Det är förbjudet att kasta konfetti utomhus
Väntar studentfirande, bröllop, examen eller andra festligheter i sommar? Kanske har du tänkt festa till det med ett konfettiregn? Då kan det vara bra att veta att det är förbjudet att använda konfetti utomhus.
Konfetti gjord av plast är sedan tidigare förbjudet i hela landet – Ett förbud som trädde i kraft förra året och som är en del i EU och Riksdagens arbete med att minska användningen av engångsprodukter.
Plastkonfetti som kastas ut i naturen försvinner inte, den sönderdelas till mindre och mindre bitar och blir till slut mikroplast, som följer med regnvattnet ut i sjöar och hav. Användningen av plastkonfetti utomhus bidrar till tillförseln av mikroplast i naturen. När mikroplaster rinner ut i havet kan det skapa stor skada för djuren som lever där.
– Om plastkonfettin rinner ner i dagvattenbrunnar eller blåser iväg till ett vattendrag så kommer den till slut att rinna ut i en sjö eller i havet. Det är ett nedskräpningsproblem och en onödig källa till mikroplastspridning, säger Ida Sundberg, utredare på Sundsvalls kommun.
Straffbart att skräpa ned
När man skjuter upp konfetti i luften kan bitarna färdas långt, men de faller också ner på marken där man står.
– Konfetti som inte städas upp sprids okontrollerat med vinden och ut i naturen. Oavsett om det är plast- eller papperskonfetti så är det väldigt svårt städa upp och riskerar att blåsa omkring och sprida sig över stora ytor, säger Ida Sundberg.
Det är straffbart att kasta så mycket som en fimp, ett kolapapper eller ett tuggummi på marken och straffet för ringa nedskräpningsförseelse är 800 kronor i böter.
– Oavsett om det är pappers- eller plastkonfetti som kastas så räknas det som nedskräpning och då är det belagt med böter, säger Sonny Andersson, driftchef på Sundsvalls kommun.
Konfettin är ohyggligt svårt, nästan omöjligt att städa upp och inte ens kommunens sopmaskiner klarar av att sopa med sig all konfetti från våra gator och torg.
– Ett papper som blir fuktigt eller blött fastnar som frimärken på asfalten eller gatstenarna. Det är jättesvårt att få bort och blir därför liggande, säger Sonny Andersson.
Konfetti som sprids över ängar och gräsmattor går inte heller att städa upp.
– Konfettin blir liggande på gräsmattorna efter firandet. Sedan kommer vi med våra gräsklippare och klipper gräset. Maskinerna maler ner konfettin till små, små bitar av plast och papper som blir liggande i naturen. De försvinner ”för ögat” eftersom de faller sönder och kanske blir överväxta av gräs eller mossa. Men de efterlämnar små partiklar som stannar kvar i naturen i hundratals år, säger Sonny Andersson.
Hur lång tid det tar för skräp att brytas ned kan inte sägas exakt - det beror på vilken miljö skräpet hamnar i och vilka förutsättningar som finns där. som råder där. Vissa skräp som plastpåsar, fimpar och PET-flaskor finns kvar i naturen mycket länge. De försvinner ”för ögat” men efterlämnar små mikroplastpartiklar som stannar kvar i naturen och i havet i hundratals år och skadar både miljö och djur.
Ett totalt konfettiförbud
Eftersom all typ av konfetti som kastas ut är svårt att ta reda på och svårt att städa upp efter sig så räknas som nedskräpning. Att kasta konfetti utomhus är förbjudet på Sundsvalls gator – Oavsett om det är konfetti i plast eller papper.
– Det gäller både pappers- och plastkonfetti. Vi vill inte att konfetti ska användas utomhus över huvud taget, säger Sonny Andersson
– Man kanske inte behöver kasta ut något alls. Blås såpbubblor och pynta på annat sätt, till exempel genom att hänga upp flaggspel och vimplar. Man kan ha roligt utan konfetti, inte bidra till nedskräpning och istället ha ett trevligt och miljövänligt firande, säger Ida Sundberg.
Kontakt:
Ida Sundberg, processledare på Sundsvalls kommun
Telefon: 060-191362
Mail: ida.sundberg@sundsvall.se
Sonny Andersson, chef över driftsektionen Sundsvalls kommun
Telefon: 060-191665
Mail: sonny.andersson@sundsvall.se
Senast ändrad: , klockan