Gemensamma krafttag för kompetensförsörjningen i Västernorrland: ”Inget en enskild arbetsgivare kan lösa”
Sundsvalls kommun och flera aktörer i Västernorrland samverkar med att ta fram nya – gemensamma – arbetssätt för kompetensförsörjningen i regionen. Stärkt samarbete mellan arbetsgivare och utbildningsanordnare och insatser för att öka kännedomen om olika yrken och yrkesutbildningar är nycklar i arbetet.
Arbetsgivare runt om i hela landet får allt svårare att rekrytera den kompetens de behöver. Det har lett till att kompetensförsörjningen idag är den största begränsande faktorn för tillväxt i Sverige. En utmaning som Gunnel Åhlund Näslund, kompetensstrateg på Sundsvalls kommun, ser att vi behöver lösa tillsammans.
– Vi behöver säkerställa att det finns relevanta yrkesutbildningar och att unga och vuxna vet om att de finns, tycker de är intressanta och söker till dem. Det är inget en enskild utbildningsanordnare eller arbetsgivare kan göra, utan vi behöver jobba tillsammans, säger Gunnel.
Aktörer i Västernorrland samverkar för gemensamma arbetssätt
Sundsvalls kommun och flera aktörer i Västernorrland jobbar tillsammans med att ta fram nya – gemensamma – arbetssätt att jobba med kompetensförsörjning i regionen. En samverkan som bidrar till att Sundsvalls kommun är redo för det ökade behovet av kompetensförsörjning och utbildning som kommer med att kommunen ska växa med 10 000 invånare kommande åren.
Sundsvalls kommun mobiliserar för att välkomna 10 000 nya Sundsvallsbor
Samverkan handlar om hur utbildningsanordnare och arbetsgivare tillsammans ser till att
- vi i god tid har en tydlig bild av arbetsmarknadens kompetensbehov
- vi erbjuder utbildningar som matchar arbetsmarknadens kompetensbehov
- unga och vuxna känner till hur arbetsmarknadens kompetensbehov ser ut så de kan söka sig till utbildningar som matchar dessa.
Sundsvalls kommun jobbar tillsammans med andra aktörer i Västernorrland för att skapa förutsättningar för en väl fungerande kompetensförsörjning inom hela regionen. Samverkan sker inom ramen för det strategiska samarbetet Kompetensförsörjning Sundsvall som pågått sedan 2020.
Bland de som deltar i samverkan finns ett stort antal aktörer med betydelse för kompetensförsörjningen i Västernorrland. Kommuner, myndigheter, skolor på alla utbildningsnivåer och näringslivsorganisationer. Tillsammans jobbar aktörerna med mål, prioriteringar och insatser för väl fungerande kompetensförsörjning i hela regionen. En del av samverkansprojektet finansieras av Tillväxtverket.
Arbetet med kompetensförsörjning är prioriterat inom Sundsvalls kommuns arbete med att skapa 5 000 nya jobb inom kommunen.
Nära samarbete mellan arbetsgivare och utbildningsanordnare
När Svenskt Näringsliv, i en enkät under 2022, frågade arbetsgivare runt om i landet vilken utbildningsnivå de vill att medarbetare uppfyller svarade hela 50 procent gymnasial yrkesutbildning. Följt av yrkeshögskoleutbildning, 34 procent, och högskole- och universitetsnivå, 30 procent.
Yrkesinriktade utbildningar är med andra ord avgörande för att arbetsgivarna ska kunna rekrytera den kompetens de behöver.
– För att vi ska kunna erbjuda relevanta yrkesutbildningar behöver vi få till en systematisk samverkan mellan utbildningsanordnare och arbetsgivare. De behöver ta fram innehållet i yrkesutbildningarna tillsammans och arbetsgivarna behöver flagga upp sitt behov av kompetens i god tid. Arbetsgivarna behöver också erbjuda de praktikplatser som behövs för att eleverna ska kunna göra den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen, säger Gunnel.
En väg in till alla yrkesutbildningar i regionen
Idag finns ett brett utbud av yrkesutbildningar i Sverige, det är dock för få som söker sig till dem. Ofta på grund av bristande kännedom om var jobben finns och vad de innebär.
Som en del i att öka kännedomen kring olika yrken och yrkesinriktade utbildningar samlas nu alla yrkesutbildningar som erbjuds i Västernorrland på en och samma webbplats. Något som Västernorrland är först ut i landet med att göra.
– En gemensam webbplats kommer ge potentiella studerande överblick över vilka utbildningar som efterfrågas av arbetsgivare i regionen. Och vart och hur utbildningarna erbjuds. Men mest unikt är att den gemensamma webben kommer att möjliggöra att vi tillsammans med övriga kommuner i regionen kan erbjuda ett så brett, djupt och effektivt utbildningsutbud som möjligt, säger Gunnel.
Skarpare marknadsföring av branscher och yrken
En annan insats för att öka kännedomen om yrken och yrkesutbildningar är att utveckla metoder för skarpare marknadsföring. Här har arbetsgivare ett viktigt ansvar när det kommer till att visa upp sin verksamhet och potentiella yrkesval.
– En grundläggande framgångsfaktor för att få fler att få upp ögonen för yrkesutbildningarna är arbetsgivarnas engagemang. Tillsammans med näringslivsorganisationer och arbetsgivare utvecklar vi nya sätt att marknadsföra arbetsmarknadens kompetensbehov, för att få fler sökande till ”rätt” utbildningar, säger Gunnel.
Senast ändrad: , klockan