Hållbara och giftfria förskolemiljöer i Sundsvall
Sundsvalls kommun arbetar aktivt för att alla våra verksamheter ska bidra till en giftfri vardag. I det arbetet är barn och unga särskilt viktiga att prioritera och därför bjöds pedagoger in till en föreläsningsserie om hållbara och giftfria förskolemiljöer.
Förskolepedagoger i Sundsvall har bjudits in till föreläsningar om hållbara och hälsosamma förskolemiljöer med fokus på barn och ungdomar. En av alla de pedagoger som kommit för att lyssna på föreläsningen är Therese Kastemyr från Spelevinkens förskola i Bergsåker.
– Vi fick en inbjudan via vår rektor som uppmuntrade oss att gå. Och det var verkligen en ögonöppnare. Man hade ju ingen aning om att även små halter kemikalier kan vara så skadligt. Jag kommer tänka till framöver och ställa större krav på leverantörer och företag. Och framför allt fråga vad saker innehåller, säger Therese.
Kemikaliers påverkan på våra kroppar
Farliga kemikalier i samhället är ett växande problem och vi stöter på dem varje dag. De finns i vår mat, kläder, byggmaterial, inredning, leksaker och hygienartiklar. Kemikalierna kan vara allergiframkallande, cancerogena, de påverkar immunsystemet och reproduktionen - samt kan vara hormonstörande.
Fokus vid föreläsningstillfällena har därför varit på barn, som är känsligare för påverkan från kemikalier än vuxna.
– Genom att göra medvetna val så vill vi visa att det går att påverka vår närmiljö och den effekt som kemikalier har på barnen och deras utveckling. Det är även ett fokusområde i kommunens kemikalieplan, säger Sara Jacobsson, kemikalieplansansvarig i Sundsvalls kommun.
Kemikalieplanen är en lista på 30 aktiviteter som visar hur kommunen ska jobba för att bli en giftfri kommun.
Sundsvalls kommuns kemikalieplan Länk till annan webbplats.
Kommunen har stora möjligheter att minska gifterna i barnens vardag
Kommunens lokaler och verksamheter utgör en stor del av Sundsvalls invånarnares och anställdas vardagsmiljöer. Genom tillsyn och dialog med kommunens verksamheter så kan vi minska antalet farliga kemikalier och det uppdraget har Miljökontoret.
– Vi har länge jobbat för en giftfri förskola och vi har dialog med pedagogerna för att minska farliga ämnen i barnens vardag. Bland annat ser vi över redskapen i köken på förskolorna och hur man kan minska på kemikalier bland leksaker. Vi försöker ge tips och råd på sådant som de kan byta ut. Och det är toppen att det kom så många på föreläsningen. Medvetenhet och höjd kunskap är det som leder oss framåt, säger Tatiana Larsson, miljöinspektör med fokus på hälsoskydd i Sundsvalls kommun.
Senast ändrad: , klockan