Hjälp oss att bekämpa invasiva arter
Blomsterlupin, jättebalsamin, jätteloka, vresros, kandensiskt gullris och parkslide. Det är exempel på invasiva främmande arter som hotar den biologiska mångfalden. Men det går att minska spridningen, och här har allmänheten en viktig roll.
I takt med att klimatet förändras finns risk att spridningen av invasiva främmande arter i Sverige accelererar. Det är en utveckling som oroar.
– När en ny art väl etablerat sig är det oftast svårt och väldigt kostsamt att få bort den. Därför är det oerhört angeläget att fokusera på förebyggande insatser. Här kan var och en hjälpa till genom att vara uppmärksam så att man själv undviker att bidra till spridning när man hanterar trädgårdsväxter eller vistas i naturen, säger Henrik Lange, handläggare på Naturvårdsverket.
Med ett varmare klimat förändras förutsättningarna för livet i naturen. Förutom att främmande växter och djur som tidigare inte trivts på våra breddgrader nu får möjlighet att överleva och frodas, påverkas också de arter som finns här sedan länge.
– Bara under de senaste åren har vi sett en ökad spridning av flera invasiva arter, som kanadensiskt gullris, vresros och jättebalsamin i vår del av landet. För att kunna hejda utvecklingen är det viktigt att alla – både vi på kommunen och allmänheten bidrar, säger Helena Brus, biolog på Sundsvalls kommun.
För den som har trädgård är det viktigt att ha koll på vad som spirar i rabatterna, och hur eventuella invasiva växter ska hanteras. För vissa räcker det långt att slå av blommorna innan de sätter frö, till exempel blomsterlupin, medan andra, som vresros och jätteloka behöver grävas upp med rötterna.
Parkslide som riskeras att triggas i gång när man bekämpar den ska man helst låta vara, om man inte absolut måste göra något åt den. Några är inte ens tillåtna att ha i trädgården, utan måste enligt lag tas bort.
Eftersom det är olika åtgärder som gäller för olika växter är det bäst att läsa på innan man gör något så det inte blir fel.
Gemensamt för alla invasiva växter är att växtavfallet från dem inte får slängas i naturen. Det ska helst packas i dubbla plastpåsar och slängas på anvisad plats vid återvinningscentralen. Risken för spridning är som störst just vid hantering och transport.
– I Sundsvall tar alla återvinningscentraler emot trädgårdsavfall från invasiva arter och skickar det till förbränning. För att minska risken för spridning är det viktigt att det läggs i rätt behållare och inte blandas med annat trädgårdsavfall. Fråga alltid personalen på plats om du kommer med trädgårdsavfall från invasiva arter, säger Daniel Andersson, enhetschef återvinning på MittSverige Vatten och Avfall.
Vill du rapportera var det finns främmmande invasiva växter? Använd denna länk: https://www.artportalen.se/
Några invasiva främmande trädgårdsväxter och tips på vad du kan göra åt dem
Blomsterlupin
Finns över nästan hela landet. Blir upp till 120 cm hög, får blå, rosa, vita och lila blommor i klasar.
Tips: Plantera den inte. Om du redan har den – ta bort den innan den sätter frö. Gräv upp den, eller slå om det är mycket, och upprepa det i flera år.
Vresros
Finns i södra och mellersta Sverige och längs norrlandskusten, ofta på stränder. Stor, taggig buske med rosa eller vita blommor som bildar nypon.
Tips: Slå av blommorna före frösättningen dvs. innan det blir nypon. Gräv upp den med rötterna, innan den hinner växa sig stor och klipp bort rotskott.
Jättebalsamin
Förekommer över nästan hela Sverige. Växten kan bli 2,5 meter hög och bildar täta bestånd. Blommorna är rosa. Den är EU-listad så du är skyldig att ta bort den på din egen tomt.
Tips: Jättebalsamin är lätt att bekämpa. Dra upp den och packa i säckar för transport. Gör det innan den gått i frö, för det orsakar stor spridning. Upprepa flera gånger per säsong.
Jätteloka
Finns i nästan hela Sverige. Kan bli upp till tre meter hög. Den är EU-listad så du är skyldig att ta bort den på din egen tomt.
Tips: Växtsaften kan ge svårartade blåsor så använd skyddsutrustning om du ska bekämpa den. Innan den satt frö – ta bort fröställningarna och kapa eller gräv upp rötterna. Upprepa detta flera gånger per säsong.
Parkslide
Finns i södra och mellersta Sverige och vid kusten upp till Norrbotten. Bambuliknande växt som kan bli upp till 4 m hög.
Tips: Det saknas fungerande bekämpningsmetoder och risken finns att den kan stimuleras att växa vid bekämpning. Låt den stå om den inte sprider sig.
Kanadensiskt gullris
Finns i mellersta och södra Sverige, Jämtland och hela östkusten. Blir upp till 2 meter hög, får många små, gula blommor i toppen.
Tips: Slå av blomställningarna före blomning, eller ta bort hela växten innan den sätter frö. Packa den i säckar vid transport.
Senast ändrad: , klockan