Solcellsanläggningarna kommer att öka produktionen av förnyelsebar el till kommunens verksamheter. Det minskar behovet av inköpt energi samtidigt som solcellerna har låga drift- och underhållskostnader.
Klimatneutraliteten går framåt
I oktober presenterades Aktuell Hållbarhets kommunranking om Miljöbästa kommun där Sundsvall klättrar 110 placeringar från föregående år. En placering på plats 54 är ett bevis på att arbetet går åt rätt håll menar Hans Forsberg (C), ordförande för Service- och förvaltningsutskottet.
– Det är positivt att få ett kvitto på det arbete som vi gör, men vi vill och behöver fortsätta satsa ännu mer om vi ska nå målet ett klimatneutralt Sundsvall 2030, säger Hans Forsberg.
Läs klimatplanen för 2022-2024, pdf
Läs hela protokollet från kommunfullmäktige den 25 september 2023, pdf
Senast ändrad: , klockan